Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Hein Praats, 28 apr 17:14

BP ziet flinke impact oliecrash

0 0 Leestijd ongeveer

De sterk gedaalde olieprijzen hebben een flinke weerslag gehad op het kwartaalresultaat van BP. Desondanks werd er niet aan het dividend getornd, tot opluchting van beleggers.

BP heeft over het eerste kwartaal een aanzienlijke daling van het bedrijfsresultaat gerapporteerd. Zonder eenmalige posten bedroeg de onderliggende winst $800 mln. Dat was weliswaar meer dan de consensusverwachting van $791 mrd, maar tweederde minder dan over dezelfde periode vorig jaar. Toen stond er nog $2,4 mrd in de boeken. Ook daalde de omzet met bijna 12% naar $59,5 mrd en liep de schuldpositie met $6 mrd op naar $51,4 mrd. Hierdoor steeg de gearing (schuldratio) naar 36,2%. In het vierde kwartaal van vorig jaar was dat nog 31,1%.

‘Nooit eerder gezien’

Topman Bernard Looney zei in een toelichting dat de sector is getroffen door vraag- en aanbodschokken op een schaal die nog nooit eerder zijn gezien. Hij kondigde tevens aan ‘doortastende’ maatregelen te nemen om de financiële positie van het bedrijf te verbeteren. Zo zal BP dit jaar een kwart minder investeren dan het in februari nog van plan was en streeft het ernaar de kosten voor eind 2021 met $2,5 mrd te hebben verlaagd in vergelijking met 2019. Mede dankzij de uitgifte van nieuwe obligaties ter waarde van $7 mrd en een nieuw doorlopend krediet van $10 mrd heeft BP momenteel $32 mrd aan liquiditeit beschikbaar.

Géén dividendverlaging

Vele ogen waren ditmaal speciaal gericht op het kwartaaldividend. Het Noorse Equinor kondigde vorige week namelijk als eerste oliegigant een dividendverlaging aan. Daardoor nam de bezorgdheid onder beleggers over de rest van de sector toe. Van de andere oliemajors heeft BP dit voorbeeld in ieder geval niet gevolgd. Het dividend bleef ongewijzigd op $0,105 per aandeel.

Of dat de rest van het jaar zo blijft, zal vooral afhangen van de ontwikkeling van de coronacrisis en het effect daarvan op de olieprijs. Hoewel de oliemarkt momenteel een van de zwaarste periodes in de historie beleeft, ben ik ervan overtuigd dat BP hier doorheen komt. Het bedrijf stelt zich proactief op en neemt passende maatregelen. Ik denk dat geduld uiteindelijk zal worden beloond en handhaaf mijn koopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!