Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Société Générale | Halvering koersdoel Aegon

0 0 Leestijd ongeveer

Société Générale heeft meerdere favorieten in de verzekeringssector, maar Aegon behoort daar niet toe.

Er is nog steeds veel onzekerheid over de uitbraak van het coronavirus en de invloed die dit virus op de wereldeconomie heeft, erkent Société Générale. Niettemin staan de verzekeraars er beter voor dan de koersdalingen suggereren. Om te beginnen hebben verzekeraars een veel sterkere balans dan tijdens de kredietcrisis van 2008/’09. De solvabiliteitsratio (de verhouding tussen het beschikbare eigen vermogen en het door de toezichthouder vereiste eigen vermogen) van de grote Europese verzekeraars ligt eind dit jaar waarschijnlijk rond de 200%, tegen slechts 110% tijdens de kredietcrisis in 2008.

Bovendien is ook de liquiditeit van de sector goed. Verzekeraars incasseren immers regelmatige premie-inkomsten voor eventuele verplichtingen in de toekomst. Dit is een gunstige karakteristiek van de sector waar beleggers nog wel eens aan voorbij gaan, aldus de bank.

Schadeclaims

Société Générale erkent dat de winst van de verzekeringssector dit jaar met 10-20% kan dalen, vooral als gevolg van hogere schadeclaims en lagere beleggingsinkomsten. De toegenomen schadegevallen hebben echter wel een positief effect op de toch stijgende verzekeringspremies. Door de lagere beleggingsinkomsten zijn verzekeraars zorgvuldiger met de verplichtingen die zij aangaan. Meer discipline leidt tot hogere premies.

De derde reden om positief te zijn over de verzekeraars is dat de lage rente minder schadelijk is voor de sector dan wordt aangenomen. Volgens Société Générale lijdt ongeveer 14% van de winst van de verzekeraars onder de lage rente. Dat zijn vooral traditionele levensverzekeringen met een garantie, maar dergelijke producten worden al enkele jaren niet meer verkocht.

Sectorfavoriet

Société Générale heeft niettemin een duidelijke voorkeur voor schade- en ongevallenverzekeraars boven levensverzekeraars. Dit segment is beter bestand tegen een lagere rente en profiteert van premiestijgingen. AXA (koersdoel: €24) is de sectorfavoriet van de bank. Het Franse concern wordt op de beurs gewaardeerd als een levensverzekeraar, maar is sinds de overname van XL Capital en de verkoop van Equitable steeds meer een schade- en ongevallenverzekeraar. Ook het financieel solide Allianz is op een met 16% verlaagd koersdoel van €210 koopwaardig, net als Zurich Insurance (koersdoel: CHF390).

Voor Aegon gaat Société Générale niet verder dan ‘houden’. De Amerikaanse activiteiten van de verzekeraar zullen de komende jaren last blijven hebben van de gedaalde Amerikaanse lange rente. Het koersdoel wordt met maar liefst 45% verlaagd tot €2,20.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.