Griepvirus besmet vandaag de beurzen
Dat nieuws lijkt de oorzaak voor de lagere koersen. Vooral bedrijven die met consumentenartikelen in China actief zijn, waren vanochtend de pineut. De koers van het Japanse Azearth, dat onder meer mondkapjes maakt, steeg echter de afgelopen dagen van JPY600 naar bijna JPY1100.
NEDERLAND
De AEX-index daalde vanmorgen met 1%, van 614 naar 608. De grote daler was Heineken. De Chinese partner van de Amsterdamse brouwer, CR Beer, had juist gisteren gemeld dat het mede door de samenwerking met Heineken een prima jaar had gehad. Ik heb een koopadvies op het aandeel Heineken staan.
De midcap-index is minder internationaal georiënteerd en daalde daardoor ook minder: van 944 naar 938 (ruim 0,6%). Die index had in Corbion de grootste stijger, overigens zonder nieuws dat de koersstijging veroorzaakte. De AscX-index kende met Pharming nog een grotere stijger (+2,6%). Het biofarmabedrijf kreeg toestemming kreeg om het in een nieuwe fabriek vervaardigde Ruconest te gaan verkopen in Europa. De fabriek wordt in de loop van 2020 volledig operationeel. Beleggers Belangen heeft een koopadvies op Pharming. Er vielen in totaal in de AEX- en de AMX slechts drie stijgers te noteren.
Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:
- Corbion +1,2%
- Galapagos +0,5%
- Flow Traders +0,3%
Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:
- Heineken -3,6%
- Arcelor Mittal -2,6%
- Prosus -2,3%
EUROPA
De Eurostoxx50-index daalde vanochtend met bijna 1%, van 3799 naar 3765. Dit gebeurde mede onder invloed van de Franse luxeconsumptiegoederenbedrijven Kering, LVMH en L’Oréal, die alle fors inleverden. Maar er was ook geen enkele stijger.
Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:
- –
Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:
- Kering -3,3%
- LVMH -2,9%
- L’Oréal -2,0%
VERENIGDE STATEN
De beurzen in de VS waren gisteren gesloten vanwege Martin Luther King-dag.
GRAFIEK VAN DE DAG
De Europese aandelenkoersvolatiliteit is een eindje onder die van de Amerikaanse, de VIX, gekomen. Volgens de Bloomberg-grafiek trekt de volatiliteit van beide regio’s op een gegeven moment weer naar elkaar toe. Dat gebeurt nog wel eens door een weer stijgende volatiliteit in Europa (zie grafiek).
AGENDA
Bedrijfscijfer:
IBM, jaarcijfers
Macrocijfers:
Economisch sentiment eurozone januari (verwacht: 6; vorig: 11,2)
Economisch sentiment Duitsland januari (verwacht: 5; vorig: 10,7)