Voorlopers en achterblijvers
Offensieve portefeuille | In de verdediging
De afgelopen week daalde het rendement van de Offensieve portefeuille weer iets. Het beleggingsverlies over 2020 liep op van -6,2% naar -8,3%
Uitspraken van Jerome Powell over de toekomst – ‘de economie heeft het zwaarder dan menigeen denkt’ – en het oplaaiende conflict tussen de VS en China waren de twee belangrijkste factoren die het beleggingsklimaat de afgelopen week verslechterden. Beide blijven ook in de toekomst hun stempel drukken op de koersen.
Bijna alle aandelen van de portefeuille daalden in koers. Alleen Home Depot steeg. DSM en Allianz bleven door hun recente kwartaalcijfers op koers liggen. Ook de grote Amerikaanse bedrijven Apple, Microsoft, Intel en Amazon gaven weinig krimp.
- Rendement 2020: -8,3%
- Sinds start (2 nov 2010): +80,8%
Dividendportefeuille | Ecolab boven $200
Voor de Dividendportefeuille staat er in 2020 nu nog een min van 9% op het bord.
Op weekbasis waren het voor de verandering de uitblinkers dit jaar die slecht presteerden, wat niet gek is natuurlijk gezien de flinke koersstijgingen en bijbehorende pittige waarderingen voor onder meer Abbott, Tecan en in iets mindere mate Microsoft. Grote uitschieters waren opnieuw Reckitt-Benckiser, Bayer en Ecolab.
Ecolab, dat ik eind 2014 kocht voor de Dividendportefeuille, staat inmiddels al op $205. In maart konden beleggers deze in hygiëne op de werkplek gespecialiseerde Dividend Aristocrat nog kopen op $125, wat nog maar eens aangeeft hoe bizar en vooral overdreven de koersdalingen nog geen twee maanden terug waren.
- Rendement 2020: -9%
- Sinds start (6 sep 2011): +214,5%
ETF Portefeuille | Vastgoed in de achterhoede
Vastgoed beleeft een zwaar jaar, ook binnen de ETF-portefeuille. Maar we zien wel degelijk perspectief voor de sector, zeker op langere termijn. Er is dan ook geen reden om vastgoed uit de portefeuille te halen.
De aandelenmarkten hebben weer eens een aantal bewegelijke dagen achter de rug. Het jaarrendement van de ETF-portefeuille is met -13,8% nog altijd negatief. Maar de onderlinge verschillen tussen de ETF’s in de portefeuille zijn groot. De vastgoed-ETF, EasyETF FTSE EPRA Eurozone, staat sinds 1 januari 27,2% in het rood, en is daarmee een van de grotere verliezers. Aan de andere kant presteert de iShares S&P 500 IT sector ETF dit jaar behoorlijk goed, met een plus van 3,4%.
Vastgoed al goed
Dat vastgoed het niet goed doet dit jaar zal bekend zijn. Winkels hebben problemen om voldoende omzet binnen te halen, waardoor de huuropbrengsten in de toekomst onzekerder zijn geworden. Daar komt bij dat de waarde van het winkelvastgoed op de lange termijn ook niet duidelijk is. Maar dat is geen reden deze ETF dan maar van de hand te doen. Ongetwijfeld zullen verschillende winkels hun deuren moeten sluiten, waardoor verhuurders opbrengsten gaan missen.
Ook zullen bepaalde winkelcentra die het al moeilijk hadden door verdere leegstand nog minder aantrekkelijk worden. Maar aan de andere kant zal zeker niet al het vastgoed problematisch zijn. En de koersdalingen zijn dusdanig dat er al geanticipeerd is op een behoorlijke hoeveelheid slecht nieuws. Daarbij geldt dat de portefeuille ingericht is voor rendement op lange termijn. Tegenslag op korte termijn zal geregeld voorkomen, maar dat veranderd de doelstelling niet. De vastgoed-ETF blijft dus in de portefeuille.
Portefeuille NL | OCI en Vastned doen jasje uit
In een slechte week voor de Portefeuille NL liep het rendement over 2020 vorige week conform het marktbeeld terug van -15,5 naar -17,2%.
