Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Educatie Ivan SNURER, 14 jun 2020 12:00

Is de nieuwe bullmarkt al begonnen?

0 0 Leestijd ongeveer

Inclusief de huidige beurscrash, ondergingen beleggers in de voorbije veertig jaar vijf historische bearmarkten. De prestaties van smallcaps suggereren evenwel dat we nu al in de vroege fase van de volgende bullmarkt zitten.

Heel wat beleggers zijn bang voor een beurscrash, maar die zijn niet alleen moeilijk te voorspellen, ze vinden ook telkens plaats in een andere tijd. Sommige crashes voltrekken zich razendsnel en bereiken binnen enkele weken hun dieptepunt, terwijl andere zich kenmerken door jarenlang dalende beurskoersen. Historisch gezien komen bearmarkten elke acht jaar voor.

bearmarkten

Niet elke beurscrash mondt uit in een bearmarkt, maar de twee termen zijn wel sterk met elkaar verbonden en worden soms onterecht door elkaar gebruikt. Een crash is een plotselinge sterke daling van de beurskoersen die veelal gepaard gaat met paniek. We spreken echter pas van een bearmarkt wanneer de beurs vanaf zijn top met meer dan 20% is gedaald. Over het algemeen gaan bearmarkten gepaard met economische recessies.

Vijf historische crashes

De S&P500 heeft sinds 1980 elk jaar wel een daling gekend, maar de markt wist het jaar in dertig van de veertig jaren nog steeds positief te beëindigen. Beleggers die sinds 1980 meedraaien, kregen vijf historische crashes te verduren. Begin jaren tachtig was er de inflatiecrisis. Het algemene prijspeil was opgelopen met 15%, wat de Federal Reserve in maart 1980 noopte tot het verhogen van de basisrente naar 20%!

bearmarkten

In 1987 had je Black Monday als gevolg van computergestuurde aandelenhandel. Tegenwoordig kijkt niemand er meer van op, maar op die zwarte maandag maakte de Dow Jones op 19 oktober 1987 een snoekduik van 508 punten. Destijds kwam dat neer op een dikke min van 22,6%, tegenwoordig is het nauwelijks een rimpeling van 2%.

Dertien jaar later was er de beruchte zeepbel met internetgerelateerde aandelen. De Nasdaq implodeerde tussen maart 2000 en oktober 2002 met niet minder dan 78%. In oktober 2007 volgde de tergende kredietcrisis. Tot aan de bodem van maart 2009 halveerden de toonaangevende beurzen. En dan nu de coronacrash.

Of het dieptepunt van de huidige bearmarkt achter ons ligt, moet nog blijken. De gevolgen van de coronacrisis kunnen nu nog niet goed worden ingeschat. Het optimisme op de beurzen voorspelt echter een voorspoedig herstel van de wereldeconomie.

Meest gehate bull- en bearmarkten

Niettemin maakte de coronacrisis abrupt een einde aan de elfjarige hausse op Wall Street. In maart 2009 ontstond op de ruïnes van de kredietcrisis de langste opgaande periode van de S&P500 ooit. Die beursrally werd vaak betiteld als de meeste gehate bullmarkt uit de geschiedenis, omdat de koersstijgingen werden toegeschreven aan de monetaire politiek van de Federal Reserve.

Ben Bernanke, de toenmalige voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, schuwde onorthodoxe maatregelen als nul-rentes en opkoopprogramma’s niet. Om de coronacrisis het hoofd te bieden, doet Jerome Powell de huidige voorzitter van de Fed, een greep in de trukendoos van Bernanke. Hierdoor spreken sommigen bij de huidige herstelrally van de meeste gehate bearmarkt ooit.

Beleggen in goede en slechte tijden

Beleggers die sinds de bodem van 2009 de balans opmaken, kunnen niet anders dan tevreden terugblikken. Het gemiddelde jaarrendement van Amerikaanse aandelen komt uit op 16,7%. En dit ondanks een coronacrash à rato van 33,9%! Het jaargemiddelde van de S&P500 in de jaren ervoor vanaf de jaren tachtig bedraagt nog altijd 9,6%. Wanneer we populaire factorpremies als Growth, Value, Momentum, Smallcaps en Low Volatility op een rij zetten, blijkt dat laagvolatiele aandelen in bearmarkten de voorkeur verdienen. In bullmarkten kunt u echter beter uw oog laten vallen op hoogvliegers.

bull en bearmarkten

De vraag die veel beleggers zichzelf nu stellen is: hoe lang duurt het herstel na een echte beurscrash? Niet alle bearmakten zijn hetzelfde, maar gemiddeld doet de S&P500 er 2,5 jaar over om alle verliezen weg te poetsen. Op dit moment moet de toonaangevende index nog 340 punten goedmaken, oftewel een inhaalbeweging van 10%. Maar als de geschiedenis zich herhaalt, ontstaat op de ruïnes van de coronacrisis een nieuwe bullmarkt. De goede prestaties van smallcaps zijn een eerste aanwijzing dat we nu in een vroege fase van de volgende bullmarkt zitten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!