Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Actueel advies

Advies Peter Schutte, 4 nov 2019 15:01

Vopak stelt de markt teleur

0 0 Leestijd ongeveer

De koers van het aandeel Vopak daalt vandaag een paar procent nadat het bedrijf over het derde kwartaal minder goed presteerde dan verwacht. Conversie naar de IMO 2020 brandstofregels zette de bezettingsgraad verder onder druk.

Over het derde kwartaal boekte Vopak een onderliggende ebitda van €202,4 mln, tegen €182,7 mln een jaar eerder. De gemiddelde analistenverwachting lag op €209 mln. Gecorrigeerd voor IFRS 16 bedraagt de onderliggende ebitda €190,3 mln. Na negen maanden staat de teller voor de onderliggende ebitda op €625 mln, inclusief IFRS 16. Dat is 13% meer dan vorig jaar en dat valt nog maar net binnen de bandbreedte van de voorspelde ‘significante groei’, wat staat voor 12-20%. Gecorrigeerd voor IFRS 16 valt de groei zelfs een stuk lager uit. De nettowinst per aandeel kwam uit op €0,72, wel beduidend hoger dan de €0,55 over het derde kwartaal van 2018.

IMO 2020

Vanaf 2020 moet de internationale zeescheepvaart over op zwavelarme diesel, conform de regels van IMO 2020. Vopak is druk bezig geweest zijn tanks hier op aan te passen en dat werk is inmiddels grotendeels klaar. Deze conversie zorgde wel voor extra druk op de bezettingsgraad. Die viel van kwartaal op kwartaal terug van 84 naar 82%. Aanhoudend ongunstige omstandigheden in de oliemarkt zorgen ook nog altijd voor minder goed gevulde tanks.

De overige opslagmarkten, te weten chemicaliën, LNG en biobrandstoffen, bleven stabiel. Het is de verwachting dat de opslag van zwavelarme diesel vanaf het lopende kwartaal een positief effect op de omzet zal geven. Door afdoende zwavelarme diesel in opslag te hebben, kunnen havens aantrekkelijk blijven. Vopak is hier goed voor gepositioneerd.

Desinvesteringen

Per 30 september heeft Vopak de verkoop van zijn terminals in Amsterdam en Hamburg afgerond. Dit levert een netto boekwinst op van €192 mln. Mogelijk volgt meer informatie over de aanwending hiervan na verkoop van de terminals in Algeciras, eind januari.

Vooralsnog wordt er dus niet gerept over een superdividend. Ik vraag mij ook af of dat er wel komt. Het concern heeft flink wat kapitaal nodig voor het bekostigen van alle investeringen, €300-500 mln in 2020. Schuldafbouw zou ook geen overbodige luxe zijn. Het concern torst een nettoschuld van €2,3 mrd mee. De schuldratio ligt op een niet lage 2,8. Het aandeel wordt met een koers-winstverhouding van dik 17 stevig gewaardeerd. Ik volsta met een houdadvies.

DERDEKWARTAALCIJFERS
In € mln 20192018
Ebitda*202,4182,7
Nettowinst*91,170,5
Wpa0,720,55
*voor buitengewone posten inclusief IFRS 16

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!