Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen

Actueel advies

Resultaten Shell vallen tegen

0 0 Leestijd ongeveer

Shell heeft een teleurstellend kwartaal achter de rug. Vooral de lagere olie- en gasprijzen en zwakkere marges speelden de energiereus parten. De hoger dan verwachte kasstroom was een lichtpuntje.

De winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) en exclusief eenmalige posten kwam in het vierde kwartaal van afgelopen jaar uit op $2,93 mrd. Deze winst halveerde derhalve bijna ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder en lag bovendien onder de consensusverwachting van $3,15 mrd. Shell voerde aan dat vooral gedaalde olie- en gasprijzen, zwakkere marges in de raffinage- en chemietak en hogere voorzieningen debet waren aan de scherpe winstdaling.

Doordat de nettoschuld in het vierde kwartaal opliep, verslechterde ook de schuldpositie van de olie- en gasmultinational. Hierdoor steeg de gearing naar 29%. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder lag deze schuldratio nog ruim boven de 20%.

Geen verrassing

Dat was dan ook reden voor topman Ben van Beurden om een slag om de arm te houden wat betreft de afronding het aandeleninkoopprogramma (zie kader). In een toelichting zei hij dat het de bedoeling blijft om dat voor het einde van 2020 af te ronden, maar dat het tempo waarin dat gebeurt wel afhankelijk is van de macro-economische omstandigheden en de verdere afbouw van schulden.

Overigens zou dat voor beleggers niet als donderslag bij heldere hemel moeten komen, aangezien Van Beurden bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers vorig jaar al waarschuwende woorden van gelijke strekking gebruikte.

Een van de weinige lichtpuntjes betrof de operationele kasstroom, die exclusief werkkapitaal maar inclusief rentebetalingen, met $11,3 miljard iets boven de gemiddelde verwachting van analisten uitkwam.

Koopadvies Royal Dutch Shell blijft van kracht

Desalniettemin hebben de tegenvallende resultaten van Shell in het afgelopen kwartaal ook de winstgevendheid over geheel 2019 gedrukt. Hoewel beleggers hier duidelijk teleurgesteld op reageerden − het aandeel duikelde bij opening 4% − was een deel van de koersdaling ook te wijten aan het toch al heersende negatieve beurssentiment als gevolg van het coronavirus. Dat Shell het afbouwen van de schuldratio nu belangrijker vindt dan het tijdschema van het aandeleninkoopprogamma acht ik bovendien verstandig. Het koopadvies blijft dan ook van kracht.

Aandeleninkoopprogramma loopt vertraging op
Sinds Shell medio 2018 een aandeleninkoopprogramma aankondigde van in totaal $25 mrd dat vóór het einde van 2020 zou moeten zijn afgerond, heeft de olie- gasreus tot nu toe ter waarde van $15 mrd aan eigen aandelen ingekocht. De resterende $10 mrd lijkt door averse marktomstandigheden echter vertraging op te lopen, aangezien Shell heeft laten weten de inkoop tot en met april te ‘beteugelen’  $1 miljard. In plaats daarvan zal de focus zich naar verwachting meer gaan richten op de afbouw van schulden om de gearing weer onder de 25% te krijgen. Hoewel beleggers vertraging in het aandeleninkoopprogramma over het algemeen als negatief voor de aandelenkoers beschouwen, zie ik schuldenreductie op de lange termijn als een positieve ontwikkeling.
Kwartaalcijfers
Q4 2019Q4 2018verschil
Omzet$84 mrd$102,2 mrd-15%
Winst$2,93 mrd$5,68 mrd-48%
Gearing29,3%20,3%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!