Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Lezersvragen Michiel Pekelharing, 21 dec 2019 09:00

Is er een ETF-alternatief voor het ASN Milieu & Waterfonds?

0 0 Leestijd ongeveer

Het ASN Milieu & Waterfonds belegt in bedrijven die een oplossing bieden voor wereldwijde uitdagingen op het vlak van water, grondstoffen en energie. Investeren met het oog op het aanpakken van duurzame knelpunten, wordt ook wel impactbeleggen genoemd. Deze vorm is in zekere zin een volgende stap na duurzaam beleggen en wint snel aan populariteit.

Het is echter een behoorlijk breed begrip, dat bij verschillende partijen uiteenlopende ladingen krijgt. Dat maakt het heel lastig om beleggingsinstrumenten op dit vlak met elkaar te vergelijken. Mogelijk gaan de door de VN in 2015 geïntroduceerde duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) daar verandering in brengen. Dit zijn 17 doelen voor het aanpakken van allerlei problemen, variërend van ondervoeding en klimaatverandering tot gebrekkige educatie en ongelijkheid.

Handjevol impactfondsen

Deze SDG’s zijn inmiddels terug te vinden in veel jaarverslagen. Dat geldt helaas nog nauwelijks voor impactfondsen. En al helemaal niet voor impact-ETF’s, die vooralsnog vrijwel exclusief in de Verenigde Staten verhandeld worden. Een Nederlandse belegger heeft naast het ASN Milieu & Waterfonds keuze uit onder meer NN Global Equity Impact Opportunities, RobecoSAM SDG Equities en Triodos Global Equities Impact. Het fonds van NN onderscheidt zich van de andere twee door de lopende kosten die ruim de helft lager liggen. Kosten zijn een belangrijke factor, maar bij impactbeleggen draait het ook om het maken van een duurzaam verschil. Het is dan ook verstandig om vooral ook te kijken of de beleggingsaanpak van een fonds aansluit bij de eigen overtuigingen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.