Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Voorbeeldportefeuilles herstellen stevig

0 0 Leestijd ongeveer

Koopjesjagers en kwaliteitszoekers vonden afgelopen week eindelijk hun weg naar de beurs. Daarmee zetten zij een nodig herstel in gang waarvan ook onze portefeuilles konden profiteren. 

Hoogdividendportefeuille: Herstel met flinke uitschieters

Ook de hoogdividendportefeuille liet een mooi herstel zien de afgelopen week. Het verlies in 2020 liep terug tot -19,3%.

Hoogdividendportefeuille: Herstel met flinke uitschieters

Grootste stijger was het geplaagde Franse oliebedrijf Total met een plus van ruim 18,5%. Net als sectorgenoten liet ook Total weten het aandeleninkoopprogramma te staken en de investeringen flink terug te schroeven. In verband met de lagere olieprijs wil Total dit jaar 20% minder investeren.

Veel analisten verlaagden hun koersdoelen voor Total, die desondanks nog altijd boven het huidige koersniveau liggen. Wel verlaagde kredietbeoordelaar Moody’s deze week de rating voor Total naar ‘negative’ vanwege de nog verder gedaalde olieprijs.

Zorgenkindje

Grootste daler op weekbasis was het Franse Klépierre, dat nu wel een zorgenkindje binnen de hoog dividendportefeuille begint te worden. Het vastgoedbedrijf leverde bijna 20% in en volgt daarmee sectorgenoot Unibail-Rodamco, die inmiddels het dividend met 50% verlaagde vanwege de coronacrisis.

Met -48% is Klépierre in 2020 de grootste daler. Stijgers zijn er niet dit jaar.

Rendement 2020: -19,3%

rendement sinds start -3,4%


ETF-portefeuille: rustig wachten tot zilver herstelt

Het is een dramatisch jaar voor de ETF-portefeuille. Bij de meeste posities is rustig wachten op herstel de beste strategie. Dat geldt vooral voor onze zilver-ETF.

ETF-portefeuille: rustig wachten tot zilver herstelt

De zilverprijs stond op 25 februari op $18,95. Op 18 maart was dat $11,64. De geschiedenis heeft ons geleerd dat edelmetalen aan het begin van een crisis wat onder druk komen te staan, maar een daling van 39% in een paar weken is extreem.

De ETF-portefeuille belegt in zilver via de WisdomTree Physical Silver (ISN: JE00B1VS3333 & tickercode PHAG). Deze ETC heeft een notering in Amsterdam. Wij hebben er vertrouwen in dat het goed komt met deze belegging en hebben dus geduld. De ceo van de zilvermijn First Majestic Zilver is wat ongeduldiger. Hij zei op Twitter: ‘Verkoop mij fysiek zilver onder $15, en ik neem alles af dat je kunt leveren. Er moet nu een einde komen aan die onzin met markten op papier.’

Hiermee refereert hij aan de twee soorten markten voor zilver, te weten fysiek en papier. Onder die laatste verstaan we bijvoorbeeld futures. Deze kunnen onbeperkt worden geopend en via hefbomen kan dit voor onrealistisch lage prijzen zorgen. Uiteindelijk beweegt een belegging altijd naar zijn intrinsieke waarde, maar dat kan vele jaren duren. Wij blijven rustig wachten.

Maar hoe je het ook wendt of keert, 2020 is een dramatisch jaar voor de ETF-portefeuille. De 13 verschillende ETF’s zijn over 2020 gemiddeld 23,3% kwijtgeraakt. Dat is beduidend meer dan de MSCI World, de benchmark voor aandelen, die 18,7% lager staat. De fondsen die het echt slecht doen zijn iShares UK Dividend UCITS ETF (ISIN-code ‎IE00B0M63060 en tickercode IUKD), de iShares MSCI USA Smallcap (ISIN-code ‎ IE00B3VWM098 en tickercode CSUSS) en de  iShares EM Dividend UCITS (ISIN-code ‎ IE00B652H904 en tickercode SEDY). Deze ETF’s verliezen respectievelijk 39,4, 29,3 en 28,2%. De ETF met obligaties die worden gecorrigeerd worden voor inflatie, de DB x-trackers iBoxx Global inflation-linked UCITS ETF €, is met 0,4% verlies de positie die het minst slecht presteert.

Ruige weken in aantocht?
De komende weken kunnen in theorie ruig worden voor de aandelenmarkten. De gunstigste voorspelling is dat de wereldwijde druk op de medische zorg in deze periode een piek bereikt en daarna afvlakt. Er kan echter ook angst ontstaan op de financiële markten als zou blijken dat de piek in de zorgcapaciteit toch nog niet is bereikt. Als er hierdoor een flinke dip zou komen op de beurzen, is dat een moment om de ruim 30% cash in te zetten.
  • Rendement 2020: -16,8%
  • Sinds start (14 maart 2014): +27,1%

Verlies iets draaglijker voor Portefeuille NL

Na een mooie herstelweek is het verlies iets dragelijker voor de Portefeuille NL in 2020. Het rendement dit jaar nam toe van -32,7% begin vorige week naar -26,6% met slotkoersen van vandaag.

