Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Column: schoenmaker blijf bij je leest

0 0 Leestijd ongeveer

In de laatste 2019-editie van Beleggers Belangen werden de beste en slechtste analistenadviezen van het jaar voor Nederlandse aandelen onder de loep genomen. Een van de conclusies luidde dat, ondanks enkele zeperds, de koopaanbevelingen het overgrote deel van het jaar succesvol waren. Van de 225 koopadviezen waren er 194 winstgevend.

Dit ligt in lijn met recent onderzoek van Vanguard in de VS naar de waarde van financieel advies. De onderzoekers bekeken de financiële resultaten van 100.000 beleggers die bijgestaan werden door een adviseur. Acht van de tien beleggers had een kans van 80% of meer om zijn financiële doelstellingen te bereiken. De resterende 20% was bijna, of al helemaal, met pensioen en had niet die activa vergaard die nodig waren om de verwachte levensstandaard te financieren.

Reden tot verkoop

Ik raad aan om beleggingsadvies niet altijd op te volgen, bijvoorbeeld als het afkomstig is van politici. Zo adviseerde Tjeerd de Groot van D66 op Twitter onlangs nog om aandelen ForFarmers te verkopen naar aanleiding van een artikel op Nu.nl over de steun van de veevoergigant aan de boerenprotesten. Schoenmaker blijf bij je leest, zou ik zeggen. U kunt beter lezen waarom collega Peter Schutte van Beleggers Belangen al ruim een jaar lang een verkoopadvies hanteert voor ForFarmers.

In het verlengde daarvan kijk ik liever naar de voorzichtig optimistische verwachtingen van Schroders. Die vermogensbeheerder voorspelt dat de opkomende markten in 2020 dankzij monetaire en budgettaire verruiming in 2020 een groeiversnelling naar 4,5% zullen realiseren en een gemiddelde winstgroei van 12%.

Twee vingers in de neus

Ook wijs ik u graag op de voorspellingen van Sigrid Helbig voor 2020. De directeur van The Economic Board rekent onder meer op een tamelijk rustig beursjaar. Ze verwacht dat pas in 2021 de beurzen dalen vanwege de Amerikaanse verkiezingen. Helbig denkt dat Donald Trump met twee vingers in de neus de verkiezingen in november 2020 wint en vervolgens een Trade War 2 ontketent. Mocht onverwachts toch Elizabeth Warren of Bernie Sanders president worden, dan zouden de aandelenkoersen echter dalen, vanwege hun negatieve beleid voor bedrijven uit de VS.

Ik zou vooral willen adviseren om meer te luisteren naar elkaar en ieders mening te respecteren in plaats van te polariseren. Ik wens u vanaf deze plek in ieder geval een gezond en mooi beursjaar 2020 toe!

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!