Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Educatie Jeroen Boogaard, 10 jan 2020 14:00

Hoe selecteer ik overnamekandidaten?

0 0 Leestijd ongeveer

Na enkele rustige jaren gonst het weer van de activiteit op de fusie- en overnamemarkt. Er lonken fraaie overnamepremies voor aandeelhouders, maar het is moeilijk hierop in te spelen.

Vaak komen overnames uit de lucht vallen, zoals onlangs bij KAS Bank, of moet je een erg lange adem hebben. Zo stond BinckBank al jaren op overnamelijstjes, maar wordt het bedrijf nu pas overgenomen door de Deense Saxo Bank.

Aangezien het lastig is om een overname te timen, is het nooit verstandig om uitsluitend in een bedrijf te beleggen omdat het een overnamekandidaat is. Dan bestaat het gevaar dat je voor langere tijd aan een slecht renderende belegging vast zit. En na een sterke koersdaling is een overnamepremie dan niet meer dan een pleister op de wonde.

Bij het selecteren van een potentiële overnamekandidaat voor de portefeuille zijn de volgende zaken van belang.

Stap 1: kijk naar de kwaliteit

Potentiële kopers kijken kritisch naar de kwaliteit van een onderneming. Bedrijven met een sterke marktpositie, een stabiele kasstroom en hoge winstmarges zijn in trek bij zowel financiële (private equity) als strategische partijen. Door hun relatief lage risicoprofiel zijn deze bedrijven een veilige investering. Zeker voor private-equitypartijen is een hoge vrije kasstroom belangrijk, omdat zij met veel vreemd vermogen werken om het rendement op hun inleg te maximaliseren.

De hoogte van de kasstroom is bepalend voor de hoeveelheid schulden die een bedrijf kan aflossen en de rente die het kan betalen. Bij een hoge kasstroom kan private equity de transactie met meer vreemd vermogen financieren. Terugkerende inkomsten uit onderhoud of abonnementen, of anderszins voorspelbare winstvooruitzichten door bijvoorbeeld grote doorlopende opdrachten, vergroten de kans op een succesvolle exit voor private equity. Verder is het groeipotentieel uiteraard belangrijk. Zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om internationaal te groeien? Of heeft het bedrijf unieke technologie in huis die snel uitgerold kan worden?

Lage rente
Ook in 2019 waren er wereldwijd weer veel overnames en fusies. Het aantal transacties stijgt in de eerste plaats dankzij de lage rente, waardoor de financiering goedkoop is en er al snel een goed rendement gehaald kan worden. Verder staat het bedrijfsleven er over het algemeen financieel sterk voor en neemt de druk van aandeelhouders toe om overtollige kasreserves aan het werk te zetten. Overnames zijn voor bedrijven ook interessant omdat de autonome groeimogelijkheden vanwege de zwakke economie beperkt zijn.

Stap 2: let op de balans

Bedrijven met een hoge nettoschuld zijn in beginsel relatief onaantrekkelijk voor zowel strategische als financiële kopers. Een hoge schuldenlast verhoogt de risico’s en kan ertoe leiden dat de schuld voor de nieuwe combinatie te hoog wordt, waardoor het kredietoordeel onder druk kan komen en rentelasten kunnen stijgen. Bedrijven met lage schulden of een netto kaspositie zijn vooral voor private equity interessant. Er is dan meer aflossingsruimte, waardoor de transactie met een hoge hefboom gefinancierd kan worden. Om ook weer een succesvolle exit mogelijk te maken, zullen de schulden gedurende de looptijd van de investering deels worden afgelost.

Goed beschermd
Op het Beursplein wordt het ene na het andere bedrijf overgenomen. Recent waren er biedingen op KAS Bank, BinckBank, Gemalto en Wessanen. Nederlandse bedrijven lijken een eenvoudige overnameprooi, maar volgens onderzoek van de VEB zijn ze wel degelijk goed beschermd tegen vijandige overnames. De onderzochte 66 grootste beursgenoteerde bedrijven hebben vrijwel allemaal een beschermingsconstructie. Een populaire verdedigingswal is een stichting die preferente aandelen kan verwerven. Iets meer dan de helft heeft een dergelijke constructie. KPN hield er America Móvil mee buiten de deur.

