Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden

Belegger van de Week: Ben Bovenkerk

0 0 Leestijd ongeveer

Ben Bovenkerk (70) noemt zichzelf een agressieve belegger. Hij handelt graag met geschreven ongedekte opties. Maar hij zorgt ook voor een goede spreiding in zijn portefeuille.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Op jonge leeftijd was ik al geïnteresseerd in financiën en economie. Toen ik 18 of 19 jaar was heb een beleggingsrekening geopend bij de bank. Ik had nog niet veel geld en kocht voor kleine bedragen aandelen van bekende bedrijven uit de latere AEX, zoals Shell en Philips. Een paar jaar later stapte ik over naar Amerikaanse aandelen. Het was in de tijd van Joop den Uyl en zijn linkse regering. In het Nederland van toen was beleggen een vies woord.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Het is een soort virus. Ik houd van de spanning van beleggen, dat zit in mijn karakter. Ik gebruik graag opties en ben vooral actief als de koersen heftig schommelen. De laatste tijd beweegt de index vooral zijwaarts en handel ik minder. Maar ik zit er altijd kort op en volg de beurs dagelijks.’

Wat was uw grootste succes?

‘Ik heb in mijn leven zoveel transacties gedaan dat ik me niet herinner wat het grootste succes was. Maar met het schrijven van ongedekte opties – zowel puts als calls – op Royal Dutch Shell heb ik veel winst behaald. Het aandeel Shell is stabiel en sterk, maar door de olieprijs is het ook beweeglijk. Ik verkoop het liefst opties met een lange looptijd. Dan komt de premie na verloop van tijd naar je toe.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Geschreven opties op de AEX die ik met verliezen moest afwikkelen. Ook heb ik verschillende fondsen gehad die in elkaar zijn geklapt, zoals KPN Qwest, LogicaCMG, Van der Moolen, Getronics en natuurlijk Imtech.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Gemiddeld een uur per dag, maar afhankelijk van de ontwikkelingen op de beurs kan ik er ook drie uur mee bezig zijn. Iedere dag volg ik het economische- en beursnieuws en raadpleeg ik de koersen via IEX en de websites van mijn brokers. Daarnaast heb ik al jaren een abonnement op Beleggers Belangen en lees ik het blad Effect van de VEB. Ook luister ik graag naar Kees de Kort van BNR-nieuwsradio. Hij is niet zo optimistisch over de huidige economische situatie en het is goed een tegengeluid te horen.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Ik handel veel en neem flinke risico’s. Je kunt mij een agressieve belegger noemen. Ik werk het liefste met geschreven ongedekte opties. Met turbo’s en speeders heb ik geen goede ervaringen. Daarnaast heb ik in mijn portefeuilles ook gewone aandelen en ETF’s in onder andere goud. Spreiden geeft een belegger nog een beetje rust en dempt het risico.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Dat zijn de koersdoelen die analisten van banken afgeven. Hun wijzigingen zie je vaak al lange tijd van tevoren aankomen en ze zijn vaak mosterd na de maaltijd. Ik kan ze zelf ook verzinnen. Bij de adviezen van Beleggers Belangen heb ik een beter gevoel. Neem Besi. De koers ging flink naar beneden, maar het koopadvies bleef staan. Uiteindelijk heeft de redactie gelijk gekregen.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Bewonderen is een te groot woord, maar ik heb waardering voor Karel Mercx en Menno van Hoven. Karel doet gedegen onderzoek en heeft een kritische blik. Menno heeft een goede neus voor dividendaandelen en torent er qua rendement flink bovenuit. Gelukkig heb ik zijn advies om Microsoft te kopen destijds opgevolgd, maar ik had ook graag de aandelen van spoorwegvervoerder CSX gekocht. Dat heb ik helaas niet gedaan.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘De koersen zullen niet meer zo snel stijgen, ze staan al zo hoog. Ik betwijfel of de economische groei aanhoudt. We hebben te maken met een vergrijzende bevolking, de energietransitie zal veel investeringen vergen en de meeste mensen profiteren niet van de stijgende beurskoersen.’

Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Het is verstandig om alleen te beleggen met geld dat je niet nodig hebt. Er bestaat geen minimumprijs voor aandelen. Ze kunnen bij een crash het grootste deel van hun waarde kwijtraken. In dat geval moet je niet gedwongen worden om tegen een bodemprijs te verkopen. Kies ook een richting waarin de koersen volgens jou moeten bewegen, maar gok daar niet voor 100% op en zorg voor spreiding in de portefeuille naar bedrag en soort belegging.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!