Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Educatie Ivan Snurer, 16 okt 2019 10:00

Vijftien interessante Europese kwaliteitsaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Heel wat aandelen zijn de laatste jaren flink opgelopen. Een aantal daarvan is zeker niet meer goedkoop. Eigenlijk moet je aandelen kopen als ze laag staan, maar kwaliteit heeft nu eenmaal zijn prijs. Welke kwaliteitsaandelen zijn hun prijs nog waard? En hoe vind je die?

In een omgeving van zwakke economische groei is het extra rendement dat kwaliteitsaandelen opleveren mooi meegenomen. Het punt is wel dat ze duurder zijn dan het gemiddelde aandeel. Met andere woorden: dit soort aandelen noteert met een premie. Beleggers nemen die hogere waardering voor lief. Kwaliteitsaandelen renderen op termijn immers beter, omdat de verdisconteringsvoet van de risicopremie verder blijft dalen.

Ervaren beleggers die op zoek zijn naar kwaliteitsaandelen, kijken ook naar de waardering. Ze weten dat goedkope kwaliteitsaandelen voor de langere termijn interessanter zijn. Het kan echter lang duren voordat andere beleggers de werkelijke waarde van de aandelen weten te appreciëren.

Verschillende maatstaven

De definities die vermogensbeheerders voor kwaliteit hanteren, verschillen. De gangbare maatstaf in leerboeken is het rendement op eigen vermogen. Onder rendement op eigen vermogen wordt verstaan de verhouding tussen de nettowinst die een onderneming gedurende een bepaalde periode heeft gerealiseerd en de eigen middelen waarmee die opbrengst is verkregen.

In plaats van de nettowinst te delen door het eigen vermogen, kan men het bedrijfsresultaat ook delen door het tewerkgesteld kapitaal. Deze ratio wordt in het Engels ‘return on invested capital’ genoemd. Het rendement op het werkelijk tewerkgestelde kapitaal geeft de verhouding van het bedrijfsresultaat tot het netto-werkkapitaal en de netto-bezittingen weer.

Hier wordt een impliciete aanpassing gedaan voor belastingverplichtingen en de algemene schuldgraad. Bedrijven met hoge schulden komen bij een berekening van het rendement op eigen vermogen aanzienlijk beter uit de verf dan bij het rendement op het tewerkgesteld kapitaal.

Ondernemingswaarde

In de regel hebben kwaliteitsaandelen een hoge prijs. Aan de koers-winstverhouding kunt u aflezen of een aandeel duur of juist goedkoop is. Hiertoe deelt u de nettowinst door de prijs van het aandeel. Het is echter beter om de koers-winstverhouding om te draaien. Dat is de zogeheten ‘earnings yield’, oftewel het winstrendement. Hierbij wordt de winst per aandeel net als het dividend als een percentage uitgedrukt.

Maar er is nog een manier. De Amerikaanse hoogleraar Joel Greenblatt deelt in plaats van winst en koers, het bedrijfsresultaat door de waarde van de onderneming. Het bedrijfsresultaat is de netto-omzet minus de daarvoor gemaakte kosten. Het is een cijfer dat de gang van zaken binnen een onderneming beter weergeeft dat de nettowinst, het laatste regeltje van de resultatenrekening. De ondernemingswaarde is het geheel van de beurswaarde en de netto-schuld. Eigenlijk is dit het bedrag dat men betaalt wanneer men het bedrijf zou kopen. Want hoewel vaak wordt gesproken over de schuldenlast, vertegenwoordigen schulden ook waarde.

De bovenstaande techniek is ontleend aan de Magic Formula van Greenblatt. Het boek The Little Book that Beats the Market eiste in 2005 alle aandacht van de media op. In zijn bestseller liet Greenblatt zien hoe beleggers superrendementen kunnen behalen. Overigens is de beleggingswereld voor de hoogleraar geen onbekend terrein. Hij is de oprichter van Gotham Capital, een hedgefund met verbluffende rendementen. In de tien jaar dat hij er aan het roer stond, behaalde hij een gemiddelde winst van 48,4%.

Magic Formula

Greenblatt rangschikt de onderzochte bedrijven aan de hand van de earnings yield en de return on invested capital en neemt daarvan de som. De laatste stap is het rangschikken. Het bedrijf met de hoogste som, oftewel de beste combinatie, behaalt de hoogste eindrang.

Om tot zijn selectie van magische aandelen te komen, kiest Greenblatt vervolgens de aandelen met de hoogste totaalscore. Deze oefening wordt in principe aan het begin van elk kalenderjaar herhaald, maar men kan op ieder willekeurig moment beginnen.

Vijftien interessante Europese kwaliteitsaandelen

Een punt is wel dat het bedrijfsresultaat, de ondernemingswaarde en de netto-ingezette middelen bij Europese bedrijven niet voor het oprapen liggen. Naar Europa vertaald levert de magische formule vijftien interessante fondsen op:

kwaliteitsaandelen

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!