Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Jeff Thijssen, 11 dec 2019 11:34

Aalberts zoekt naar nog scherpere focus

0 0 Leestijd ongeveer

Uit de Capital Markets Day van Aalberts blijkt dat het bedrijf de komende jaren de focus meer gaat leggen op activiteiten die goed presteren. Dit betekent dat het bedrijf het aantal nichetechnologieën en eindmarkten flink zal terugschroeven.

Op 4 december hield Aalberts een Capital Markets Day. Het management besprak de voortgang van de strategie Focused Acceleration die het bedrijf twee jaar geleden formuleerde. De focus zal steeds meer komen te liggen op de goed presterende activiteiten, onder andere ecologisch verantwoorde bouwprojecten (60% van de omzet) en duurzaam transport (15%). Aalberts wil enkel nog investeren in activiteiten waarmee het een duidelijk concurrentievoordeel heeft, en mikt daarmee op snelle marge- en omzetverhoging.

Ook wil het management nadrukkelijk inzetten op megatrends (zie kader) die de wereld van de toekomst zullen bepalen. Een ander belangrijk doel is de complexiteit van de organisatie te verminderen.

Minder markten

In de praktijk betekent dit dat Aalberts het aantal technologieën en eindmarkten flink wil terugbrengen. Uiteindelijk wil het bedrijf van tien naar vijf nichetechnologieën en van tien naar vier eindmarkten. Aalberts herhaalde dat het van plan is om €140-160 mln per jaar te investeren in groei en innovatie teneinde het marktaandeel en de winstgevendheid van verschillende activiteiten te verbeteren.

Daarnaast maakte het bedrijf bekend dat de voorgenomen desinvesteringen worden verhoogd van €50-70 mln naar €300-350 mln. Het aantal fabrieken en servicelocaties moet terug van 156 naar 122 en door de kleinere portefeuille moet de waarde van de voorraden met €100 mln slinken tot €150 mln. Aalberts herhaalde daarnaast haar omzetdoelstelling; een gemiddelde autonome groei van minimaal 3%.

Advies Aalberts na Capital Markets Day

Afgaande op de cijfers van de eerste helft van het jaar en de update van de Capital Markets Day verwacht ik dat de omzet in 2020 zal groeien, zowel autonoom als via overnames. Gezien de prestaties uit het verleden vertrouw ik erop dat het management er wederom in zal slagen om de marges te verbeteren. Mijn taxatie van de winst per aandeel voor 2020 handhaaf ik op €2,60. Uitgaande van die taxatie komt de koers-winstverhouding op 15, wat een aantrekkelijke waardering is. Ik handhaaf daarom het koopadvies.

Inspelen op trends
Aalberts wil de komende jaren inspelen op megatrends als klimaatverandering, urbanisatie, schaarste aan grondstoffen en het internet of things. Met name op het gebied van het verduurzamen van gebouwen, goed voor 60% van de omzet van Aalberts, zie ik volop kansen. Ik verwacht namelijk steeds meer wetgeving die ervoor zorgt dat gebouwen duurzamer dienen te worden. In Nederland moeten bijvoorbeeld alle kantoren voor 1 januari 2023 beschikken over een C-label. In de praktijk moet er nog veel gebeuren om gebouwen energiezuiniger te maken. Een mooi product dat hier op inspeelt zijn de ontgassers van het Aalberts-merk Flamco, die gebruikt worden om automatisch lucht uit verwarmingsradiatoren te halen. Lucht leidt namelijk tot rendementsverlies en daarmee tot extra energieverbruik.
Halfjaarcijfers
In € mln20192018
Omzet14361387
Ebita188179
Winst per aandeel (in €)1,251,18

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!