Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies van de dag Jeff Thijssen, 12 mei 2020 11:33

ArcelorMittal geeft nieuwe aandelen uit

0 0 Leestijd ongeveer

ArcelorMittal verwacht in het tweede kwartaal veel minder staal te verschepen. Het bedrijf snijdt daarom fors in de kosten, het dividend gaat op de schop en via een emissie wordt er extra geld opgehaald.

ArcelorMittal heeft veel last van de coronacrisis. De staalreus liet zich begin 2020 nog positief uit over de vraag naar staal, maar moest daar door de coronacrisis al snel op terug komen. Het bedrijf sloot in het eerste kwartaal zelfs meerdere fabrieken om de productie meer in lijn te krijgen met de vraag.

De omzet kwam hierdoor uit op $14,8 mrd, een daling van 22,6% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het operationele resultaat (ebitda) nam af met 41,5%, van $1,6 mrd naar $967 mln. Onder de streep bleef een nettoverlies over van $1,1 mrd (€1,03 per aandeel). Als gevolg van onzekere marktomstandigheden werd het dividend ingetrokken.

Ondanks de onzekerheden die de coronacrisis met zich meebrengt sprak de staalreus toch een verwachting uit voor het tweede kwartaal. ArcerlorMittal gaat ervan uit in het lopende kwartaal 13,5 tot 14,5 miljoen ton staal te verschepen, een afname van circa 28%. Daarnaast verwacht het bedrijf de vaste kosten te reduceren met 25 tot 30% en rekent het op een operationeel resultaat (ebitda) van tussen de $400 mln en $600 mln.

Kredietwaardigheid omlaag

Kort na de publicatie van de cijfers verlaagde Moody’s de kredietwaardigheid van de staalreus naar Ba1, waardoor de leningen niet meer in de categorie ‘investment grade’ vallen, maar in de categorie ‘junk’. Vervolgens kondigde ArcelorMittal de uitgifte aan van nieuwe aandelen ($750 mln) en converteerbare obligaties ($1,25 mrd). De emissieprijs van de aandelen bedraagt $9,27 (€8,57) per aandeel. De obligaties hebben een looptijd van drie jaar en een coupon van 5,5% en dienen aan het einde van de looptijd verplicht omgewisseld te worden tegen aandelen. De conversie zal plaatsvinden tegen een uitgiftekoers die ligt tussen de 100 en 117,5% van de huidige uitgifteprijs.

Als gevolg van de recente ontwikkelingen en de verwatering die optreedt voor beleggers verlaag ik de wpa-taxatie voor 2020 naar €0,01 en die voor 2021 naar €1,00. Op basis van de taxatie 2021 komt de k/w op 8. Dat is een aantrekkelijke waardering voor een staalreus die geografisch goed gepositioneerd is. Ik herhaal het koopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!