Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Advies Stephen Hendriks, 5 feb 2020 14:44

Roche goed voorbereid op zware jaren

0 0 Leestijd ongeveer

De jaarcijfers van Roche stonden in het teken van de groeiende concurrentie van biosimilars, de goedkopere varianten van biologische medicijnen. De farmaceut is echter goed voorbereid op de twee lastige jaren die gaan komen.

Roche heeft een uitstekend 2019 achter de rug. Exclusief valuta-effecten steeg de omzet met 8%, de operationele winst met 11% en de winst per aandeel zelfs met 13%. Met CHF20,16 kwam de winst per aandeel bovendien net iets boven de CHF19,80 uit die ik voor dit jaar had voorzien. Toch verhoogde de Zwitserse farmaceut het dividend met slechts 3,4%, tot CHF9,00 per aandeel.

Die bescheiden dividendverhoging heeft alles te maken met de groeiende concurrentie van biosimilars – de goedkopere ‘namaak-versies’ van biologische medicijnen – van de drie best verkopende medicijnen: Rituxan, Herceptin en Avastin. Afgelopen jaar verloor Roche CHF1,5 mrd aan omzet aan deze goedkopere concurrenten, vooral in Europa en Japan. Dit jaar barst de biosimilar-concurrentie van Roche’s succesmedicijnen ook in de VS in volle hevigheid los. Dat zal een negatief effect van CHF4 mrd op de omzet over 2020 hebben. Roche kan bovendien niet met zekerheid zeggen of de biosimilar-concurrentie dit of juist komend jaar zijn hoogtepunt zal bereiken.

JAARCIJFERS
In CHF mrd 2019 2018
Omzet 61,5 56,8
Operationele winst 22,5 20,5
Winst per aandeel (in CHF) 20,16 18,14

Sterke groei voor de farmaceut

Toch voorziet de farmaceut dit jaar een stijging van de omzet en winst per aandeel van 2-5% (exclusief valuta-effecten). Dat komt omdat een aantal relatief recent op de markt gebrachte medicijnen een zeer sterke groei laat zien. Zo nam de omzet van Ocrevus (tegen multiple sclerose) afgelopen jaar met maar liefst 57% toe tot CHF3,7 mrd en die van immuno-oncologiemiddel Tecentriq met 143% tot CHF1,9 mrd.

Ik ga voor dit jaar uit van een lichte stijging van de winst per aandeel, tot CHF20,35. Sinds mijn koopadvies, eind juli vorig jaar, is het aandeel met 24% gestegen. De koers-winstverhouding is daardoor opgelopen van een veel te lage 13,8 tot 16,4. Deze flink hogere waardering beperkt het opwaarts potentieel voor de komende twaalf maanden. Een koerswinst van 4-7% en een dividendrendement van 2,7% levert een verwacht totaalrendement van 7-10% voor mijn gehandhaafde koopadvies op. Wel kan Roche nog verrassen met de vele testuitslagen van nieuwe medicijnen die dit jaar worden verwacht. De financiële positie van de farmaceut blijft bovendien ijzersterk. De netto-schuldpositie daalde van CHF5,7 mrd tot slechts CHF2,5 mrd. De balans biedt daarmee alle ruimte voor verdere overnames.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!