Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Analisten Stephen Hendriks, 25 jan 10:00

Onderzoeksbureau Research Affiliates verwacht meer van opkomende landen

0 0 Leestijd ongeveer

Research Affiliates hecht weinig waarde aan de meeste voorspellingen, maar heeft een alternatief. Het onderzoeksbureau hanteert zelf een modelmatige aanpak om tot voorspellingen te komen. 

Het begin van een nieuw jaar en decennium geeft weer aanleiding tot een stortvloed aan voorspellingen over beurs en economie. Van een groot deel van die prognoses is onderzoeksbureau en indexaanbieder Research Affiliates bepaald niet onder de indruk. Het is vaak niet meer dan een fraai geformuleerde verklaring van recente marktbewegingen vermomd als een goed onderbouwde voorspelling. Research Affiliates ziet de waarde van deze exercitie niet in, bekende feiten zijn al in de koersen van aandelen en obligaties verdisconteerd, aldus het onderzoeksbureau.

Research Affiliates hanteert zelf een modelmatige aanpak om tot voorspellingen over toekomstige rendementen op onder meer aandelen en obligaties te komen, op basis van effectief/dividendrendement, groei van cash flows en waardering.

Waardering

Voor langlopende Amerikaanse staatsobligaties gaat het onderzoeksbureau uit van een jaarlijks gemiddeld rendement van -1,3% na inflatie. Voor Amerikaanse aandelen zijn de verwachtingen iets positiever, maar niet veel. Research Affiliates rekent op een jaarlijks gemiddeld rendement van 0,3% na inflatie voor de komende tien jaar. Die lage verwachting is vooral het gevolg van de huidige hoge koers-winstverhouding van Amerikaanse aandelen. Die zal de komende tien jaar dalen, verwacht Research Affiliates.

Voor de veel lager gewaardeerde aandelen uit opkomende landen – die ook een hoger dividendrendement en een hogere verwachte groei van de cash flow hebben – verwacht het onderzoeksbureau een rendement van 6,8% na inflatie. Dat is jaarlijks bijna twee procentpunt meer dan Research Affiliates op basis van zijn modellen de komende tien jaar van Europese aandelen verwacht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.