Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Educatie Ivan SNURER, 3 mrt 2020 10:28

Is het al tijd om in te stappen?

0 0 Leestijd ongeveer

De tijd zal leren of het al tijd is om in te stappen, maar ‘buy the dip’ was de afgelopen tien jaar een winstgevende strategie. Alleen: welke van de gedaalde aandelen moet u dan hebben?

Op maandag 24 februari 2020 gingen door de verdere verspreiding van het coronavirus wereldwijd de beurskoersen fors omlaag. Het was de grootste ééndaagse daling in twee jaar tijd op Wall Street. De koersval van -3,35% verbleekt echter bij de klap van -20,5% op maandag 19 oktober 1987. Dit was voor de S&P500 de grootste procentuele daling ooit op één dag. Op die beruchte dag crashte de Dow Jones zelfs met -22,6%. Black Monday staat hierdoor in ons collectieve geheugen gegrift. Achteraf bekeken was de crash der crashes echter niets anders dan een rimpeling in de opgaande weg. De beurskrach van 1987 bleef voor de economie zonder gevolgen.

Het coronavirus werd tot voor kort door beleggers afgedaan als een lokale en kortstondige aangelegenheid. Met een reeks gevallen in Italië, en inmiddels ook het eerste ziektegeval in Nederland, groeit de angst dat door het coronavirus de internationale handel ernstig zal vertragen. Bij bedrijven raken de voorraden op en de aanvoer van onderdelen uit China is onzeker.

Op dit moment kan niemand een zinnig antwoord geven op de vraag in welke mate het coronavirus een gevaar zal zijn voor de mondiale economie. De kans op een recessie lijkt reëel, want het virus verspreidt zich als een olievlek. Tot nu toe werd op de beurs rekening gehouden met een verloren eerste kwartaal, maar misschien worden dat er wel twee of drie. In de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld, waarschuwde de rentecurve vorig jaar mei al dat een recessie aanstaande is.

Buy the dip?

‘Buy the dip’ was de afgelopen tien jaar een winstgevende strategie, maar dat is nu wellicht even anders. De strategie is namelijk minder eenvoudig dan hij lijkt, en kent verschillende indicatoren. Eén daarvan is de Purchasing Managers Index (PMI), die een belangrijk beeld geeft van de activiteit in de Amerikaanse verwerkende industrie. De PMI geeft een indruk van het vertrouwen dat inkoopmanagers op dat moment hebben. Op dit moment noteert de inkopersindex maar nipt boven de boven de 50 punten. Een cijfer boven de 50 duidt op uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten, een getal onder de 50 is een teken van economische krimp.

Naast de ontwikkeling van de PMI zijn ook de rentestand, de waarderingen en de winstverwachtingen van belang om de ‘buy the dip’-strategie succesvol toe te passen. Als de (dalende) rente stijgende beurskoersen in de hand werkt en de winstvooruitzichten (alsnog) rooskleurig zijn, dan bieden correcties van 10% mooie instapmomenten.

Beleggen voor de lange termijn

Wie zijn aandelen na een verkoopgolf van 10% nog verkoopt, is vaak te laat. Statistisch gezien is op de beurs de kans op verlies klein, want op termijn herstellen de markten meestal. Maar het zal maar gebeuren dat u net op het verkeerde moment instapt.

Beleggen met een klein risico en een hoog rendement lijkt een contradictie, maar toch bestaan er aandelen die dat mogelijk maken. Zo zijn er aandelen met een lange historie van jaarlijks stijgend dividend, de zogenoemde Dividend Aristocrats. Deze aandelen, van bedrijven met een progressief dividendbeleid, zijn doorgaans minder volatiel dan andere aandelen. Daarbij moet echter wel worden opgemerkt dat Dividend Aristocrats in de regel geen hoog dividend betalen. Het is de jaarlijkse groei van het dividend die dit soort aandelen voor de lange termijn interessant maakt.

Er bestaan ook laagvolatiele aandelen. Volatiliteit is de intensiteit waarmee aandelen op en neer bewegen. Hoe groter de schommelingen, hoe groter het risico. De koersbewegingen van laagvolatiele aandelen zijn minder fors dan die van andere aandelen. Dat wil uiteraard niet zeggen dat u nooit verlies lijdt. Wel zijn de tussentijdse verliezen minder uitgesproken. Als u doelbewust in minder beweeglijke aandelen belegt, leidt een lager risico toch tot een hoger rendement. Deze anomalie staat te boek als het volatiliteitseffect. En voor het dividend hoeft u het niet te laten, want dit is gemiddeld iets hoger dan bij de Dividend Aristocrats.

Omdat laagvolatiele aandelen vaak dividend betalen en dividendaandelen minder volatiel zijn, kunt u echter net zo goed rechtstreeks in laagvolatiele dividendaandelen beleggen. Het risico en het rendement lopen niet ver uiteen, zij het dat het aandeel van het dividend in de totale opbrengst aanzienlijk hoger is. Dat is wel zo prettig in het huidige renteklimaat.

Buy the dip

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!