Stap 3: kijk naar de waardering

Vanzelfsprekend is de waardering een belangrijk criterium voor potentiële kopers. Hoe lager de aankoopprijs, hoe hoger de potentiële return en hoe eerder de investering is terugverdiend. Financiële partijen kopen een onderneming om deze binnen een aantal jaren ook weer te verkopen. Zij zullen extra kritisch zijn op de waardering en waar mogelijk proberen in te stappen tegen een flinke korting op de intrinsieke waarde. Strategische kopers kunnen dieper in de buidel tasten vanwege synergievoordelen en hebben bovendien een langere termijn voor ogen. De ev/ebitda-ratio is een belangrijke waarderingsmaatstaf.

Private equity
Private-equityfondsen worden meestal gefinancierd door institutionele beleggers en rijke particulieren om te investeren in hoofdzakelijk niet-beursgenoteerde ondernemingen. Veruit de meeste transacties vinden plaats via een zogeheten ‘leveraged buy-out’, waarbij de huidige eigenaren van een volwassen bedrijf worden uitgekocht en de transactie met een hoge financiële hefboom tot stand komt. Vaak levert private equity de financiering voor een management buy-out, waarbij het zittende management mede-eigenaar wordt. In de regel wil private equity zijn investering binnen drie tot vijf jaar te gelde maken, maar dat is uiteraard ook afhankelijk van de economische omstandigheden.

Stap 4: kijk of er verdedigingslinies zijn

Zonder instemming van het bestuur is het lastig om een bedrijf over te nemen. Vaak hebben beursgenoteerde bedrijven diverse beschermingsconstructies tot hun beschikking om een vijandige overnamepoging te blokkeren. Het ene beursfonds is beter beschermd dan het andere, maar de meeste grote bedrijven op het Beursplein hebben wel enige vorm van bescherming. Ook de aanwezigheid van een grootaandeelhouder kan bescherming bieden, want een overnamepoging heeft uiteraard geen enkele kans van slagen als een controlerend aandeelhouder niet van zijn stukken af wil. Daarentegen is een deal ook weer snel rond als de koper enkele bereidwillige grootaandeelhouders tegenover zich vindt. Verder is ook de beurswaarde een vorm van bescherming: er zijn weinig potentiële kopers voor heel grote bedrijven.

Private-equitybelegging
Veel grote private-equityhuizen zijn genoteerd aan de beurs, waaronder 3i Group, KKR, Blackstone Group en Partners Group. Verder zijn er trackers beschikbaar, zoals de iShares Listed Private Equity, die de 61 bedrijven volgt in de S&P Listed Private Equity Index. Tot slot zijn er ook gespecialiseerde beleggingsfondsen, zoals het Aberdeen Private Equity Fund en Princess Private Equity Holding Limited. Beursgenoteerd private equity kan vaak tegen een forse korting ten opzichte van de intrinsieke waarde worden aangekocht.

Stap 5: volg het geld

Fusies en overnames komen in de ene sector vaker voor dan in de andere. Door te beleggen in een sector die aan het consolideren is, wordt de kans op een overname een stuk groter. In een verzadigde markt met felle prijsconcurrentie is de noodzaak om te consolideren groot. Denk bijvoorbeeld aan de consolidatieslag op de Europese telecommarkt, waar geen enkel land aan kan ontsnappen. Maar ook in sectoren die tijdelijk met tegenwind kampen, zoals nu de auto-industrie of staalsector, is de kans op een krachtenbundeling bovengemiddeld groot.

Grootste overnames
Vorig jaar waren er wereldwijd veel fusies en overnames, met opvallend veel grote transacties. Een megadeal was de fusie tussen de Amerikaanse luchtvaart- en defensiegrootmachten United Technologies en Raytheon. De combinatie gaat verder onder de naam Raytheon Technologies Corp en draait een pro forma jaaromzet van circa $74 mrd. Ook de overname van biotechconcern Celgene voor $74 mrd door Bristol-Myers Squibb sprong in het oog. Het fusieproduct heeft een sterke positie op het gebied van medicijnen voor kanker, ontstekingsziektes en hart- en vaataandoeningen.

Private equity

Tot medio december 2019 gaven private-equityhuizen $190 mrd uit aan deals in Europa. Dat is een toename van 29% vergeleken met het jaar daarvoor.

Grotere deals

Ondanks het hoge transactievolume, daalde het aantal private-equitytransacties in Europa van 2237 naar 1600. De omvang van de deals werd dus groter.

Megadeal

Een van de grootste acquisities was die van de huidverzorgingsdivisie van Nestlé door de Zweedse private-equityspeler EQT voor $10,1 mrd.

Grootste fusie

De krachtenbundeling van AOL en Time Warner is met een transactiewaarde van $186,2 mrd de grootste fusie in de geschiedenis. Dat liep overigens slecht af: in 2009 zijn beide bedrijven weer gesplitst.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!