Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Educatie Michiel Pekelharing, 26 dec 2019 12:02

Hoe beleg ik succesvol in een beursgang?

0 0 Leestijd ongeveer

Op Euronext Amsterdam was 2019 een wat mager jaar was voor beursdebutanten. Verschillende ondernemingen staan echter te popelen om naar de beurs te komen. Wanneer is het interessant om in te schrijven voor een beursgang? En hoe kun je het beste zelf beleggen in bedrijven die naar de beurs gaan? 

Beleggen in beursnieuwkomers kan een lucratieve aangelegenheid zijn. Voor Nederlandse beleggers was daar de afgelopen jaren echter weinig van te merken. Eerder dit jaar koos moederbedrijf Naspers ervoor om Prosus via een direct listing op het Beursplein te plaatsen. Daarna is de beurskoers geleidelijk afgegleden. Dat geldt niet voor Adyen, maar dit fintech-concern zette bij de beursgang vorig jaar particuliere beleggers buitenspel.

De kans is groot dat er in 2020 nieuwe kansen komen om in te schrijven op een beursintroductie. CM.com blies eerder dit jaar een introductie aan Euronext Amsterdam af, terwijl het Beursplein ook de meest waarschijnlijke bestemming is voor vervoersbedrijf Arriva.

Zelf beleggen in een beursgang

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat nieuwkomers de eerste dag en het eerste jaar een hoger rendement halen dan het beursgemiddelde. Over een periode van drie tot vijf jaar blijven deze bedrijven echter per saldo achter bij de index. Voor beleggers is het dan ook zaak om kritisch naar beursintroducées te kijken en niet zonder meer in te tekenen.

Stap 1: Kijk naar de leeftijd van de nieuwkomer

Sommige details zeggen meer over het perspectief van een beursdebutant dan je op het eerste gezicht zou denken. Ongeveer tien jaar geleden onderzocht Jorge Alberto Murillo Garza (Columbia University) de rendementen van alle Amerikaanse beursintroducties tussen 1935 en 2002. Behalve de lengte van die periode, onderscheidt de studie zich ook door het grote aantal onderzochte beursgangen (circa 9400). Hierdoor hebben enkele uitschieters of uitzonderlijke periodes, zoals de internethype, geen grote impact op de onderzoeksresultaten. Als het aankomt op het voorspellen van het beurssucces van een nieuwkomer, is er één factor die eruit springt: leeftijd. De rendementen van jonge bedrijven liggen een stuk lager dan het gemiddelde: maar liefst 20 tot 30 basispunten. Ook bedrijven met een leeftijd van meer dan veertig jaar op het moment van de beursgang blijven iets achter bij de markt.

Waardering geeft de doorslag
Het succes van nieuwe beursintroducties wordt tijdens de eerste handelsdagen vaak bepaald door de populariteit van een sector of de hype rond het bedrijf. Op de langere termijn is waardering de doorslaggevende factor. Aangezien de koers op de eerste beursdag flink kan schommelen, is het verstandig om alleen op een introductie in te tekenen als de waardering aantrekkelijk is. Anders is het verstandig om de eerste handelsdag af te wachten. Daarbij fungeert een koersdaling of juist een buitensporige stijging als een waarschuwingssignaal.

Stap 2: Maak een analyse van het bedrijf

Net als bij een beursgenoteerd aandeel, moet er eerst een zorgvuldige analyse worden gemaakt van een onderneming voordat er eventueel wordt ingetekend op de beursgang. Dat kan alleen een fundamentele analyse zijn, aangezien het maken van een technische analyse bij gebrek aan historische koersgegevens onmogelijk is. Aan de hand van de jaarcijfers kan een goed beeld worden opgebouwd van de omzet- en winstontwikkeling en de cashflow. Vervolgens is het zaak om via vergelijkingen met branchegenoten te kijken welke waardering gebruikelijk is binnen de sector. Ook kan in beeld worden gebracht wat de belangrijkste groeikansen en bedreigingen zijn. In het ideale scenario kan er aan de hand van deze analyse een grof koersdoel worden bepaald. Als de mogelijke waarde 15% of meer boven de introductieprijs ligt, is het een goed idee om op de beursgang in te tekenen. Bij een kleiner begin is het verstandig om eerst de beursgang af te wachten.

Stap 3: Volg de beursgang nauwlettend

De koersbewegingen op de eerste handelsdag kunnen veel vertellen over hoe de eerste maanden of zelfs jaren van een beursnieuwkomer eruit zullen zien. Het is een slecht teken als het aandeel lager sluit dan de introductieprijs. Banken die de beursgang begeleiden, doen er namelijk alles aan om de introductie tot een succes te maken. Als de koers zelfs ondanks die steun daalt, is het een duidelijk signaal dat een aandeel niet in de smaak valt op de beurs. Ruim driekwart van de Europese en Amerikaanse beursnieuwkomers die op de eerste handelsdag onderuit gingen, stond een jaar later nog steeds op verlies.

