Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 30 okt 2019 16:29

CCEP met licht lagere winst in 2019

0 0 Leestijd ongeveer

Bottelaar Coca-Cola European Partners (CCEP) rapporteerde een vlakke omzetontwikkeling en verlaagde de winstverwachting licht.

CCEP werkt in een regio waar de omzetgroei er niet vanaf spat. Het noorden en westen van Europa kent een volwassen frisdrankmarkt. CCEP zoekt het daar in kleinere verpakkingen (dus een groter assortiment van bestaande merken) en het verwerven van de rechten voor nieuwe merken. Een voorbeeld van het eerste is Coca-Cola Energy, in de categorie (koolzuurhoudende) energiedranken. Een voorbeeld van het tweede is de introductie van merken als Tropico en Costa Coffee, in de categorie ready-to-drink tea, coffee, sappen en andere (niet-koolzuurhoudend).

In het derde kwartaal werkte de marktgroei tegen: de hoeveelheid verkochte drank daalde met 1,5%. Maar de opbrengst per verkochte eenheid steeg met 2,0%. Bij afwezige wisselkoerseffecten leidde dat tot een gelijkblijvende omzet van €3,3 mrd, wat vergeleken met het uitbundige derde kwartaal van 2018 nog niet zo slecht was. Er was daling in het VK, Frankrijk en Scandinavië, vlakke omzetgroei in Duitsland en stijging op het Iberisch schiereiland.

Toekomstverwachtingen en advies voor CCEP

De bottelaar (en inblikker) rekent er nog altijd op dat de omzetgroei over heel 2019 op 3% zal uitkomen, conform de eerdere verwachting. Over de eerste negen maanden in 2019 werd die stijging ook bereikt. Het verwachte operationeel resultaat en de nettowinst voor heel 2019 werden echter licht naar beneden bijgesteld. Dat heeft te maken met iets hogere kosten dan verwacht. De succesvolle introductie van de nieuwe merken vergt tijd en marketing.

Bij de productie kan daardoor niet geprofiteerd worden van de schaaleffecten die de gevestigde merken karakteriseren. Soms wordt werk zelfs voorlopig uitbesteed, wat leidt tot tijdelijk lagere operationele marges en dus lagere winst. In die fase zit CCEP nu. Wel werd het dividend verhoogd en vermoedelijk komt er in 2020 weer een aandeleninkoopprogramma. Ik had de lagere winstgroei voorspeld. Daarom zie ik bij een k/w van 18,9 geen reden om het houdadvies te wijzigen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!