Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Johan Brinkman, 7 mei 14:00

Commentaar | Koude oorlog tussen VS en China

0 0 Leestijd ongeveer

Nu de wereld over de eerste schrik van de coronapandemie heen is, worden de contouren van een volgende fase in de koude oorlog tussen de VS en China steeds helderder.

Wie de illusie had dat deze mondiale gezondheidscrisis de tegenstellingen tussen de twee machtsblokken zou verkleinen, komt bedrogen uit. Het is slecht nieuws voor beleggers. Want wat twee jaar geleden als handelsconflict begon, heeft sinds 2018 onmiskenbaar een drukkend effect gehad op de aandelenkoersen wereldwijd.

Het handelsconflict tussen de VS en China ontstond toen beide landen elkaar in het voorjaar van 2018 invoerheffingen voor belangrijke goederen gingen opleggen. Overigens bestond er ook een dreiging van een handelsconflict tussen de VS en andere economische blokken, maar op de markten had dit beduidend minder impact dan de ruzie tussen de VS en China.  Deze spanningen, en de impact daarvan op de wereldeconomie, waren ook belangrijke redenen voor de koersdalingen in het vierde kwartaal van 2018.

Ook in 2019 hadden beleggers eerst veel last van handelsperikelen, maar later volgde toenadering. Deze werd op 15 januari 2020 – corona was toen uitsluitend nog een Chinees probleem – bezegeld met de ondertekening van een mini-handelsdeal door de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese vicepremier Liu He. Niet toevallig beleefden de internationale beurzen toen een uitstekende periode. Totdat medio februari bleek dat ook de rest van de wereld hard door het coronavirus geraakt zouden worden.

Koude oorlog

Echter, hoewel vanaf het begin van de corona-crisis er over een weer beschuldigingen zijn geweest, lijken de VS en China afgelopen week de strijd om de wereldhegemonie weer met volle inzet te voeren. Niet alleen om elkaar te beschadigen, maar ook (of vooral) om het eigen falen te verhullen. Met deze koude oorlog zijn beleggers weer terug bij af, want tegen de achtergrond van een wereldwijde gezondheidscrisis en een economische winter zijn nieuwe dreigingen met invoerheffingen wel het laatste waarop ze zitten te wachten.

Contraire beleggers kunnen op verschillende manieren profiteren van de achtergebleven aandelenrendementen in China, betoogden we vorige week. Daar staan we uiteraard nog helemaal achter. Voor de korte termijn noopt de nieuwe fase in het conflict tussen VS en China in het algemeen echter wel tot extra waakzaamheid.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!