Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Academy special: ijkpersonen immuun voor slecht nieuws

0 0 Leestijd ongeveer

Per saldo was er vooral slecht macro-economisch nieuws, maar alle ijkpersonen zagen hun rendement oplopen.

Beleggers Belangen Academy
Dit artikel is onderdeel van een maandelijkse special uit ons tijdschrift. Met steun van onze academy helpen wij u onder andere bij het gestructureerd opbouwen van vermogen en de optiehandel. Daarnaast volgt altijd een update van de Hoogdividendportefeuille, die centraal staat in de opleiding dividendbeleggen. De andere academy-artikelen vindt u hier.

Erik Offensief

Erik Offensief zag afgelopen september zijn totaalrendement toenemen van 17,1 naar 19,4%. De belangrijkste oorzaak was dat de Europese dividendaristocraten, die een kwart van de portefeuille beslaan, in de afgelopen maand een rendement hebben behaald van 4,98%. Ook dividendaandelen uit de opkomende markten hebben een weging van 25% en die stegen met 1,8%, waarmee ze de op een na best presterende positie waren. Erik heeft verder vooral obligatieposities in de Verenigde Staten en Europa in zijn portefeuille.

Erik Defensief

Ook Erik Defensief zag zijn rendement groeien en wel van 13,4% naar 15,5%. Het rendementsverschil met Erik Offensief is ontstaan doordat hij 50% in aandelen heeft en Erik Defensief maar 37,5%. Daarnaast heeft Erik Defensief ook een kaspositie van 12,5% en is Erik Offensief vol belegd. Een lager rendement is de prijs die Erik betaalt omdat voor hem het allerbelangrijkste kapitaalbehoud is. Als de financiële markten zich in de afgelopen jaren minder gunstig hadden ontwikkeld, dan had Erik Defensief een hoger rendement behaald dan Erik Offensief.

Floris

Floris heeft van alle ijkpersonen de eenvoudigste portefeuille. Hij belegt voor 65% in Europese aandelen en voor 35% in aandelen in de opkomende markten. Aandelen uit de Verenigde Staten negeert Floris omdat ze een hoge koers-winstverhouding hebben in vergelijking met andere landen. De Europese aandelen stegen in september met 3,7%, waardoor het totaalrendement van die positie uitkwam op 25,4%. De aandelen in de opkomende markten gingen met 2,5% omhoog, naar een totaalrendement van 19,4%. Onderaan de streep staat er voor de gehele portefeuille een rendement van 23,3%.

Maarten

Maarten is zeer tevreden met zijn portefeuille. Hij heeft offensieve posities die het erg goed doen. Dit zijn de aandelen uit de opkomende markten en Europese aandelen. Het zijn dezelfde aandelen als Floris, alleen heeft Maarten hier niet 100% maar 70% van zijn portefeuille in ondergebracht. Ter bescherming heeft hij er een positie in goud bij, die zou moeten presteren wanneer de aandelen dit niet doen. Onverwachts doet goud het met een rendement van 14,4% sinds de start prima. Het totaalrendement liep in de afgelopen maand op van 15,5% naar 18,0%.

Roos

De portefeuille van Roos is al sinds de start in 2016 de verrassing onder de ijkpersonen. Het totaalrendement is met 28,3% een stuk hoger dan het rendement van Floris (23,3%). De belangrijkste oorzaak: haar positie in Amerikaanse technologie-aandelen die een rendement geven van 81,4%. De positie is met 10% klein, maar dit druppelt voor 8,1% door in het totaalrendement. De basis van de portefeuille van Roos bestaat net als Maarten en Floris uit aandelen in de opkomende markten en Europa. Roos voert geen wijzigingen door.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!