Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Spie komt de crisis wel door

0 0 Leestijd ongeveer

Een jaar geleden gaf ik een koopadvies voor Spie Groep, de grootste technisch installateur van Europa. Met een negatief rendement van 16% (inclusief het dividend van €0,58 per aandeel) pakt de tip vooralsnog slecht uit.

Eind maart liet het Franse bedrijf weten hard geraakt te worden door de corona-uitbraak. De lockdownmaatregelen in de thuismarkten Frankrijk en Duitsland (samen 70% van de concernomzet) zullen de resultaten vooral in het tweede kwartaal onder druk zetten. In de eerste drie maanden bleef de impact beperkt: bij een lichte omzetstijging van 2,7% bleef de ebita-marge stabiel op 3,7%. Op autonome basis was er sprake van een fractionele daling van de omzet met 0,2%, maar die krimp zal in het tweede kwartaal een stuk hoger uitpakken.

Geen zorgen over balans Spie

Nu de lockdown in de meeste landen wordt versoepeld, kunnen de resultaten de komende maanden weer verbeteren. Een winstdaling is dit jaar echter onvermijdelijk. Ongeveer een vijfde van de omzet is afhankelijk van de bouw van nieuwe kantoren en industriële complexen. Die markt zal niet direct herstellen. Vooral de vraag vanuit de olie-industrie en nucleaire energiemarkt blijft waarschijnlijk voorlopig op een laag niveau. Hun omzetaandeel is met 7,5% echter beperkt. Bovendien zijn onderhoudswerkzaamheden per saldo goed voor 80% van de concernomzet en die zorgen voor terugkerende inkomsten.

Doordat de kosten van Spie voor een groot deel variabel zijn, kan de financiële schade beperkt blijven. Tijdens de kredietcrisis bijvoorbeeld bleef de ebita-marge stabiel op 6%, ondanks een autonome omzetdaling van 3%. Zo bezien is de kans ook erg klein dat Spie de bankconvenanten zal schenden. De schuldgraad van 2,7 is weliswaar vrij hoog, maar ligt ver onder het afgesproken maximum van 4,0. Voor 2023 zijn er geen leningen af te lossen. Bovendien is de liquiditeitspositie van €1,4 mrd zeer comfortabel te noemen. Spie komt deze crisis wel door en is op de beurs te hard afgestraft. Bij een k/w van 9 op basis van de verwachte winst voor 2021 herhaal ik het koopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.