OCI was met slotkoersen van vrijdag met -24,5% de grote verliezer. Het kunstmestbedrijf boekte een sterke winstgroei, maar door hoge kapitaalinvesteringen, kwam dit niet tot uiting in de cashflow. Ook Vastned Retail (-11,3%) deed een jasje uit. Vastned trekt zijn verwachtingen voor het direct resultaat voor het hele boekjaar in, keert geen interim-dividend uit in 2020 en verlaagt het dividendvoorstel voor 2019 naar €1,43 per aandeel.
Slechte week
SBM Offshore (+1,0%) was in een slechte week voor de beurs een van de weinige aandelen in de Portefeuille die zich aan het negatieve beeld wist te onttrekken. Ondanks de sterk gedaalde olieprijs bleek het bedrijf in het eerste kwartaal solide te hebben gepresteerd.
- Rendement 2020 -17,2%
- Sinds start (1 juli 2013) +75,3%
Defensieve Portefeuille | Cisco minder slecht dan gevreesd
Het rendement van de Defensieve portefeuille steeg de afgelopen week met 0,2 procentpunt tot 2,7% over heel 2020.
Ondanks een licht verlies is Microsoft dit jaar nog steeds de best presterende portefeuillepositie met een rendement van 20,7%. Maar na een winst van 3,4 procentpunt afgelopen week tot 19,1% heeft onze goudpositie het gat met Microsoft verkleind. Goud is met een drie keer zo grote weging nog belangrijker voor de portefeuille dan Microsoft. Naast goud had ook Cisco een goede week met een winst van drie procentpunt in euro’s.
Cisco maakte vorige week de derdekwartaalcijfers bekend en die vielen ondanks een omzetdaling van 8% tot $12 mrd niet tegen. De 1% hogere winst per aandeel van $0,79 was een meevaller. Voor het lopende kwartaal gaat Cisco uit van een omzetdaling van 8,5-11,5% en een winst per aandeel van $0,72-0,74.
- Rendement 2020 +2,7%
- Sinds start (9 november 2010) +56,1%
Hoogdividendportefeuille | Roche op eenzame hoogte
De Hoogdividendportefeuille kende een moeizame week waarin het rendement met 2,9 procentpunt terugliep.
De sectoren Olie & Gas, Vastgoed en Financials blijven onder druk staan. De verzekeraars Allianz, Münchener Rück en NN Group verloren 4-5%. Allianz presenteerde afgelopen week de eerstekwartaalcijfers. Na de winstwaarschuwing van 30 april was de nettowinst van €1,4 mrd geen verrassing meer. Wel viel de solvabiliteitsratio van 190% wat lager uit dan verwacht. Ook Bouygues maakte eerstekwartaalcijfers bekend en verloor afgelopen week ruim 5%.
Eind juli of begin augustus neemt Bouygues een besluit over het dividend over 2019. In de moeizame week was uitblinker Roche opnieuw een positieve uitzondering. Het aandeel won ruim 3% in euro’s – mede als gevolg van positieve testresultaten van een nieuwe oncologiebehandeling – waarmee het rendement over 2020 op 16,4% komt. De Zwitserse farmaceut presteert dit jaar ook opvallend veel beter dan branchegenoten Pfizer (+0,1%) en Sanofi (-2,7%).
- Rendement 2020 -18,5%
- Sinds start (29 juni 2018) -2,5%
Pensioenportefeuille | Bedrijfsobligaties en goud blinken uit
Het rendement van de Pensioenportefeuille viel de afgelopen week met 1,3 procentpunt terug. Daarmee komt het rendement over heel 2020 op -9,1%.
Het aandelensegment van de portefeuille verloor 3,2%. De verliezen waren opmerkelijk genoeg groter voor Amerikaanse en Europese aandelen dan voor onze posities in aandelen uit opkomende landen. Goud won 2,6% en was de best presterende positie van de afgelopen week. De iShares $ Corp Bond ETF – die in solide dollar-bedrijfsobligaties belegt – won 1,8% door de gunstige combinatie van een dalende lange rente en een lagere risico-opslag.
- Rendement 2020 -9,1%
- Sinds start (1 juli 2011) +38,6%