Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Actueel advies

Advies Hein Praats, 30 apr 18:00

Gedwongen ontslagen bij Fugro

0 0 Leestijd ongeveer

Om de naar eigen zeggen ‘ongekend verslechterde marktomstandigheden’ door de coronacrisis het hoofd te bieden gaat Fugro drastisch in de kosten snijden. Dat betekent ook dat er gedwongen ontslagen vallen.

Terwijl in het eerste kwartaal de omzet van de Fugro nagenoeg gelijk bleef, net als de omvang van het orderboek, liep het operationele verlies op. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar daalde het resultaat met ruim 35% naar een verlies van €26,5 mln. Topman Mark Heine sprak in een toelichting over ‘een nieuwe realiteit die is gecreëerd door de plotselinge en ongekende verslechtering van de markt als gevolg van de pandemie’. Daarbij werd de situatie voor Fugro verergerd door de ineenstorting van de olieprijs, waardoor de uitgaven door olie- en gasklanten sterk sterk daalden. Van die laatste groep is Fugro voor de helft van de omzet afhankelijk. In offshore en infrastructuur was daarentegen nog steeds sprake van solide groei.

Niet te voorspellen

Fugro verwacht dat de problemen in de oliebranche in het huidige kwartaal zullen aanhouden, waarbij het volgens Heine onmogelijk is om de duur van de huidige crisis en de omvang van de gevolgen te voorspellen. Het bedrijf gaat dan ook flink snijden in de kosten en kapitaaluitgaven. Zo geldt er een vacaturestop, worden salarissen bevroren en wordt 10% van de werknemers ontslagen. Ook worden de investeringsuitgaven voor 2020 verlaagd naar €60 à € 70 mln, terwijl aan het begin van het jaar nog op € 90 mln aan investeringen was gerekend.

Extra druk

Door de crisisomstandigheden komt er eveneens extra druk te liggen op het (kunnen) regelen van financiering. Fugro schrapte eind februari namelijk op het laatste moment de plannen voor de uitgifte van obligaties. Daarvan waren de opbrengsten, van €500 mln, onder meer bedoeld om een volgend jaar aflopend krediet te herfinancieren.

Ondanks de slechte marktomstandigheden, die ook de komende tijd nog zwaar zullen blijven, handhaaf ik toch mijn koopadvies. Dat wordt niet alleen ingegeven door de forse maatregelen die het bedrijf nu heeft genomen, maar ook door de voortdurende focus op groei in de niet-oliesegmenten, te weten wind en infrastructuur.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!