Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 15 jun 2020 14:18

Unilever wordt Brits | Eventuele afsplitsing makkelijker

0 0 Leestijd ongeveer

Unilever heeft besloten volledig Brits te worden in plaats van volledig Nederlands. Wel blijft de divisie Foods & Refresments in ons land gevestigd. Een afsplitsing daarvan wordt makkelijker.

Nadat een eerder besluit van Unilever om zich tot een geheel Nederlands bedrijf om te vormen was teruggedraaid vanwege hevig verzet van Britse beleggers en problemen met de beursnotering in Londen – verwijdering uit de hoofdindexheeft Unilever besloten geheel Brits te worden. Het argument is dat het bedrijf daarmee zijn flexibiliteit verhoogt om acquisities en desinvesteringen te doen met op aandelen gebaseerde transacties. De duale NV-PLC-structuur dateert van de fusie in 1929 tussen De Margarine Unie en Lever Brothers die leidde tot Unilever.

Nederlandse tak

De divisie Food & Refresment houdt zijn hoofdkantoor in Nederland. Daarmee sluit Unilever aan bij de Nederlandse landbouw- en veeteeltspecialisatie en bij de onderzoeksinspanningen die het bedrijf doet in samenwerking met de universiteit in Wageningen. Het bedrijf doet bovendien de belofte dat een eventuele afsplitsing en beursgang voor deze divisie zou leiden tot een notering in Amsterdam.

Het is niet denkbeeldig dat Unilever ooit tot afsplitsing of verkoop besluit, want de divisie is een buitenbeentje vergeleken met de divisies Beauty & Personal Care en Home Care. Laatstgenoemde divisies hebben de laatste jaren een autonome omzetgroei laten zien waar die van Food & Refresments bij achterblijft. Ook de operationele marge van de voedingsdivisie is benedengemiddeld (zie tabel).

Dat komt volgens mij voor een belangrijk deel door de geografisch spreiding van de activiteiten. Bij Food & Refreshments ligt het zwaartepunt van de activiteiten in Europa en de VS, waar de consumptieve vraag lager is en de concurrentie heviger dan in de opkomende markten waar de andere twee divisies zich hoofdzakelijk op richten. Vanuit de voedingsdivisie zijn in 2018 de spreads al verkocht, en inmiddels staan ook de thee-activiteiten op de nominatie om verkocht te worden. Er is bij Food & Refreshments dus een sanering gaande en bij een eventuele beursnotering zou dus niet het meest tot de verbeelding sprekende deel van Unilever in Nederland genoteerd worden.

Advies voor Unilever

De opheffing van de duale structuur en het liquideren van de ‘tweelinghoofdzetel’ in Rotterdam verandert niets aan onze fundamentele visie op de prestaties van Unilever. Het aandeel blijft dus gewoon op ‘houden’ staan.

Autonome operationele marge (in %)
Unilever Food & Refresments
2017 17,5 16,7
2018 18,6 17,7
2019 19,1 17,5

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!