Updates

Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Dividend Ivan SNURER, 8 dec 2019 12:00

Dividendstrategieën: het ene dividend is het andere niet

0 0 Leestijd ongeveer

Voor sommige beleggers is het dividend een extraatje, voor anderen een sigaar uit eigen doos. Maar het ene dividend is de andere niet en niet alle dividendstrategieën zijn gelijk. Zeker niet wanneer aandelen correct gewaardeerd zijn.

Tot aan de Grote Financiële Crisis zagen veel beleggers het dividend als een extraatje, maar dat beeld is drastisch veranderd. Of het nu om hypotheken, bedrijfskredieten, consumentenleningen of staatspapier gaat, de marktrentes zijn historisch laag. En aangezien de marktrente met enige vertraging doorsijpelt naar de spaarrente, levert sparen nauwelijks nog iets op. Sterker nog, zelfs goudgerande staatsobligaties hebben voor couponknippers hun glans verloren. Doordat obligaties hun inkomensfunctie zijn kwijtgeraakt, zijn de rollen nu volledig omgedraaid en worden dividendaandelen steeds belangrijker.

Maar het ene dividend is de andere niet. Er zijn bedrijven die het jaarlijkse dividend in één keer uitbetalen, andere doen dat gespreid over het jaar. Afhankelijk van de dividendpolitiek varieert dat van halfjaarlijks of op kwartaalbasis tot maandelijks. Er zijn ook bedrijven die elk jaar een vast bedrag of een vast percentage van de nettowinst (payout-ratio) uitkeren. Andere maken er een erezaak van om het jaarlijkse dividend elk jaar opnieuw te verhogen. Bedrijven mogen het dividend ook in natura betalen. De meeste betalen cash of delen stockdividenden uit. Dit laatste is dan vaak een keuzemogelijkheid. Hierbij wordt het dividend in aandelen uitgekeerd in plaats van contanten.

Maakt niet uit

Voor de fiscus maakt het niet uit of u het dividend cash ontvangt of in nieuwe aandelen. U bent er in beide gevallen dividendbelasting over verschuldigd. Het bedrijf betaalt dat namens u en u kunt het verrekenen met uw inkomensbelasting. Voor het bedrijf zelf valt het stockdividend echter te prefereren boven het dividend in contanten. Doordat er aan de aandeelhouders geen geld overgemaakt – het netto-dividend wordt immers omgezet in nieuwe aandelen – neemt het eigen vermogen van het bedrijf toe. Daarnaast kan de onderneming zijn liquide middelen gebruiken voor de financiering van investeringen en operationele activiteiten. Dat neemt niet weg dat voor beleggers die het cashdividend willen herbeleggen, het stockdividend een logisch alternatief is.

Eigenlijk zijn stockdividenden een verkapte vorm van aandelenemissies, althans als ze uit de agioreserve worden betaald. Saillant detail: de uitgiftes van nieuwe aandelen resulteert in verwatering. Het zorgt ervoor dat voortaan de nettowinst over meer uitstaande aandelen moet worden verdeeld. Hierdoor wordt het voor bedrijven bij gelijkblijvende winst moeilijker om het dividend te handhaven, laat staan te verhogen.

Een andere kijk

Bedrijven kunnen hun aandeelhouders op verschillende manieren bedanken voor het in hen gestelde vertrouwen. Dit kan in de vorm van reguliere dividendbetalingen of door het opkopen van eigen aandelen. Een bedrijf dat een teveel aan liquide middelen heeft, kan echter ook ervoor kiezen om haar schulden af te bouwen. Er wordt vaak gesteld dat het aandeelhoudersrendement de som is van het dividendrendement, het percentage ingekochte aandelen en de relatieve afname van het uitstaande schulden. Dat is de betekenis van het aandeelhoudersrendement in de ruimste zin.

Omdat kleine veranderingen in het vreemd vermogen buiten het blikveld van beleggers vallemn, wordt het aandeelhoudersrendement simplistisch ingekort tot de som van het dividendrendement en het percentage ingekochte aandelen. Het positieve effect van aandelen-inkoopprogramma’s wordt echter snel ongedaan gemaakt als bedrijven zich hiervoor diep in de schulden moeten steken. Aandelen terugkopen en geld lenen heeft geen zin, vooral niet als de rentelasten hierop hoger zijn dan het winstvoordeel van de inkoop. Het is namelijk uit die overweging dat de schulden in de definitie van het aandeelhoudersrendement worden meegenomen.

Het grote verschil

Als aandelen correct gewaardeerd zijn, maakt het niet uit of bedrijven dividend betalen of aandelen terugkopen. De crux zit hem in de factor tijd. Het wezenlijke verschil tussen cashdividenden en inkoop is tijdsgebonden. Betaalbaar gestelde dividenden zijn feiten uit het verleden. Feiten zijn onomkeerbaar, en daarom wordt er ook wel gezegd dat dividenden niet liegen. Inkoopprogramma’s kunnen echter met een simpele aandelenemissie worden teruggedraaid. Wat wel in het voordeel van aandeleninkoop pleit, is dat de nettowinst daarna over minder aandelen moet worden verdeeld. Dat zorgt voor een aantrekkelijkere waardering. Op zijn beurt maakt dat het voor bedrijven makkelijker om een progressief dividendbeleid te voeren.

Hoewel cashdividenden met name de voorkeur genieten bij op inkomsten gerichte beleggers, zijn inkoopprogramma’s een fiscaalvriendelijke manier om aandeelhouders te bedanken voor hun vertrouwen. Beleggers met zitvlees kopen aandelen voor de lange termijn. Vaak hebben zij hierbij speciale aandacht voor de duurzame groei van het dividend. Beleggers die aandelen kopen omdat banken nauwelijks nog rente betalen, kijken voornamelijk naar het dividendrendement. De mate waarin het dividend verder zal kunnen groeien, is echter vaak belangrijker dan de hoogte van het dividendrendement.

Dividend en rendement

Wie een blik werpt op het rendement van verschillende dividendstrategieën, ziet dat inkoop de hoogste opbrengst biedt – ongeacht of u kijkt naar het totaalrendement of naar de koersontwikkeling. Hiervoor zijn drie redenen aan te wijzen. Inkoop ondersteunt de beurskoers omdat het vaak om grote bedragen gaat. Omdat naast het grote publiek ook het bedrijf aandelen inkoopt, is er extra vraag en stijgt de koers gedurende het inkoopprogramma. Daarnaast is er het fiscale aspect. Van elke euro dividend gaat 15 cent naar de belastingdienst. Maar inkoopprogramma’s worden niet belast. En na een inkoopprogramma stijgt de winst per aandeel, omdat de meeste bedrijven de ingekochte aandelen vernietigen. De winstgroei die daaruit voortvloeit, sorteert een positief effect op de beurskoers. Bedrijven krijgen hierdoor extra ruimte om het dividend verder te verhogen.

Dividend

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!