Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Lezersvragen Menno van Hoven, 14 nov 2019 13:00

Lezersvraag: waarom zijn er nauwelijks nog stock splits?

0 0 Leestijd ongeveer

Het klopt inderdaad dat er de laatste jaren aanzienlijk minder stock splits zijn in zowel Europa als in de Verenigde Staten. Maar een stock split op het hoogtepunt kan pijnlijk zijn.

Een stock split wordt doorgaans aangekondigd om de aandelenkoers naar beneden te krijgen waardoor een aandeel interessant wordt voor een grotere groep (in dit geval kleinere) beleggers. Ook komt zo’n stap de verhandelbaarheid ofwel liquiditeit ten goede.

Nu veel beurskoersen hard zijn opgelopen zou je juist meer aandelensplitsingen verwachten. Zo noteren enkele van ‘s werelds grootste bedrijven, zoals Apple, Microsoft, Alphabet en in Nederland ASML, na jaren van koersstijgingen inmiddels allemaal op koersen met twee nullen. Een aandeel als Booking Holdings bijvoorbeeld,  is met een koers van $1896 niet interessant voor de kleine belegger die zoekt naar spreiding.

Geen kleine beleggers gewenst

Daarmee stippen we gelijk een mogelijke verklaring aan. Institutionele beleggers hebben een steeds groter deel van de aandelen van beursgenoteerde bedrijven in handen. Deze grote beleggers hebben geen enkel probleem met hogere beurskoersen en er is dan ook geen noodzaak om voor hen te splitsen.

Bedrijven zitten misschien ook minder te wachten op (veel) kleinere aandeelhouders. In sommige gevallen wordt de beurskoers bewust hoog gehouden om lastige aandeelhouders weg te houden van aandeelhoudersvergaderingen, die met de aanschaf van 1 aandeel al toegankelijk zijn.

Stock splits op het hoogtepunt

Een andere verklaring, die we na wat speurwerk online veel teruglezen, is dat bedrijven mogelijk steeds meer hoogtevrees krijgen op de beurs. Bij een koersdaling of in een bearmarkt wordt het effect van een aandelensplitsing automatisch gerealiseerd. Stock splits op het hoogtepunt kan dan pijnlijk zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.