Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 5 mei 15:19

Een nóg grotere oliecrash op komst

0 0 Leestijd ongeveer

De april-expiratie van WTI-olie was een drama. De olieprijs ging in een paar uur tijd van +$17,85 per vat naar -$40,32. Voor elk vat olie dat je verkocht moest je dus diep in de buidel tasten.

Dat komt omdat olie een grondstof is die je moet meenemen als je hem koopt. Wil je geen olie hebben als het moment voor levering daar is, bijvoorbeeld omdat je geen opslagruimte hebt, dan moet je iemand anders overtuigen om het goedje mee te nemen. Er is altijd een prijs, en in april was dat: olie gratis weggeven én $40,32 bijbetalen. Per vat.

Eén van die organisaties die geen olie geleverd willen krijgen is het United States Oil Fund (USO). Deze partij belegt namens particulieren die willen speculeren in olie. Het fonds heeft een beheerd vermogen van $3,7 mrd. De kosten zijn 72 basispunten, wat betekent dat er jaarlijks 27 miljoen dollar aan inkomsten binnenkomt. Dit is een leuk businessmodel, want de eventuele verliezen zijn uiteraard voor de particuliere speculant.

Er kleven echter ook nadelen aan dit bedrijfsconcept. Vlak na de oliecrash besloot USO om niet meer in olie te speculeren die de komende maand leverbaar is, maar leveringen te spreiden over de komende vier maanden. Daarmee moet de druk worden weggenomen dat USO olie moet ophalen die het op dat moment niet wil hebben zodat het geld op die posities moet toeleggen.

De stap van USO heeft de olieprijs doen stabiliseren. Deze onderneming, en alle andere aanbieders van dergelijke beleggingsproducten, zijn namelijk bepalend voor tientallen procenten van de oliehandel. Dat betekent dat een substantieel deel van de oliemarkt wordt gevormd door particuliere beleggers die helemaal geen olie willen hebben.

Speculanten drijven prijs op

Degenen die hiervan het meeste profiteren zijn echter niet de beleggersfirma’s die namens de speculanten de termijncontracten kopen. Het zijn de olieproducenten. Die krijgen immers een veel te hoge prijs voor de olie die zij de komende maanden naar boven halen. De prijs zou een stuk lager zijn als de prijsvorming van olie tot stand zou komen tussen partijen die echt olie nodig hebben, zoals luchtvaartmaatschappijen en olieproducenten. Maar op dit moment wordt de olieprijs voor de komende maanden enkel opgedreven door particuliere beleggers die denken dat de olieprijs is begonnen aan een herstelbeweging. Begin mei kwamen er in de VS elke dag 12,1 miljoen vaten olie naar boven. Dit zou vorige zomer een record zijn geweest. In 2018 kwam de Amerikaans olieproductie voor het eerst boven de 10 miljoen vaten per dag uit.

Tijdens de mei-expiratie zal er hoogstwaarschijnlijk geen oliecrash komen omdat de speculanten uit de meimaand zijn vertrokken en er dus geen verplichte verkopers zijn. Maar ergens in de komende maanden, als oliebeleggers hun posities moeten verkopen omdat ze de olie niet geleverd willen krijgen, is er kans op een nog extremere beweging dan in april. Er is dan immers een nóg grotere zee aan olie, omdat Amerikaanse olieproducten op volle kracht zijn blijven produceren. De opslagtanks zullen tegen die tijd tjokvol zitten en geen enkele olieverbruiker zal dan nog olie willen hebben.

Mijn advies is dus: speculeer niet op een stijging van de olieprijs, want het resultaat zal zwaar tegenvallen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!