Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Opinie Stephen Hendriks, 19 jun 2020 11:30

Britse beurs is chronische achterblijver

0 0 Leestijd ongeveer

Dit jaar blijft de Britse aandelenbeurs opnieuw achter bij die van veel andere ontwikkelde landen. Ondanks de zeer lage waardering zijn Britse aandelen nog niet erg populair onder fondsbeheerders.

Iedere maand houdt Bank of America Merrill Lynch (BofAML) een rondvraag onder zo’n 200 beheerders van beleggingsfondsen. Deze beheerders hebben gezamenlijk zo’n $560 mrd onder beheer. De vragen die aan hen worden voorgelegd variëren van het verwachte rendement op aandelen tot de waardering van markten en de grootste risico’s voor beleggers. Ook de positionering van de beheerders komt aan de orde. Zo zijn Amerikaanse aandelen en de sectoren Gezondheidszorg en Technologie nog altijd oververtegenwoordigd in de fondsen afgezet tegen hun eigen historie.

Verder blijkt uit de BofAML-enquête nog maar eens hoe impopulair Britse aandelen zijn. De Britse beurs is nog steeds een van de meest ‘onderwogen’ posities onder de ondervraagde fondsbeheerders. Alleen van de Energiesector hebben zij zich nog verder afgekeerd.

De impopulariteit van de Londense beurs valt te begrijpen, want de prestaties van Britse aandelen geven weinig aanleiding tot enthousiasme. Volgens Morgan Stanley hebben Britse aandelen sinds 1980 maar in één periode net zo slecht gepresteerd ten opzichte van de MSCI World Index als ze de afgelopen maanden hebben gedaan. Dat was tijdens de technologiebubbel in 1999/2000, toen het rendement van de Britse beursindex over een periode van twaalf maanden meer dan 20% achterbleef bij dat van de MSCI World Index.

Traag herstel

Ook Beleggers Belangen lijdt onder de Britse malaise. De iShares UK Dividend ETF is met een verlies van 33,5% (in euro’s) dit jaar veruit de slechts presterende positie uit onze ETF-portefeuille. Het verlies is bijna twee keer zo groot als dat van de SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF, die dit jaar ’slechts’ 17,5% in de min staat. Eind vorig jaar werden beleggers eindelijk weer eens enthousiaster over de Britse beurs, stelt Morgan Stanley. Dat enthousiasme is echter, mede door het coronavirus, weer omgeslagen in afkeer.

UBS bracht de gevolgen van de virusuitbraak voor de Britse economie en het Britse bedrijfsleven in kaart. Volgens de bank zorgt het coronavirus voor een stijging van de Britse staatschuld van zo’n 25%. Daarnaast ontvangt inmiddels 25% van de beroepsbevolking steun van tijdelijke noodmaatregelen van de overheid. Voor nog eens 2,5 miljoen zelfstandigen is ook noodsteun door de overheid geregeld, aldus UBS. Volgens de bank hebben analisten hun winsttaxaties voor Britse aandelen voor het lopende jaar met gemiddeld 40% verlaagd. Morgan Stanley verwacht dat het Verenigd Koninkrijk trager zal herstellen van het coronavirus dan de rest van Europa en de Verenigde Staten. En alsof er nog niet genoeg onzekerheid is, komt ook brexit weer op de radar van beleggers, waarschuwt UBS.

Lage waardering

Ook Morgan Stanley ziet het risico van brexit voor de Britse beurs. Misschien is er wel al een deel van de lage groei, winstdaling en brexit ingeprijsd, want als gevolg van de achterblijvende koersen is de waardering van Britse aandelen enorm gekelderd. Morgan Stanley gebruikt een mix van koers-winstverhouding, koers-boekwaarde en dividendrendement als waarderingsmaatstaf. Gemeten aan de hand van gecombineerde maatstaf zijn Britse aandelen nu 38% goedkoper dan de MSCI World Index. Historisch gezien is de ‘korting’ van Britse aandelen ten opzichte van de MSCI World Index slechts 18%, berekende Morgan Stanley.

De Britse beurs is volgens Morgan Stanley zelfs achtergebleven bij de wereldwijde ‘waarde-index’ van goedkopere aandelen, die het de afgelopen jaren ook al bepaald niet gemakkelijk heeft gehad. De lage waardering is het sterkste – en, toegegeven, niet het slechtste – koopargument voor Britse aandelen. Maar dat is helaas al jaren het geval.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!