Column: vrolijk vooruit naar het verleden
2019 gaat voor de S&P500 de boeken in als het op één na beste jaar sinds 1997, met een rendement van maar liefst 29%. Er werd 35 keer een hoogterecord gebroken, waarvan 20 keer in de laatste twee maanden. Amerikaanse aandelen presteerden vorig jaar dan ook beter dan die van enige andere grote regio.
Volgens Goldman Sachs verklaarden Amerikaanse bedrijfswinsten maar 8% van de koerswinst, en kwam de overige 92% voort uit hogere waarderingen. Daarbij waren drie Fed-renteverlagingen van een kwart procentpunt elk goed voor een stijging van de koers-winstverhouding (k/w) van 14 naar 19. IT droeg voor 32% bij aan het resultaat van de S&P500, mede ingegeven door gigantische inkoopprogramma’s.
Parallellen
In antwoord op de vraag wat na zo’n topjaar – laat in de cyclus – het volgende jaar dan gaat brengen, worden vaak parallellen getrokken tussen de huidige bullmarkt en die van de late jaren ’90. Ook in 1998 verlaagde de Fed de rente, met in totaal 75 basispunten, en steeg de S&P500 met 27% fors. Ook toen was IT de best presterende sector, met 35% van de totale koerswinst binnen de S&P500. En ook in 1998 explodeerden de koers-winstverhoudingen van Amerikaanse bedrijven – gemiddeld van 18 naar 23 – waardoor stijgende waarderingen goed waren voor bijna het gehele rendement van de S&P500.
Daarnaast stroomde het geld van beleggers, net als vorig jaar, in tijden van wereldwijde economische onrust vooral naar Amerikaanse aandelen; waar destijds Rusland in een financiële crisis geraakte en hedgefonds LTCM failliet ging, werd het nieuws vorig jaar vooral overschaduwd door de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog.
Inschatten
Vooruitkijkend zou 2020, gezien de vele overeenkomsten, gelijk kunnen staan aan 1999. Toen steeg de S&P500 met 20%. Puur vanuit waarderingsoogpunt zou dat voor dit jaar wellicht nog conservatief geschat zijn, omdat de huidige k/w van 19 nog ver onder de 23 van begin 1999 ligt.
Aan de andere kant weet iedereen dat de geschiedenis zich niet altijd op dezelfde wijze herhaalt en dat financiële markten zich vaak kenmerken door niet voorziene omstandigheden. De dodelijke Amerikaanse raketaanval op de Iraanse generaal Soleimani mag daarvan als het meest recente voorbeeld dienen.