Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Opinie Jeff Thijssen, 29 mei 13:00

Wijze lessen van succesvolle traders

0 0 Leestijd ongeveer

In 1989 interviewde Jack D. Schwager, de auteur van het boek Market Wizards, de meest succesvolle traders ter aarde. Het boek bleek een groot succes en over de jaren heen volgden er nog vele titels, waaronder The Little Book of Market Wizards (2014).

Met name dit laatste boek is een aanrader voor actieve beleggers. Het geeft namelijk een kijkje in de keuken van 59 actieve beurshandelaren met een ongekend goed track record. Enkele bekende namen die de revue passeren zijn Paul Tudor Jones en Jim Rogers.

Het boek geeft inzicht in de persoonlijke aanpak en de fouten die ze over de jaren hebben gemaakt. Het biedt particuliere beleggers de mogelijkheid om hun eigen methode te vergelijken met deze zeer succesvolle groep. Uit de interviews blijkt dat de beurshandelaren veel gemeen hebben met elkaar. Twee overduidelijke overeenkomsten zijn de overtuiging dat hun methode een statistisch voordeel (edge) heeft en de extreme focus op risicomanagement.

Statisch voordeel

De Market Wizards hebben er dan ook aan bijgedragen dat ik een voorstander ben van het schrijven van opties. Het is namelijk een van de weinige strategieën, waarbij de belegger een overduidelijk statistisch voordeel heeft. Beleggers in aandelen verdienen normaliter alleen geld als het aandeel dat ze hebben gekocht in waarde stijgt. De schrijver van bijvoorbeeld een putoptie is niet uitsluitend afhankelijk van de stijging van een aandeel. Ook wanneer de beurskoers zijwaarts beweegt of zelfs lichtjes daalt kan hij een positief rendement behalen. Dit komt door de tijdswaarde die in een optie zit. Door het verstrijken van de tijd loopt er elke dag een beetje premie uit een optie en dat is in het voordeel van de schrijver en in het nadeel van de koper van een optie.

Ook de enorme focus op risicomanagement spreekt mij aan en is een wijze les voor particuliere beleggers. Veel beleggers denken namelijk dat het bij actief beleggen voornamelijk om timing gaat. Op het juiste moment instappen en op het juiste moment weer uitstappen. Ze besteden 95 procent van hun tijd aan het bepalen van instapmomenten en 5 procent aan het uitstappen. Dit staat haaks op de aanpak van de zogenoemde Market Wizards. Zij vinden risicomanagement veel belangrijker dan het bepalen van instapmomenten. Ze bepalen het risico dat ze willen lopen alvorens ze überhaupt een positie innemen.

Aanrader

Ook ik pas dit toe in de praktijk en kan het iedereen aanraden. Daarbij ben ik als schrijver van opties ervan overtuigd dat een belegger het beste zijn risicomanagement kan toepassen bij het ingeven van een order. Door de omvang van de positie klein te houden weet de schrijver op voorhand dat hij eventuele tegenslagen kan opvangen en wordt het statistische voordeel dat een schrijver heeft optimaal benut.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!