Ook een te grote koerssprong is geen garantie voor succes. Vaak is dat een teken van een hype, die de waardering te ver opstuwt. Van de aandelen die met een winst van meer dan 30% uit de startblokken schoten, stond meer dan 60% een jaar later onder de slotkoers van de eerste beursdag. Een koerswinst van 10 tot 30% is historisch het beste signaal voor een positief koersverloop.

Stap 4: Let op de lock-up

Zelfs als de beursgang goed verloopt en de handel na enkele dagen of weken vergelijkbaar is met die van andere aandelen, verdienen beursnieuwkomers nog altijd een beetje extra aandacht. Er zijn namelijk enkele gebeurtenissen die voor na(koers)schokken kunnen zorgen. In de Verenigde Staten hebben zakenbanken en toezichthouder SEC een herenakkoord waarin is vastgelegd dat pas 25 (kalender)dagen na de beursintroductie winstverwachtingen en analistenrapporten naar buiten gebracht mogen worden. Minstens zo belangrijk is het aflopen van de zogenaamde lock-up-periode. Het is gebruikelijk dat werknemers en andere belangrijke aandeelhouders beloven dat ze hun belang niet meteen na de introductie gaan afbouwen. Ze mogen pas in het aandeel handelen als de lock-up-periode, die gewoonlijk 180 dagen duurt, is afgelopen. Vanaf dat moment kan er in potentie dus een groot aantal extra aandelen op de markt worden gebracht.

Primeur
De aandelenuitgifte door de VOC aan het begin van de zeventiende eeuw wordt gezien als de eerste ‘moderne’ beursgang.

IPO
Een beursgang wordt in het Engels vaak een IPO genoemd: een Initial Public Offering.

Grootste
De beursgang van Aramco is de grootste ooit. Met de IPO haalde het bedrijf $25,6 mrd op. Daarmee blijft het olieconcern de internetonderneming Alibaba net voor. Dit Chinese bedrijf haalde in 2014 $25 mrd op bij de beursgang.

Meest lucratief
VA Linux Systems schoot op 9 december 1999 met 698% omhoog vanaf een uitgifteprijs van $30 op de eerste handelsdag. Dat maakt deze introductie tot de meest lucratieve beursgang ooit.

Grijze markt
Om in beeld te krijgen of de bandbreedte goed gekozen is en welke richting de koers tijdens de eerste handelsdag zal kiezen, kunnen beleggers de prijzen in de grijze markt in de gaten houden. Dat zijn de prijzen die banken elkaar onderling in rekening brengen voor (nog) niet genoteerde effecten. In de aanloop naar beursintroducties staan deze koersen vaak genoemd in artikelen van financiële persbureaus.
Direct listing
Een direct listing is een alternatief voor een IPO dat aan populariteit wint. Hierbij worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. Zittende aandeelhouders verkopen een deel van hun stukken aan het publiek, zonder tussenkomst van een zakenbank. Er is dan ook geen introductieprijs. Op de eerste handelsdag komt de koers net als bij andere aandelen tot stand via vraag en aanbod.
World Online
Oudere beleggers herinneren zich ongetwijfeld het beursdebuut van World Online op 17 maart 2000. Het bedrijf kwam naar de beurs tegen €43,00 en de eerste koers was €50,20. Uiteindelijk werd de eerste handelsdag afgesloten met een minieme winst van €0,20. Dat bracht beleggers aan het twijfelen en enkele weken later was de beurskoers ruimschoots gehalveerd.
Verdeeld beeld
De grote beursgang van de Aramco kan niet verhullen dat 2019 een verdeeld beeld oplevert voor beursnieuwkomers. In de eerste negen maanden hebben wereldwijd 768 bedrijven de stap naar de aandelenmarkt gezet. In heel 2018 waren dat er nog bijna 1500. Tegenover successen zoals Pinterest, staan tegenvallers als Lyft en Uber.
Succesfonds in beursnieuwkomers
De First Trust Equity Opportunities ETF (ISIN: IE00BYTH6238) belegt selectief in nieuwkomers op de beurs. De ETF volgt het koersverloop van de honderd grootste beursintroducties waarvan de koers op de eerste handelsdag niet te scherp omhoog of omlaag is gegaan. De ETF heeft de afgelopen tien jaar een gemiddeld rendement gehaald van 14,6%. Dat is een stuk hoger dan de 10,2% van de S&P500 in deze periode.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!