Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Vier verkopen voor nieuw offensief

0 0 Leestijd ongeveer

Onze voorbeeldportefeuilles leverden afgelopen week rendement in. Van grote invloed daarbij waren de kwartaalcijfers, hoewel die zeker niet alleen in negatieve zin bijdroegen. Verder neemt één van onze beheerders rigoureuze maatregelen.

ETF-portefeuille | Technologie wel boven nul

De ETF-portefeuille staat op een rendement van -14,1% sinds de start van dit jaar. De meest opvallende ETF is de iShares S&P 500 IT sector ETF.

ETF-portefeuille | Technologie wel boven nul

In IT sector ETF zitten aandelen zoals Microsoft, dat hoger staat dan 1 januari, en Apple, dat maar een paar procent lager staat. Helaas is de relatief goede prestatie van deze ETF lang niet voldoende om het jaarrendement van de hele portefeuille richting de 0% te krijgen. Daarvoor zullen andere ETF’s in de portefeuille betere rendementen moeten gaan tonen.

 • Rendement 2020: -14,1%
 • Sinds start (14 maart 2014): +31,2%

Offensieve portefeuille | Vier aandelen verwijderd

Het rendement van de Offensieve portefeuille over 2020 bevond zich de afgelopen week tussen -10% en -11%. Ik ben daar niet tevreden over en ga wat veranderingen aanbrengen.

Offensieve portefeuille | Vier aandelen verwijderd

In tijden van koersdaling komen soms ook onverwachte zwakke plekken in een portefeuille naar voren. Volgens mij is één van die zwaktes van de Offensieve portefeuille dat er teveel bedrijven in zitten die afhankelijk zijn van winkelverkopen.

Vier aandelen exit

Het gaat om Adidas, Kering en LVMH. Die aandelen zullen nog enige tijd zwak presteren en dus een drukkend effect hebben op het rendement van de portefeuille. Daarom haal ik Adidas en Kering uit de portefeuille, tegen de slotstanden van 5 mei. Voorts verwijder ik twee kleinere Nederlandse bedrijven die volgens mij nog een tijd last hebben van geringe vraag, te weten Aalberts en TKH. Volgende week start ik met kopen.

 • Rendement 2020: -11,0%
 • Sinds start (2 november 2010): +75,6%

Dividendportefeuille | Meevallende cijfers

De Dividendportefeuille deed afgelopen week een stapje terug. Het verlies bedroeg 2,6%, waardoor het negatieve rendement in 2020 weer in de dubbele cijfers loopt: -12,1%.

Dividendportefeuille: meevallende cijfers

Een flink aantal aandelen kwam reeds met cijfers over het eerste kwartaal. Die waren gemiddeld genomen beter dan verwacht, en werden door beleggers beloond met een flinke koerssprong. Met name de industrials toonden veerkracht. Roper Technologies en Parker Hannifin boekten koerswinsten van ruim 10% in een negatieve beurs. Ook Castellum, HB Fuller, L’Oréal en Ecolab behoorden na cijfers tot de uitblinkers, met winsten van 8 tot 11%. Daarnaast stelden Microsoft en Reckitt-Benckiser allerminst teleur in het jongste kwartaal.

Het Zweedse vastgoedbedrijf Castellum, dat pas sinds begin dit jaar in de Dividendportefeuille zit, won ruim 12% na sterke cijfers over het eerste kwartaal. Het inkomen uit het beheerde vastgoed in Scandinavië groeide met 9% tot SEK794 mln. Anders dan de meeste andere Zweedse large- en midcaps houdt Castellum vast aan het dividend. Beleggers ontvangen in september een slotdividend van €3,25, tegen €3,05 vorig jaar. Het dividendrendement is 3,8%.

Industrials sterk

Roper Technologies, dat eveneens dit jaar werd gekocht, is een van de best presterende industrials in 2020, met een min van 3,5%. Het aandeel steeg intraday ruim 14% na recordcijfers over het eerste kwartaal, waarin de omzet met 5% steeg tot $1,4 mrd. Voor 2020 rekent Roper op een winst per aandeel van $11,60 tot $12,60. Ook sectorgenoot Parker Hannifin (+13%) deed beter dan verwacht. En last but not least doet ook Reckitt-Benckiser het uitstekend in 2020. De jongste cijfers waren beter dan verwacht en het aandeel is dit jaar een van de lichtpuntjes in de Dividendportefeuille.

Ook Reckitt realiseerde een recordomzet in het eerste kwartaal, en verhoogde zelfs de outlook voor 2020. De vergelijkbare omzet in het eerste kwartaal steeg met maar liefst 13,3%, tegen een consensus die uitgang van slechts 5,3% groei. Het Britse bedrijf profiteert optimaal van de explosieve stijging van de vraag naar hygiëne- en schoonmaakproducten zoals Dettol in verband met de coronapandemie.

Belangrijk voor de portefeuille

De maanden april en mei zijn, ondanks de vele dividendverlagingen vanwege het coronavirus, met afstand de belangrijkste voor de Dividendportefeuille. Dat komt omdat de meeste Europese aandelen dan ex-dividend noteren. Bayer (29 april) en Assa Abloy (30 april) gingen reeds ex-dividend.

