Updates

Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Technische Analyse Harry Geels, 19 dec 2019 12:00

Vijf Nederlandse TA-adviezen

0 0 Leestijd ongeveer

Een blik op de technische adviezen op Nederlandse aandelen uit de Koerswijzer van Beleggers Belangen. We bespreken hoe de AEX er technisch voorstaat en lichten vijf aandelen van eigen bodem eruit.

AEX handhaaft zich boven uitbraakzone

De AEX heeft afgerekend met de weerstandszone tussen de 584-586. Dit is een belangrijke doorbraak omdat er nu voorlopig geen weerstanden meer zijn. De top van 2007 is namelijk ook uitgenomen. Diverse malen is het 600-niveau ook een (psychologische) barrière geweest. Maar twee weken geleden is de koers hier duidelijk boven gesloten, wat een positief signaal is. De indicatoren staan ook positief. De MACD staat keurig boven de nullijn en het 40-weeks voortschrijdende gemiddelde wijst nog steeds omhoog. Er is nu een nieuw stijgend trendkanaaltje zichtbaar geworden. Dit kanaal heeft wel een redelijk steil verloop. Hoe steiler het kanaal, hoe groter eventueel de kans op een neerwaartse doorbraak. Zolang echter de toppen en bodems hoger liggen, komt de stijgende trend bij zo’n doorbraak niet direct in gevaar.

AEX

Boskalis breekt uit dalend trendkanaal

Boskalis is recent uit een dalend trendkanaal gebroken. Het verkoopadvies dat eind 2018 tot stand kwam toen de koers door de horizontale steun op €22,50 zakte, wordt ingetrokken en het aandeel wordt op de lijst van houdadviezen gezet. Al eerder schreef ik over een verbeterend technisch plaatje. Er was namelijk al een V-spike-bodem in de maak. Dat is een bodem waarbij een snelle en harde daling wordt opgevolgd door een even snelle en harde stijging. Toen de koers door de €21 (zie bovenste horizontale stippellijn) brak werd de V-spike-bodem voltooid. Inmiddels staat de MACD boven de nullijn. Het 40-weeks voortschrijdende gemiddelde, waarvan de richting altijd goed de langetermijntrend aangeeft, is vlak gaan lopen, hetgeen het nieuwe houdadvies onderschrijft. Het is nu afwachten of de uitbraak uit het kanaal een significant karakter krijgt.

Boskalis

Eurocommercial Properties zakt onder lang voortschrijdende gemiddelde

Eurocommerical Properties had aanvankelijk de wind in de zeilen toen de koers eerst een dalend trendkanaal en daarna door het 40-weeks voortschrijdende gemiddelde brak. Het aandeel kreeg een koopadvies, daar waar andere grote vastgoedaandelen op Euronext nog op ‘houden’ of ‘verkopen’ stonden (alleen NSI staat al langere tijd op kopen). Maar ineens ging de wind weer vanuit de noordelijke hoek waaien. De koers is vervolgens zo hard gedaald dat een koopadvies niet langer gerechtvaardigd is. De koers is namelijk ook door het 40-weeks voortschrijdende gemiddelde gezakt. Dit gemiddelde zou eigenlijk steun moeten bieden bij neerwaartse correcties in een stijgende trend. Nu hier geen steun is gevonden kan het aandeel beter op de lijst van houdadviezen worden gezet. De gemiddeldelijn loopt nu ook vlak, hetgeen het houdadvies onderschrijft.

ECP

Fugro breekt uit dalend trendkanaal

Hoewel Fugro nog maar enkele weken op ‘houden’ staat, moet het advies opnieuw worden bijgesteld en wel naar ‘kopen’. Het houdadvies kwam destijds tot stand toen de koers uit een breed dalend trendkanaal brak en er tevens een kleine dubbele bodemformatie werd voltooid. Het nieuwe koopadvies is nodig omdat de koers is uitgebroken uit een pauzepatroontje dat zich vormde nadat de koers uit het dalende kanaal was gebroken. Tevens is de MACD boven de nullijn gekomen. Het 40-weeks voortschrijdende gemiddelde loopt nu bijna vlak maar zal door de recente koersstijging spoedig het noodzakelijke stijgende verloop krijgen. De koers kan nu verder oplopen, maar er ligt nog – conform het bekende adagium ‘oude steun wordt nieuwe weerstand’ – wel een belangrijke horizontale weerstand op €10. Dit is de onderkant van een oude zijwaartse beweging.

Fugro

Kiadis: stevige opleving nog niet voldoende voor adviesbijstelling

Kiadis staat sinds de zomer op verkopen. De koers zakte toen door de horizontale steun op €7,20, met een ‘gap’ (gat in de grafiek waar geen koersen tot stand zijn gekomen) om precies te zijn. Daarna is het hard naar beneden gegaan. De laatste maanden is er een stevig herstel geweest, dat veel heeft afgesnoept van de winst op onze shortpositie, die overigens nog altijd op een rendement van ruim 60% staat. Het recente herstel is nog niet voldoende voor een adviesbijstelling naar ‘houden’, laat staan naar ‘kopen’. In de grafiek is namelijk nog altijd een duidelijk patroon van lagere liggende toppen en bodems te zien. Het recente herstel is logisch. De koers stond immers wel erg ‘oversold’ (te veel verkocht). De MACD bereikte bijvoorbeeld enkele weken geleden een extreem lage stand. Ook staat de koers ver onder het 40-weeks voortschrijdende gemiddelde.

Kiadis

KPN zakt onder steun laatste bodems

De laatste maanden past het koersbeeld dat KPN laat zien niet meer bij een koopadvies. Ten eerste bivakkeert de koers al langere tijd onder het stijgende trendkanaal dat eerder als leidraad van de (oude) stijgende trend diende. Ten tweede is de koers recent onder de laatste bodems gezakt. En tot slot staan de indicatoren er niet positief meer voor. Zo is de hellingshoek van het 40-weeks voortschrijdende gemiddelde waarvan de richting altijd goed de langetermijntrend aangeeft, negatief geworden. De MACD koerst op een kruising van de nullijn aan. Het is nu beter met een houdadvies aan de zijlijn te gaan staan. We stappen daarmee ongeveer ‘breakeven’ uit de longpositie die werd ingenomen toen de koers eind vorig jaar door de horizontale weerstand op €2,65 brak. Opvallend genoeg liet KPN nog twee maanden geleden een opwaartse uitbraak zien.

KPN

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!