Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Actueel advies

Advies Hein Praats, 14 nov 2019 15:30

SBM Offshore blijft prima presteren

0 0 Leestijd ongeveer

SBM Offshore weet de stijgende lijn ook in het derde kwartaal door te trekken. Bijgevolg verhoogde de maritiem dienstverlener zowel de omzet- als de winstprognose voor dit jaar.

Uit de trading update over het derde kwartaal blijkt dat het goed gaat met SBM Offshore. Niet alleen terug-, maar ook vooruítkijkend, want voor de tweede keer dit jaar werden de doelstellingen voor zowel omzet als resultaat verhoogd. De verwachting voor het bedrijfsresultaat werd van ‘meer dan €750 mln’ in augustus nu geconcretiseerd naar circa €800 mln, terwijl de omzetprognose 5% opwaarts werd bijgesteld van €2 mrd naar €2,1 mrd.

Omzet flink omhoog

Bij de Turnkey divisie, waar FPSO’s (Floating Production Storage and Offloading-systemen) kant-en-klaar worden verkocht, steeg de omzet met maar liefst 90% tot $498 mln. Bij Lease & Operate, waar de drijvende platforms aan klanten worden verhuurd, daalde de omzet marginaal naar $978 mln. Per saldo steeg de totale omzet met 18% naar $1,5 mrd. Hoewel winstcijfers niet bekend werden gemaakt in de trading update, sprak ceo Bruno Chabas over ‘een sterke prestatie die in het derde kwartaal is geleverd’.

Schuld stijgt door hogere investeringen

Wel steeg de schuld van de Schiedamse maritiem dienstverlener over de eerste drie kwartalen van dit jaar: van $2,4 mrd eind 2018 naar $3,1 mrd eind september. Dat is echter niet verwonderlijk gezien de investeringen die nodig zijn om de binnengehaalde opdrachten te vervullen. Onlangs maakte SBM Offshore nog bekend een derde FPSO te gaan bouwen voor ExxonMobil in Guyana. Daarbij maakt het bedrijf gebruik van het revolutionaire Fast4WardTM-programma, voor verbetering van de kwaliteit, productiviteit en veiligheid van FPSO’s.

Na jaren van tegenslag en ellende als gevolg van onder meer ongunstige marktomstandigheden in de olie- en gassector en een slepend corruptieschandaal in Brazilië, dat inmiddels eindelijk is afgehandeld, heeft SBM Offshore de stijgende lijn nu goed te pakken. Dat is ook terug te zien in de aandelenkoers die dit jaar op een winst staat van zo’n 28%. Aangezien ik die opwaartse trend zie voortduren, handhaaf ik mijn koopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!