Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Dividendportefeuille | Accor verkocht vanwege schrappen dividend

0 0 Leestijd ongeveer

De aandelenpositie in het Franse Accor van de Dividendportefeuille werd vrijdag verkocht nadat het bedrijf bekendmaakte over 2019 geen dividend uit te keren.

Na sectorgenoot Marriott is Accor de tweede positie die vanwege het coronavirus snijdt in het dividend, wat resulteert in een automatische exit voor het aandeel uit de Dividendportefeuille. Op lange termijn blijven zowel Marriott als Accor koopwaardig, waarbij het wel onzeker is wanneer er weer een dividend uitgekeerd zal worden.

Het regent de laatste weken dividendverlagingen en helaas wist ook de Dividendportefeuille daar niet aan te ontsnappen, met eerst de Amerikaanse hotelketen Marriott International en uiteindelijk ook de Franse sectorgenoot Accor die hun dividend schrapten. Beide bedrijven bevinden zich in het oog van de coronastorm en moeten door het sluiten van hotels noodgewdongen personeel ontslaan of met verlof sturen. Accor, dat eind februari nog een dividend van €1,05 per aandeel had voorgesteld, kwam in navolging van vrijwel alle sectorgenoten in de voorgaande weken dan uiteindelijk toch met de te verwachten aankondiging dat het dividend over 2019 wordt geannuleerd.

Verstandig Accor

Nog meer dan Marriott staat Accor er uitstekend voor met een flinke oorlogskas die recent nog met €1,4 mrd aandikte door het afstoten van vastgoed. Accor startte het jaar met €2,5 mrd in kas en liet vandaag weten genoeg cash te hebben voor de komende negen maanden en misschien wel 12 of 14 maanden. Tegen die tijd zou de coronacrisis opgelost moeten zijn. Dankzij deze asset-light-strategie kon Accor de afgelopen anderhalf jaar voor €850 mln, ofwel 7,5% van het aantal uitstaande aandelen, terugkopen. In december werd een nieuw buyback-programma van €1 mrd aangekondigd. De coronacrisis maakte echter korte metten met alle aandeelhoudersvriendelijke plannen van Accor; eerst werd het aandeleninkoopprogramma gestaakt en enkele weken later moest ook het dividend, goed voor in totaal €280 mln op jaarbasis, eraan geloven. Dat is erg spijtig maar ook begrijpelijk en verstandig nu de helft van het aantal hotels wereldwijd leeg staat en Accor verwacht dat de komende weken zelf twee derde van het totaal aantal locaties gesloten zal zijn.

Rotsvast vertrouwen

Niemand weet hoe lang dit gaat duren en voor de meeste Dividendportefeuille-aandelen is het vrijwel onmogelijk om goed in te schatten wat het uiteindelijke effect van de coronapandemie op de resultaten zal zijn. Toch heb ik, mits de coronapandemie later dit jaar geleidelijk aan kan worden ingedamd en het dagelijkse leven uiteindelijk weer op gang komt, een rotsvast vertrouwen in de momenteel nog 37 aandelen tellende Dividendportefeuille. Een belangrijke peiler zijn natuurlijk de zwaarwegende Amerikaanse aandelen, goed voor ruim 59% van het totaal. Vergeleken met Europa zijn er, afgezien van de door de crisis verreweg hardst geraakte hotelketens, kledingretailers, restaurantketens, luchtvaartaandelen en olie-en gasexploitanten, eigenlijk nog geen serieuze dividendverlagingen bekendgemaakt in de Verenigde Staten.

Dividend VS en Europa

Een belangrijk verschil met Europa is dat nagenoeg alle Amerikaanse bedrijven per kwartaal dividend betalen, waardoor er vier keer per jaar een stukje wordt uitgekeerd in plaats van in één keer het volledige dividend. Dat zet minder druk op de uitkering dan in Europa, waar de komende twee maanden het gros ex-dividend zal noteren. Daarbij is het inkopen van eigen aandelen naast het dividend anders dan in Europa een veel gehanteerde manier om geld terug te sluizen naar de aandeelhouder. Deze buybacks, die qua omvang op jaarbasis vaak ver boven het totale dividenduitkering liggen, worden massaal gestaakt. Het dividend is veel meer dan in Europa heilig en qua dividendhistorie liggen de Amerikanen ook ver voor. Zo telt de Dividendportefeuille 14 Dividend Aristocrats die hun dividend al ten minste 25 jaar op rij hebben verhoogd. Dit zijn de aandelen die hun dividend normaal gesproken niet snel zullen verlagen of schrappen, mits ze echt niet anders kunnen. En zover is het denk ik nog lang niet, vooral omdat de Dividendportefeuille bewust bestaat uit financieel zeer sterke bedrijven met een ijzersterke cashflow, waarvan slechts een klein deel wordt uitgekeerd aan het dividend.

Later deze week publiceer ik een artikel over de houdbaarheid van de 37 aandelen die nog in de Dividendportefeuille zitten. Het meest risicovol is VF Corp, maar ook hier is een dividendverlaging voorlopig nog lang niet aan de orde.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!