Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Opinie Johan Brinkman, 9 jan 2020 11:00

Commentaar: drie beleggingsscenario’s voor oorlogstijd

0 0 Leestijd ongeveer

Drie beleggingsscenario’s in tijden van oorlog. Ik had liever een ander onderwerp behandeld. Maar ook beleggers moeten hun positie bepalen nu het conflict tussen de VS en Iran vorige week ernstig is geëscaleerd.

Vrijwel alle hoofdindices verloren eind vorige week en begin deze week terrein, met verliezen tot zo’n 5%. Er was zeker geen sprake van paniek, maar duidelijk is wel dat beleggers hun opties wegen. Ook is duidelijk dat de wereld er een geopolitieke dreiging van de eerste orde bij heeft.

Op basis van de talrijke eerdere situaties van oorlogsdreiging, is het eerste scenario dat ik u kan voorleggen vrij simpel: doe niets. Oorlog(sdreiging) betekent niet per se dat aandelen minder waard worden. Er zijn talloze voorbeelden van stijgende koersen in oorlogstijd. Ook toen in 2013 de VS na een gifgasaanval door het regime-Assad dreigden te worden meegesleurd in de Syrische burgeroorlog, herstelden de koersen zich na de eerste schrik razendsnel.

Omdat oorlog dus op de langere termijn weinig invloed lijkt te hebben, ligt het voor de hand om te zoeken naar bescherming op korte termijn. De meest ideale vorm is het kopen van putopties, maar vanwege de kosten zal dit meestal niet werken. Beleggers die zich hier niettemin in willen verdiepen, verwijs ik naar het artikel dat mijn collega Hildo Laman vorige maand publiceerde voor alle uiteenlopende beursvisies – ook de pessimistische – voor 2020.

Een derde scenario is weer bepaald simpel: beleg in aandelen. De kunst van beleggen is immers durven instappen als anderen zich terugtrekken (en jezelf terugtrekken als anderen massaal instappen). Daarvoor moet een belegger durven af te wijken van de massa. Hij loopt dan echter wel het risico dat hij als enige fout zit, en dat voelt meestal veel slechter dan collectief fout zitten. Toch is afstand nemen van de kudde de beste beleggingsstrategie, ook nu het conflict tussen de VS en Iran is geëscaleerd.

Beleggingsscenario’s in tijden van oorlog

Bedenk in dat laatste scenario ook dat iedere situatie – ook die van een oorlogsdreiging – aandelen kent die hierin juist gedijen. En dan bedoel ik niet alleen de defensieaandelen die eind vorige week omhoogschoten op Wall Street.  Op het Beursplein boekten afgelopen week de olieaandelen Shell, Vopak, SBM Offshore en Fugro tegen de stroom in koerswinsten. Hoe naar een oorlogsdreiging ook is, ook die situatie biedt kansen op een positief rendement.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!