Deze maand volgen nog DSM (12 mei), SEB (22 mei) en Arkema (25 mei). Arkema verlaagt vanwege de virusuitbraak dit jaar dan toch het eerder voorgestelde dividend, net als SEB en LVMH. Voor Danone, Henkel en L’Oréal is de ex-dividenddatum nog niet bekend.

 • Rendement 2020: -12,1%
 • Sinds start (2 november 2010): +204,7%

Portefeuille NL | Besi goud waard

Zwaargewicht Besi was de afgelopen week goud waard in de Portefeuille NL

Portefeuille NL | Zwaargewicht Besi is goud waard

Midden in een nerveuze week op het Beursplein bleek bij de presentatie van de kwartaalcijfers vorige week dat het AMX-fonds in het tweede kwartaal naar verwachting weer flink zal groeien. Op weekbasis won het aandeel als gevolg daarvan 18,8%, hetgeen behoorlijk aantikt bij een positie met zo’n 16% weging.

Naast zwaargewicht Besi deed ook Vastned Retail met een weekrendement van 9,1% een mooie duit in het zakje. Beleggers verwachten dat de winkelcomplexen van Vastned in Europa weer snel kunnen openen nu overheden de corona-maatregelen versoepelen.

 • Rendement 2020: -16,7%
 • Sinds start (1 juli 2013): +76,4%

Hoogdividendportefeuille | RDS slaat gat in inkomen

Het rendement op de Hoogdividendportefeuille is deze week met 2,5 procentpunt gedaald. Daarmee komt het rendement over heel 2020 uit op -16,6%.

Hoogdividendportefeuille | Royal Dutch Shell slaat gat in dividendinkomen

De grote verliezer van de afgelopen week was Royal Dutch Shell, dat bijna 10% prijsgaf. De oliegigant verlaagde het dividend van $0,47 per kwartaal tot slechts $0,16 per kwartaal. Daardoor zullen we ons inkomensdoel voor de portefeuille van €4300 voor het eind juni aflopende ‘boekjaar’ 2019/2020 waarschijnlijk net niet halen. Maar onder deze buitengewone omstandigheden is de €4245 die we na de dividendverlaging van Shell verwachten aanvaardbaar.

Twijfelgeval BASF keert naar verwachting het dividend van €3,30 op 23 juni uit. Ook verzekeraars Allianz (€9,60) en Münchener Rück (€9,80) zullen, in tegenstelling tot NN Group, het dividend gewoon uitkeren.

 • Rendement 2020: -16,6%
 • Sinds start (29 juni 2018): -0,2%

Pensioenportefeuille | Aandelen op winst in kalme week

Het rendement van de Pensioenportefeuille liep deze week met 0,3 procentpunt op. Daarmee loopt het verlies over heel 2020 terug tot 8,7%.

Pensioenportefeuille | Aandelen op winst in kalme week

Goud verloor 1,2% in euro’s en het obligatiedeel van de portefeuille bleef vrijwel ongewijzigd. Het aandelensegment won daarentegen 0,7%. Niettemin staan alle aandelenposities dit jaar op dubbelcijferige verliezen, op één na.

Niet in financials

De uitzondering is het Comgest Growth Europe Fund met een verlies van ‘slechts’ 6,2% over 2020. Daarmee presteert het fonds aanmerkelijk beter dan de MSCI Europe Index, die 15,4% in de min staat. Het fonds belegt niet in financials. Dat pakt ook dit jaar weer goed uit, want de Europese bankindex staat dit jaar op een verlies van 34,2%. Tussen 16 maart en eind april is de Europese bankindex weliswaar met 13,5% gestegen, maar won het Comgest-fonds 18,1%.

 • Rendement 2020: -8,7%
 • Sinds start (1 juli 2020): +39,1%

Defensieve portefeuille | Achterblijvende markten

Afgelopen april was de beste maand voor Amerikaanse aandelen in 33 jaar. De markten verloren de angst voor een vertragende Amerikaanse economie, ondanks de torenhoge werkloosheid in de VS, en kregen steeds meer geloof in een snelle afname van het aantal coronagevallen. Goede resultaten van Facebook, Microsoft en Tesla voedden het optimisme.

Defensieve portefeuille | Achterblijvende markten

Microsoft is met een rendement sinds 2010 van 739,7% (zonder dividend!) het topfonds in de Defensieve portefeuille. Dit jaar staat er in mei een bovengemiddeld rendement van 16,8% Alsof er geen coronavirus is geweest. Münchener Rück is daarentegen met een verlies van 26,3% nog steeds een van de grootste dalers dit jaar. Dat komt doordat het nog onbekend is hoe groot precies de herverzekeringsrisico’s zijn die het bedrijf loopt.

Het is daarnaast opvallend hoe slecht de aandelen in de opkomende markten presteren. Zij doen niet mee met het herstel op de Amerikaanse beurzen. De Vanguard FTSE EM staat dit jaar 19,3% in de min en het Henderson Asian Dividend Fund verliest 18,3%.

Wij denken dat er na deze goede aprilmaand voor Amerikaanse aandelen binnenkort een stapje terug wordt gedaan. Op dat moment zullen de opkomende markten misschien nog wel harder onderuit gaan. Wij staan klaar om tijdens die teruggang het belang in de aandelen van opkomende markten verder uit te breiden.

 • Rendement 2020: +0,9%
 • Sinds start (9 november 2010) +53,4%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!