Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Opinie Hein Praats, 7 jan 2020 15:00

Column: vrolijk vooruit naar het verleden

0 0 Leestijd ongeveer

2019 gaat voor de S&P500 de boeken in als het op één na beste jaar sinds 1997, met een rendement van maar liefst 29%. Er werd 35 keer een hoogterecord gebroken, waarvan 20 keer in de laatste twee maanden. Amerikaanse aandelen presteerden vorig jaar dan ook beter dan die van enige andere grote regio.

Volgens Goldman Sachs verklaarden Amerikaanse bedrijfswinsten maar 8% van de koerswinst, en kwam de overige 92% voort uit hogere waarderingen. Daarbij waren drie Fed-renteverlagingen van een kwart procentpunt elk goed voor een stijging van de koers-winstverhouding (k/w) van 14 naar 19. IT droeg voor 32% bij aan het resultaat van de S&P500, mede ingegeven door gigantische inkoopprogramma’s.

Parallellen

In antwoord op de vraag wat na zo’n topjaar – laat in de cyclus – het volgende jaar dan gaat brengen, worden vaak parallellen getrokken tussen de huidige bullmarkt en die van de late jaren ’90. Ook in 1998 verlaagde de Fed de rente, met in totaal 75 basispunten, en steeg de S&P500 met 27% fors. Ook toen was IT de best presterende sector, met 35% van de totale koerswinst binnen de S&P500. En ook in 1998 explodeerden de koers-winstverhoudingen van Amerikaanse bedrijven – gemiddeld van 18 naar 23 – waardoor stijgende waarderingen goed waren voor bijna het gehele rendement van de S&P500.

Daarnaast stroomde het geld van beleggers, net als vorig jaar, in tijden van wereldwijde economische onrust vooral naar Amerikaanse aandelen; waar destijds Rusland in een financiële crisis geraakte en hedgefonds LTCM failliet ging, werd het nieuws vorig jaar vooral overschaduwd door de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog.

Inschatten

Vooruitkijkend zou 2020, gezien de vele overeenkomsten, gelijk kunnen staan aan 1999. Toen steeg de S&P500 met 20%. Puur vanuit waarderingsoogpunt zou dat voor dit jaar wellicht nog conservatief geschat zijn, omdat de huidige k/w van 19 nog ver onder de 23 van begin 1999 ligt.

Aan de andere kant weet iedereen dat de geschiedenis zich niet altijd op dezelfde wijze herhaalt en dat financiële markten zich vaak kenmerken door niet voorziene omstandigheden. De dodelijke Amerikaanse raketaanval op de Iraanse generaal Soleimani mag daarvan als het meest recente voorbeeld dienen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!