Beurzen Vandaag: Beursplein opent op Black Friday in het rood
De Amerikaanse president Donald Trump steunde eerder deze week de betogers in Hongkong, door twee wetten te ondertekenen waarmee hij de democratiseringsbeweging steunt. China bereidt naar eigen zeggen tegenmaatregelen voor. Op 15 december wordt een nieuwe reeks importheffingen voor Chinese goederen in de Verenigde Staten van kracht. Beleggers hopen dat deze alsnog uitgesteld worden.
NEDERLAND
De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,3% lager op 595,86 punten. De AMX stond 0,4% in de min op 880,50 punten.
Dankzij een verhoging van de PFAS-norm behoorde BAM samen met sectorgenoot Heijmans tot de grootste stijgers op het Damrak. De norm wordt verachtvoudigd naar 0,8 microgram per kilo grond, waardoor naar schatting driekwart van de bouwwerkzaamheden die nu stilliggen hervat kan worden.
Door onder meer een adviesverlaging van Credit Suisse was Air France-KLM de grootste daler. Verder behoorden onder meer ArcelorMittal en Aperam tot de verliezers door de toegenomen onzekerheden in de handelsoorlog.
Grootste stijgers AEX/AMX om 09:30 uur:
- BAM +2,1%
- Basic-Fit +1,1%
- Flow Traders +0,5%
Grootste dalers AEX/AMX om 09:30 uur:
- Air France-KLM -2,2%
- AMG -1,4%
- Aperam -1,2%
EUROPA
Ook elders in Europa lijken beleggers deels winst te nemen. De Eurostoxx50-index stond na een half uur handel 0,3% lager op 3692,25 punten.
Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:30 uur:
- Société Générale +0,5%
- Iberdrola +0,2%
- Philips +0,2%
Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:30 uur:
- Airbus -1,1%%
- Linde -0,8%
- Siemens -0,8%%
VERENIGDE STATEN
In de Verenigde Staten bleven de beurzen donderdag gesloten vanwege Thanksgiving. Vandaag zijn de Amerikaanse beurzen alleen in de ochtend open, daarna kunnen handelaren op koopjesjacht tijdens Black Friday.
GRAFIEK VAN DE DAG
Met de toenemende elektrificatie van onder meer auto’s neemt de druk op het elektriciteitsnetwerk toe, wat kan leiden tot hogere investeringen en elektriciteitskosten. Onderstaande grafiek van Eurostat laat zien dat er binnen Europa grote prijsverschillen zijn in de elektriciteitsprijzen voor huishoudens. Zo betalen Duitsers bijna drie keer zo veel voor elektriciteit als Bulgaren. Nederland staat op de twaalfde plaats.
AGENDA
- Halfjaarcijfers Nyrstar
- BNP Frankrijk
- BNP België
- Werkgelegenheid Duitsland
- Detailhandel Japan
- Consumentenvertrouwen Verenigd Koninkrijk