Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Analisten Jaap Barendregt, 14 jun 2020 09:00

Acht crisislessen van een Schroders-analist

0 0 Leestijd ongeveer

Robin Parbrook van Schroders heeft lessen uit eerdere crises geleerd die in deze tijd van nut kunnen zijn.

Parbrook, die naam maakte als Azië-kenner, definieert een crisis als een periode die leidt tot een structurele verandering van beleid en gedrag bij overheden, bedrijfsleven en consumenten. Zo’n crisis heeft op de lange termijn een structureel effect op economieën en aandelenmarkten en vergt daarom ook een gedragsverandering bij beleggers.

Parbrook geeft hiervoor acht tips. De eerste is dat een belegger zijn strategie opnieuw onder het vergrootglas moet leggen om te zien of de veronderstellingen waarop deze is gebaseerd onder de nieuwe omstandigheden nog wel tot dezelfde uitkomsten leiden. De tweede tip is dat een belegger zich voor de korte termijn beter kan richten op de balans van het bedrijf dan op de winstgevendheid ervan. Want schulden, hoe gering ze soms ook lijken, kunnen dodelijk zijn.

Oppassen met banken

De derde tip die Parbrook geeft is om op je hoede te zijn voor bankaandelen. Banken zijn namelijk de bedrijven met de grootste schuldhefboom. Een grote hefboom en een crisis zijn twee dingen die niet goed samengaan. Niet-renderende leningen zullen later in de crisis naar boven komen, en bovendien kunnen probleembanken hete politieke aardappelen worden waardoor de hele sector geraakt wordt en ook het herstel van de betere banken wordt vertraagd. Het land waarin je belegt speelt daarbij ook een rol, en Parbrook geeft dan ook als vierde tip om te beleggen in landen met een coherent overheidsbeleid en een goed geleid ambtenarenapparaat, omdat het vertrouwen in de markt hier doorgaanst het snelste herstelt.

Parbrooks vijfde tip is om goed te letten op marktdisruptie. Deze versnelt namelijk tijdens een crisis, en daarmee het proces van het creëren van winnaars en verliezers. Hij wijst in dit verband onder meer op de versnelling van het gebruik van online kanalen bij consumptie, onderwijs, gezondheidszorg en vergaderen. Wat wordt daardoor de toekomst van commercieel vastgoed, banken of luchtvaartmaatschappijen?

Zijn zesde tip is om niet te beleggen in sectoren waar de crisis aanhoudt, maar die van overheden niet mogen omvallen omdat zij als strategisch gelden. En heeft een belegger zijn of haar analyse uitgevoerd en besloten welke bedrijven waarschijnlijk sterker uit de crisis komen, dan kan hij beter niet overdreven zuinig zijn. Wees bereid een redelijke prijs te betalen. Wees ook, als achtste tip, bij een structurele crisis als deze voorzichtig bij marktrally’s, tenzij de verwachting is dat de crisis bijna voorbij is. Want bij een structurele crisis duurt het herstel langer en zijn beleggers nerveuzer, vooral als die crisis de disruptie versnelt waardoor winnaars en verliezers ontstaan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.