Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Optietip Hildo Laman, 8 jan 2020 13:00

Optietip 160: profiteren van stijging Amerikaanse technologie-index

0 0 Leestijd ongeveer

De eerste optietip van 2020 is een call op een Amerikaanse technologie-ETF. Verder updates op optietips op de AEX, Intel, Micron, SLV en de SPY ETF.

De Nasdaq 100-index is de laatste drie maanden met 14,5% opgelopen. Met de eerste optietip van het nieuwe jaar wil ik inspelen op een verdere stijging van deze index in de komende paar maanden. In de VS staat een ETF genoteerd die de Nasdaq 100 nabootst, de Invesco QQQ trust. Deze ETF (fondscode: QQQ) zelf is verboden terrein voor Nederlandse beleggers, onder andere omdat de informatie niet in het Nederlandse beschikbaar is. Maar opties op deze ETF zijn wel beschikbaar voor Nederlandse beleggers.

Deze keer kies ik voor een eenvoudige gekochte call: koop de QQQ mar20 230 call voor ongeveer $0,85. De prijs waarvoor ik deze call zal kunnen kopen is nog niet zeker. De Amerikaanse beurs zal vanmiddag half vier Nederlandse tijd opengaan. Het lijkt er op het moment van schrijven nog op dat de aandelenindices wat lager zullen gaan openen. Dat zou kunnen betekenen dat een wat lagere prijs mogelijk is. Het kan dus lonen om een relatief lage limietorder in te leggen, verhogen kan altijd nog.

Gewenste scenario

Als de Nasdaq 100-index de komende paar maanden de trend van de afgelopen drie maanden voortzet, kan de ETF op de dag van expiratie (20 maart 2020) op $235 of iets dergelijks staan. Dan zou de gekozen calloptie een waarde hebben van $5, per saldo is dat $500. Dat zou een winst van ruim 400% betekenen.

Maximale verlies

Als aan de andere kant de Nasdaq-index de komende tijd rond het huidige niveau blijft kabbelen, of wegzakt, zal de calloptie in maart (vrijwel) waardeloos zijn. Gelukkig zal het verlies beperkt blijven tot de inleg ($85). De kans op een dergelijk verlies is redelijk groot, maar daar staat tegenover dat als het goed gaat, de winst vele honderden procenten zal kunnen bedragen.

QQQ mar20 230 call
Koop QQQ mar20 230 call $0,85
Contractgrootte 100
Expiratiedatum Vrijdag 20 maart 2020
Risicoschatting Laag
Maximale winst Onbeperkt
Maximaal verlies $85

Updates

Het gewogen gemiddelde rendement staat op 56,6%. Het rekenkundig gemiddelde staat op 73,9%. Na een uitbundig beursjaar is 2020 veel minder optimistisch begonnen. Door de nieuwsberichten en koersschommelingen oogt het vrij negatief, maar per saldo is er weinig aan de hand op de beurs.

AEX

Voor de call butterfly op de AEX die op 17 januari afloopt (optietip 151) is er nog van alles mogelijk. De waarde is op het moment van schrijven ongeveer €8,80. De maximale waarde is €20, maar dan moet de AEX volgende week vrijdagmiddag wel op 620 punten staan. Dat kan natuurlijke gebeuren, maar allerlei andere uitkomsten zijn ook mogelijk. Als de aandelenmarkten de komende dagen nog eens een flinke plus laten zien, zal de waarde flink kunnen oplopen. Omdat ik nog steeds geen glazen bol heb, is het lastig om een perfect verkooppunt aan te geven. Als de waarde deze week in de buurt van €13 komt, wil ik verkopen. Mocht de AEX juist omlaag gaan de komende dagen, dan moet er een moeilijke keuze gemaakt worden: verkopen tegen een lagere waarde dan nu, of wachten op een mogelijk koersherstel (en een hogere waarde) met het risico dat het helemaal niets wordt.

De call butterfly die in maart afloopt (optietip 142) heeft een aardige waarde, ongeveer €5,50. Met nog meer dan twee maanden te gaan is er op dit moment geen reden om tot verkoop over te gaan. Mocht de waarde de komende weken in de buurt komen van €10, dan verkoop ik.

Intel

De call op Intel die volgende week vrijdag afloopt (optietip 128) staat nog open. Het aandeel staat niet ver onder de uitoefenprijs ($60). Ik probeer de call te verkopen voor $0,50.

Micron

De waarde van de butterfly op het Amerikaanse aandeel Micron (optietip 157) is opgelopen naar ongeveer $3. Het aandeel steeg dinsdag met meer dan 8% na een adviesverhoging van een Amerikaanse analist. Sinds begin december is het aandeel met meer dan 20% toegenomen. Dat is een flinke stijging. Als de komende maanden het rendement van het aandeel ook maar in de buurt komt van de recente beweging, ziet het er niet goed uit voor de butterfly. Bij een koers van het aandeel van meer dan $70 in april heeft de butterfly geen intrinsieke waarde. Maar het is zeker niet ondenkbaar dat er na de snelle stijging wat gas terug genomen wordt. Dat spreekt dan weer in het voordeel van de butterfly. Hoe dan ook lijkt het me verstandig om te verkopen als de waarde rond de $4,00 komt de komende tijd. Dat is niet de hoofdprijs, maar wel meer dan een verdubbeling van de investering.

SLV

De calloptie op de Amerikaanse zilver-ETF (optietip 141) is op het moment van schrijven ongeveer  $1,00 waard. Dat betekent een kleine winst. De zilverprijs is wel iets toegenomen, maar niet heel veel. Er zijn nog drie maanden te gaan, en de edelmetalen zijn het jaar goed begonnen. Haast om te verkopen is er dus niet.

SPY

De call optie op de S&P 500 ETF (optietip 148) was dinsdagavond ongeveer $10 waard. Verkoop is aanlokkelijk, maar er zijn nog drie maanden te gaan voor deze optie. Als de komende paar weken de S&P-index een stijging van een procent of twee à drie maakt, zal de call aanzienlijk meer waard kunnen worden. Ik wacht dus nog heel even af.

Blijf op de hoogte via Twitter: @HildoLaman

Tussenstand: (doorgehaald is gesloten, in €)

128. INTC call calendar -33
136. AMAT callspread 496
137. AEX 1-bij-2 putspread 5
138. AEX butterfly -95
139. OCI callspread -105
140. DAX 1-bij-2 callspread 120
141. SLV call 0
142. AEX butterfly 443
143. ASMI call calendar 190
144. DAX butterfly -13
145. LRCX butterfly 120
146. AEX 1 bij 2 putspread -40
147. AEX butterfly 187
148. SPY call calendar 745
149. GLPG call calendar -98
150. AEX call 84
151. AEX butterfly 806
152. DAX butterfly -17
153. AMG risk reversal -48
154. BAY calendar 24
155. DAX butterfly 9
156. MT call -42
157. MU butterfly 138
158. PRX callspread 150
159. BOS callspread -3

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!