Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Wisselende resultaten voor onze voorbeeldportefeuilles

0 0 Leestijd ongeveer

Van niet te stoppen technologie tot klappen  voor de oliesector: het was een beweeglijke week voor onze portefeuilles, waarbij sommige het hoofd koel hielden en andere zelfs omhoog konden kijken.

Hoogdividendportefeuille: oliemajors onder druk

De Hoogdividendportefeuille had een lastige week, die vooral werd veroorzaakt door koersdalingen van de olie-aandelen. Verder voeren we deze week een wijziging door. We vervangen Randstad door IBM.

Hoogdividendportefeuille

Het rendement – inclusief ontvangen maar niet herbelegd dividend – van de Hoogdividendportefeuille viel afgelopen week met een kleine 1,7 procentpunt terug tot een verlies van 0,7% dit jaar. Dertien van de twintig portefeuilleposities staan dit jaar in de min. De hardste klappen vielen bij onze drie olie-aandelen. Royal Dutch Shell verloor afgelopen week door een dalende olieprijs en tegenvallende resultaten maar liefst 9%. Chevron (-3,7% in dollars) en Total (-5,1%) verloren ook, maar minder sterk. Over heel 2020 zijn de drie olie-aandelen de grootste verliezers in de portefeuille. Enel blijft met een winst van 14,9% veruit de grootste stijger dit jaar, gevolgd door Realty Income (+8,2%) en Kimberly-Clark (+6,1%).

Randstad gaat, IBM komt

We voeren deze week een wijziging door. Bij het opzetten van de portefeuille hebben wij ons als doel gesteld dividendverlagingen te vermijden. Vrees voor zo’n verlaging is de reden dat wij Randstad tegen de slotkoers van dinsdag 4 februari uit de portefeuille verwijderen. Het dividendbeleid van Randstad is om 40-50% van de winst als dividend uit te keren (met als ‘vloer een dividend van €1,62 per aandeel). Afgelopen jaar keerde uitzender 50% van de winst als dividend uit. We verwachten dat Randstad op 11 februari een daling van de winst per aandeel bekendmaakt, die waarschijnlijk ook tot een lager regulier dividend zal leiden.

In plaats van Randstad nemen we IBM in portefeuille. Het dividendrendement bedraagt 4,4% en de aangekondigde wisseling aan de top van het bedrijf stemt ook positief. We komen later nog uitgebreid op IBM terug.

Target dividendinkomen
De Hoogdividendportefeuille zit in het tweede jaar van zijn bestaan. Voor dat tweede jaar streven wij naar een dividendinkomen van ten minste €4300. Op basis van de onze dividendtaxaties en de aankondigingen moet dat zeker gaan lukken. Een dividendinkomen van €4500-4700 is binnen bereik. Verschillende bedrijven – onder meer Consolidated Edison, Enel en Pfizer – hebben het dividend alweer verhoogd.

Pensioenportefeuille: tikken voor olie en opkomende landen

Het rendement van de Pensioenportefeuille is de afgelopen week met 1,1 procentpunt gedaald tot een verlies van 0,2% dit jaar. De klappen vallen in het aandelensegment, dat 1,1% in de min staat.

Pensioenportefeuille

De grootste dalers waren deze week het Comgest Growth Emerging Markets Fund (-4,9%) en de iShares Stoxx Europe 600 Oil & Gas ETF (-4,7%). Het obligatiedeel van de portefeuille staat dit jaar bijna 1,5% in de plus, met als grootste winnaar de iShares $ Corp Bond ETF. Die steeg deze week 0,2%, waardoor het jaarrendement op +3,5% komt. Goud presteert met een plus van 5,1% nog net iets beter.

  • Rendement 2020: -0,2%
  • Sinds start (1 juli 2011): +52,2%

Offensieve portefeuille weer licht in de lift

De Offensieve portefeuille heeft de afgelopen week geprofiteerd van de kansen die beleggers zien na een algehele koersdalingen. Er komen bodemvissers.

Offensieve portefeuille

Het jaarrendement van de portefeuille veerde daardoor iets op: van 1,7% in de vorige week naar 2,0% nu. Er waren overigens toch nog negen aandelen die daalden.

Ontwikkelingen in de Offensieve portefeuille

Het rendement van de portefeuille profiteert in 2020 tot nu toe vooral van goede bedrijfscijfers. Daardoor vertoonden ASMI, Microsoft en Amazon een forse opleving. Andere aandelen die nog geen steun van hun cijfers hebben gehad, hebben dus alleen blootgestaan aan de gevolgen van de griepperikelen in China. Voor de toeristensector vormen reisproblemen natuurlijk een groot probleem. Booking.com en Intercontinental Hotels staan dan ook nog steeds flink in de min, met respectievelijk -9,1% en -10,1%.

Rendement 2020: +2,1%
Sinds start (2 nov 2010) +110,3%


ETF-portefeuille: technologie is niet te stoppen

Terwijl de schrikreactie door het coronavirus de AEX bracht van 616 naar 589 punten, trok de technologiesector zich er helemaal niets van aan.

