Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Analisten Johan Brinkman, 11 apr 09:00

Pimco voorspelt blijvende schade

0 0 Leestijd ongeveer

De wereldeconomie en financiële markten zullen in de volgende zes tot twaalf maanden overgaan van helse pijnmomenten naar geleidelijk herstel.

Dat stelt obligatiebelegger Pimco in een eind vorige week verschenen toekomstvisie. Het herstel is volgens Joachim Fels en Andrew Balls van Pimco vermoedelijk niet overal gelijk en gaat gepaard met tegenslagen en blijvende schade. Beleggers moeten rekening houden met een veranderd beleggingsuniversum, omdat zwakke plekken binnen wereldwijde bedrijfsobligaties de komende tijd pas goed zichtbaar worden. Aangezien de particuliere sector in spaarmodus springt, moeten beleggers zich schrap zetten voor nog meer lage reële rentetarieven. Pimco noemt dat een ‘New Neutral 2.0’.

Pimco ziet dat centrale banken wereldwijd de rol hebben opgevat van ‘lenders-of-last-resort’. Centrale banken zijn er niet alleen voor commerciële banken, maar in toenemende mate ook voor andere financiële intermediairs en zelfs voor niet-financiële ondernemingen. Na aanvankelijke communicatiestoringen na het begin van de coronacrisis lijkt de ECB volgens de obligatiebelegger een robuust kader te hebben opgezet voor het aanpakken van de spanningen in het eurogebied.

Kwetsbaar voor handelsconflicten

Zorgen zijn er bij Pimco om Amerikaanse bedrijven met een aanzienlijke stijging van schulden op de balans. Ook verwachten de analisten dat na de crisis de globalisering in een sneller tempo dan eerst een halt wordt toegeroepen. Daardoor wordt de economie nog kwetsbaarder voor handelsconflicten, zoals de afgelopen twee jaar tussen de Verenigde Staten en China.

Daarnaast zullen schuldniveaus van de particuliere en de openbare sector na deze crisis waarschijnlijk aanzienlijk hoger zijn dan voor de crisis. Ook huishoudens zullen na de crisis hogere schulden met zich meedragen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.