Verlies iets draaglijker voor Portefeuille NL

De grootste stijgers afgelopen week waren ASR (+24,9%), AkzoNobel (+20,1%), Besi (+18,0%), Pharming (+16,1%) en Fagron (+16,0%). De laatste mag met een rendement dit jaar tot nu toe van -7,1% weer voorzichtig aan een positief resultaat in 2020 gaan denken, de overige vier genoemde fondsen staan over het bijna afgesloten eerste kwartaal nog steeds op een min van 20% of meer.

Verlies

Twee van de veertien posities in de Nederlandse voorbeeldportefeuille konden ook afgelopen week niet tot winst komen: AMG (-6,6%) en Vastned (-7,4%). Gerekend over geheel 2020 behoren deze bedrijven tot het kwartet grootste zakkers van de Portefeuille NL met een verlies van 40% of meer.

Rendement 2020: -26,6%

Sinds start (1 juli 2013): +55,6%


Terecht herstel Dividendportefeuille na extreme koersval

De Dividendportefeuille herstelde sterk, in lijn met de wereldwijde effectenbeurzen, waardoor het verlies in 2020 is teruggebracht tot minder dan 20%.

Terecht herstel Dividendportefeuille na extreme koersval

Op weekbasis was er winst voor alle aandelen, met een aantal voor de hand liggende namen als uitblinkers. Grootste stijger was Parker Hannifin met +34%. Dit aandeel was overdreven hard afgestraft met een koers die van $216 wegzakte tot $93. Inmiddels is dat weer $130, waarmee het aandeel naar mijn mening nog steeds zwaar ondergewaardeerd wordt. Andere grote stijgers waren VF Corp (+30%), Ecolab (+29%), Medtronic (+27%) en Honeywell (+28%). Het gaat hier stuk voor stuk om topaandelen die veel te ver gedaald waren. Op 31 maart werd het ontvangen dividend herbelegd.

Rendement 2020: -18,2%

Sinds start: +180,9%


Stevig herstel van Offensieve portefeuille

De afgelopen week stegen alle aandelen in de Offensieve portefeuille in koers. Het aandelendeel van de portefeuille zag het verlies over 2020 afnemen van 27,9% naar 15,3%. Die ‘winst’ was dus groot.

Stevig herstel van Offensieve portefeuille

Opvallend is dat de Nederlandse aandelen veelal een beperkt herstel vertoonden. Aalberts steeg met 6, TKH  met 3 en Heineken zelfs met slechts 2 procentpunt, terwijl ze tot de grootste dalers in 2020 behoren. Met name de twee industriële bedrijven staan op een lijst met aandelen die extra in de gaten worden gehouden in verband met mogelijke verkoop. De grootste stijgers waren afgelopen week Experian, Eckert & Ziegler, Union Pacific, Home Depot en Deere & Co, met elk 14 procentpunt koerswinst of meer. Dat bewijst maar weer het nut van spreiding over sectoren. De portefeuille als geheel (inclusief kaspositie van 11%) verlaagde het verlies over 2020 van 27,3% naar 18,4%. Het rendement sinds de start van de portefeuille op 2 november 2010 is nu 60,8%.


Defensieve portefeuille: nog even wachten met kopen

Van de veertien verschillende posities in de Defensieve portefeuille staan er slechts drie in de plus over 2020. Dit zijn goud (+8,4%), Microsoft (+2,9%) en ­Roche (+0,9%). 

Defensieve portefeuille: nog even wachten met kopen

De grootte van deze plussen komt bij lange na niet in de buurt van de grootte van de minnen: Münchener Rück (-31,0%), Henderson Asian Dividend Fund (-25,5%) en Vanguard FTSE EM ETF (-24,25). Doordat goud met ruim 20% de grootste positie is en we tientallen procenten cash aanhouden, is het verlies dit jaar slechts 4,1%, terwijl alle grote indices dit jaar meer dan 20% verliezen. Wij wachten met het inzetten van het kasgeld totdat het coronavirus niet langer elk week meer schade aan de wereldeconomie aanricht dan de week ervoor. Ik denk dat er in de komende maanden betere koopmomenten zullen aanbreken.

Rendement in 2020: -4,11%
Sinds start: +45,76%


Herstel voor olie en dividendaristocraten in Pensioenportefeuille

Het rendement van de Pensioenportefeuille herstelde deze week iets met een winst van 3,4 procentpunt. Over heel 2020 staat de portefeuille nog wel op een verlies van 13,5%.

Pensioenportefeuille

Het aandelensegment van de portefeuille won afgelopen week 7%. Grote uitblinker was de iShares Stoxx Europe 600 Oil & Gas ETF die maar liefst 19,5% steeg, maar over heel 2020 nog wel 32,1% in de min staat. Ook de SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF viel op met een winst van 10,3%. In het obligatiedeel van de portefeuille won de iShares $ Corp Bond ETF 8,9%, waardoor het verlies over 2020 bijna helemaal is weggewerkt.

Rendement 2020                          -13,5%

Sinds start (1 juli 2020)                31,9%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!