ETF Portefeuille

De iShares S&P500 IT Sector ETF  is dit jaar alweer 6,4% opgelopen. De iShares UK Dividend UCITS ETF staat dit jaar op een verlies van 5,1%. Britse aandelen krijgen een tikje van de politieke situatie in het Verenigd Koninkrijk. Daarbij heeft het Britse pond dit jaar een paar cent verloren tegen de euro, wat ook aantikt.

Omzet buiten VK

Het merendeel van de Britse bedrijven behaalt verreweg het grootste gedeelte van de omzet buiten het VK. Wij denken daarom niet aan verkoop van de Britse aandelen vanwege de Britse politieke situatie. De ETF’s  staan gemiddeld over 2020 0,15% in de min. Doordat wij 28% cash aanhouden is het verlies voor de hele portefeuille 0,1%. 

  • Rendement 2020: -0,1%
  • Sinds start (14 maart 2014): +52,6%

Dividendportefeuille: kleine plus in 2020

De Dividendportefeuille kwam de afgelopen week relatief gezien prima door en is in 2020 nu goed voor een kleine winst van 0,6%.

Dividendportefeuille

De koersdalingen van vorige week werden aangegrepen om de resterende kaspostie van 8,4% volledig te investeren in vier nieuwe aandelen. Gevolg hiervan is dat het gemiddelde dividendrendement weer een flinke impuls heeft gekregen en nu op 2,1% uitkomt.

Groeiend dividendinkomen

Bij de huidige samenstelling van 39 aandelen is de Dividendportefeuille goed voor een jaarlijks inkomen van €7174,89. Dat bedrag zal de komende weken nog veel verder oplopen, als veel Europese aandelen in portefeuille hun dividend weer verhogen. Daarnaast zorgt het herbeleggen vier keer per jaar voor een groeiend dividendinkomen, ook als het desbetreffende aandeel de uitkering niet verhoogt. Wie vanaf dag één in 2011 meedoet met de Dividendportefeuille, ontvangt nu jaarlijks 7,2% dividend op zijn investering van €100.000. Dat percentage zal de komende jaren steeds sneller oplopen.

  • Rendement 2020: +0,6%
  • Sinds start (6 september 2011): +247,6%

In volatiele week houdt Portefeuille NL het hoofd koel

In een volatiele week heeft de Portefeuille NL het hoofd koel gehouden. Met slotkoersen van maandag zakte het rendement over 2020 tot nu toe naar -0,5%, vanaf -0,4% een week eerder. 

Portefeuille NL

 

Over geen van de vijftien aandelen in portefeuille werden al jaarcijfers gepubliceerd – ING is donderdag 6 februari de eerste – en ook verder was er nauwelijks richtinggevend nieuws. Kepler handhaafde het koopadvies op Fagron, dat met +2,2% de grootste stijger was in de Portefeuille NL. Daartegen verlaagde zowel Berenberg als Credit Suisse het koersdoel voor OCI  dat met -2,5% de op twee na grootste daler is. Beide brokers herhaalden wel hun koopadvies op dit aandeel.

Volatiele week

De grootste dalers waren met -2,8%% AMG, dat gevoelig blijft voor de schommelende verwachtingen voor de wereldeconomie, en met -3,1% SBM Offshore, dat last heeft van de dalende olieprijs. In wat mogelijk weer een volatiele week gaat worden, komen volgende week onder meer Vastned, Ahold Delhaize, Heineken, AkzoNobel, Fagron en SBM Offshore met hun cijferpublicaties.

Rendement 2020: -0,5%
Sinds start (1 juli 2013): +110,6%


Enel nieuwe uitblinker in Defensieve portefeuille

Microsoft presenteerde afgelopen week cijfers over het vierde kwartaal. De cijfers werden uitstekend ontvangen en in de nabeurshandel kreeg het aandeel er meteen 4% bij. De jaarwinst is daarmee opgelopen tot 12,2%.

Het aandeel zit sinds de start in de Defensieve portefeuille en heeft sindsdien voor een rendement gezorgd van 744,5%. Dit is zonder dividend, want dat gaat rechtstreeks in onze cashpositie.

Enel verslaat Microsoft

Het enige aandeel dat het dit jaar nog beter doet dan Microsoft in de Defensieve portefeuille is het Italiaanse Enel met +12,8%. Voor deze koersexplosie is echter geen specifieke oorzaak aan te wijzen. Het helpt dat de Italiaanse tienjaarsrente aan het zakken is. Bovendien liggen aandelen van nutsbedrijven er overal op de wereld goed bij.

Het coronavirus heeft grip gekregen op de Aziatische markten. Daardoor is het Henderson Asian Dividend Fund dit jaar met 5,5% de grootste daler in de Defensieve portefeuille. 

  • Rendement 2020: +1,8%
  • Sinds start (9 november 2011): +54,8%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!