Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Tip Terugblik Menno van Hoven, 22 nov 2019 13:55

Tipterugblik dividend: Versum Materials +58% na overname

0 0 Leestijd ongeveer

Een jaar geleden tipte ik de Amerikaanse midcap Versum Materials als nieuwkomer op de beurs met veel potentieel. Het verblijf op de beurs was echter zeer kort, want Versum werd na een overnamestrijd uiteindelijk van de beurs gehaald. De tip leverde een koerswinst van ruim 58% op.

Op 5 december 2018 tipte ik Versum Materials op een koers van $33,49. Versum is een speciaalchemiebedrijf actief als toeleverancier aan de halfgeleider- en beeldschermindustrie. De belangrijkste divisie is Materials. Deze is goed voor driekwart van de totale omzet, en levert onder meer speciale procesgassen en reinigingsmiddelen aan halfgeleiderfabrikanten. Een kwart van de omzet is afkomstig van de divisie Delivery Systems & Services die bij klanten de bijbehorende gas- en distributiesystemen produceert, installeert en onderhoudt.

Versum ging in september 2016 naar de beurs als afsplitsing van Air Products & Chemicals. Sinds 2017 keerde het bedrijf een dividend uit, reden voor mijn kooptip. Ik sloot mijn artikel vorig jaar af met: Het dividendrendement oogt met 1% laag, maar kan de komende jaren nog fors omhoog gezien de lage payout-ratio van minder dan 15%. Buy the dips!

Koersexplosie

Uiteindelijk explodeerde de beurskoers dit jaar toen twee sectorgenoten interesse toonden in Versum Materials. Na een felle biedingsstrijd tussen het Amerikaanse Entegris (dat als laatste $48 bood voor Versum, deels in aandelen) en het Duitse Merck (dat uiteindelijk $53 in cash bood) stemde het management van Versum na een initiële afwijzing dan toch in met het laatste bod van de Duitsers. Die telden omgerekend $6,5 mrd neer voor het bedrijf, en dat was uiteindelijk maar liefst $2,5 mrd meer dan het eerste bod van Entegris uit januari 2019.

Omdat het aandeel Versum, net als de hele markt, eind 2018 hard was weggezakt en op minder dan $28 sloot, zorgde de biedingsstrijd in een koerssprong van liefst 95% dit jaar, vlak voordat het aandeel in oktober van de beurs werd gehaald.

De tip van december vorig jaar op $33,49 resulteerde uiteindelijk in een koerswinst van 58,3%. Dat is nog exclusief het dividend ($0,32 op jaarbasis voor de overname) en het gunstige valutaeffect.

In het maandelijkse overzicht van dividendtips staat ook Versum Materials. Deze watchlist wordt elke maand bijgewerkt en is terug te vinden in het Dividend E-magazine.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.