Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Actueel advies

SBM handhaaft winstprognose

0 0 Leestijd ongeveer

Ondanks de sterk gedaalde olieprijs als gevolg van de coronacrisis heeft SBM Offshore solide gepresteerd. Dat de focus niettemin op kostenbesparingen gaat is verstandig.

De omzet van SBM Offshore nam in het eerste kwartaal toe tot $607 mln. Dat is een stijging van 33% vergeleken met een jaar eerder. De Lease & Operate divisie – die drijvende platforms voor de productie, opslag en overslag van olie en gas (FPSO’s) aan klanten verhuurt – droeg daar voor twee derde aan bij, terwijl Turnkey – de afdeling die de FPSO’s kant-en-klaar verkoopt – de rest voor zijn rekening nam.

Dividend én aandeleninkoop
De maritiem dienstverlener keerde begin april voor $150 mln aan dividend uit en voltooide rond diezelfde tijd eveneens haar voor dit jaar geplande aandeleninkoopprogramma ter waarde van $150 mln.

Ceo Bruno Chabas liet in een toelichting weten dat de prestaties van de afgelopen periode in lijn lagen met de eigen verwachtingen. Maar hij voegde daar aan toe dat het aantal nieuwe opdrachten op korte tot middellange termijn naar verwachting zal afnemen door de verslechterde omstandigheden. De omzetverwachting voor 2020 werd dan ook licht omlaag bijgesteld: van ‘boven’ naar ‘rond’ $2,3 mrd. De winstverwachting van $900 mln werd wel gehandhaafd.

Maatregelen
Niettemin heeft SBM Offshore maatregelen genomen om het hoofd te bieden aan de onzekere marktomstandigheden. Olie- en gasbedrijven schroeven vanwege de door corona veroorzaakte vraaguitval, en bijgevolg lage olieprijzen, momenteel immers allemaal hun investeringen terug. Zo heeft SBM 300 banen geschrapt en is er een personeelsstop ingesteld. Ook is een aantal interne programma’s uitgesteld of beëindigd.

Conclusie
Hoewel SBM Offshore natuurlijk ook last ondervindt van de crisis op de olie- en gasmarkt, neemt het daarvoor wel gedisciplineerde maatregelen. Dat het bedrijf het afgelopen kwartaal evenwel een hogere omzet in de boeken wist te zetten heeft vooral te maken met een goed gevuld orderboek. Daar stond eind 2019 voor $20,7 mrd aan (langlopende) opdrachten in. In combinatie met het positieve nieuws van het handhaven van de winstverwachting is dat voor mij voldoende reden het koopadvies te herhalen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!