Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Opinie Jaap Barendregt, 26 nov 2019 15:00

Column: binaire mogelijkheden

0 0 Leestijd ongeveer

Wie het voorspellen van het beursklimaat vergelijkt met het kijken in een glazen bol, doet de economische wetenschap en de kennis van analisten tekort. Tegelijk kan uiteraard niemand met zekerheid zeggen wat 2020 economisch zal brengen.

Om die reden vinden sommige strategen het prettig om met scenario’s te werken. Soms zijn er daarbij niet meer dan twee smaken: als het ene scenario niet uitkomt, zal de toekomst zich ontwikkelen volgens het andere scenario. Daarmee krijgt de analyse een binair karakter: óf het ene scenario wordt werkelijkheid, of het andere.

Robeco: recessie onwaarschijnlijk

Zowel Robeco als NN Investment Partners heeft zijn toekomstbeeld binair opgebouwd. Robeco stelt in A Tale Of 2 Scenarios – Investment Outlook 2020 dat de kans klein is dat de wereld in 2020 in een recessie terecht komt. In de VS blijven de werkloosheid, consumentenbestedingen en de dienstensector zich er veerkrachtig tegen verzetten en in Europa zal er wel matige groei blijven. China zal wat terug vallen in de economische groei, maar blijft toch ver van een daling.

Als deze analyse verkeerd is, is er volgens Robeco geen middenweg. Het is dan niet ondenkbaar dat de aandelenmarkten met 20% dalen. In dit tweede scenario is een Amerikaanse recessie niet af te wenden, omdat de centrale banken onvoldoende kracht in hun instrumentarium hebben om het te voorkomen. Robeco heeft het er niet over, maar het kan niet anders dat de rest van de wereld hier economisch ook zwaar onder te lijden zal hebben.

NN IP: doormodderen

NN Investment Partners plaats in Outlook 2020 – Fiscal Policy: A Game Changer For Markets ook twee scenario’s tegenover elkaar. Er blijft gematigde economische groei als overheden de economie gaan stimuleren en de politieke risico’s afnemen. Dit zou investeringen kunnen stimuleren. Daar tegenover staat een recessie, met nogal wat negatieve gevolgen. De winstgroei daalt en de risicopremies die in de beleggingen zitten, zullen stijgen. Dit zou tot grote koersdaling kunnen leiden. Ook de werkloosheid zou stijgen.

Toch gelooft NN Investment Partners niet dat een van die twee scenario’s uitkomt. Het meest waarschijnlijke (en dus in feite derde) scenari0: ‘doormodderen’. Als dat met de huidige koersstijging gepaard gaat, dan teken ik ervoor. Maar dat is dagdromen, want 2019 was tot nu toe wel een heel gunstig jaar voor aandelen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!