Updates

Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Belegger van de Week: Michiel Bicker Caarten

0 0 Leestijd ongeveer

Michiel Bicker Caarten (63), mede-oprichter van BNR Nieuwsradio, maakt de dagelijkse online nieuwsbrief De Bicker en is communicatieadviseur. Hij belegt voor zijn pensioen.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Na mijn studie heb ik vijf jaar in Amerika gewerkt. Dat is begonnen met een rugzak in Zuid-Amerika. Maar toen ik een vriend in New York opzocht, ben ik daar gefascineerd blijven hangen. In de Verenigde Staten krijg je met de paplepel ingegoten dat je voor je eigen pensioen moet zorgen. Er is daar geen Vadertje Staat die alles voor je regelt. Terug in Nederland ben ik gaan beleggen zodra ik geld overhield, zo rond mijn dertigste. In dienst bij de NRC en RTL heb ik destijds een beetje pensioen opgebouwd, maar ik ben ervan overtuigd dat er zoveel geld weglekt naar tussenpersonen en managementfees dat je het beter zelf kunt doen. Ik heb gevraagd of ik niet hoefde deel te nemen, maar het was verplicht.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Beleggen is voor mij braaf sparen voor later. Ik regel mijn pensioen grotendeels zelf. Feit is dat over een termijn van tien jaar of langer, beleggen altijd beter rendeert dan sparen. Ik heb dus in plaats van een spaarrekening een aandelenrekening.’

Wat was uw grootste succes?

‘De grootste klapper heb ik de afgelopen vijf jaar gemaakt met mijn aandelen Amazon, Apple, Google en Microsoft. Die aandelen zijn in die periode verdubbeld in waarde. Wat de andere grote technologieaandelen betreft: Netflix vind ik een slecht product en Facebook vind ik een vervelend bedrijf. Daar zit ik dus niet in, en Chinese aandelen als Alibaba vertrouw ik niet. Wel heb ik een China-hedge met mijn aandelen LVMH. Hoe beter het gaat in Azië, hoe meer tasjes en andere luxe hebbedingen van dat bedrijf worden verkocht. Dat aandeel doet het ook prima.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘In mijn begintijd heb ik Philips gekocht voor 27 gulden. Ik dacht dat de koers niet lager kon. Het aandeel zakte al snel naar 16. Maar dat is meer een zeperd. De grootste teleurstelling is dat je legaal genaaid kunt worden door financiële instellingen. Ik heb ooit een zeer lucratief tv-contract gehad, waardoor ik voor 180.000 gulden een koopsompolis kon kopen. Later bleek dat de eerste 50.000 eraf werden gehaald als commissie voor de tussenpersoon. Over die overgebleven 130.000 werden vervolgens ook nog allerlei kosten berekend, een grof schandaal. Crimineel, en dat onder het toeziend oog van het ministerie van Financiën. En het is niet zo dat de heren Kok en Zalm daar ooit op werden aangesproken.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Weinig. Ik blijf bij voorkeur rustig zitten. Dat pakt een enkele keer niet goed uit. Zo heb ik nog een klein stukje in een aandeel dat laatst een piek maakte, en omdat ik niet oplette heb ik daar niet van geprofiteerd. Maar over het algemeen gaat het prima. Opties en obligaties doe ik niet en ik vind dat ik behoorlijk gespreid ben. Ik heb naast de genoemde tech-aandelen en LVMH ook Shell en Unilever, voor het dividend, en nog wat kleine posities. Doordat ik mijn dagelijkse nieuwsbrief De Bicker samenstel, online ochtendpost met nieuwtjes over technologie, wetenschap, geld en mooie dingen, weet ik wel zijdelings het een en ander over de bedrijven die technologie ontwikkelen.’

Wat is uw strategie?

‘Rustig blijven zitten in aandelen die ik zelf hebt uitgezocht. Ik ben op dit moment 25% liquide en als dan eindelijk die grote klap komt waar iedereen al tijden op zit te wachten, koop ik bij.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Wat mij het meeste stoort is de betutteling van de Nederlandse samenleving. Beleggen is eng, is de boodschap, en daarom moet iedereen deelnemen aan een pensioenfonds. Lekker makkelijk, want dan hoef je niet meer voor jezelf te zorgen. Maar de rapen zijn wel gaar als die fondsen dan misschien moeten korten, wat geen wonder is als er geld wordt bijgedrukt. Er wordt een schijnzekerheid gecreëerd waardoor iedereen zich als makke lammeren buitenspel laat zetten.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Geen idee.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Ik heb geen verwachtingen. Er zijn al sinds beleggen bestaat ineens gekke dingen gebeurd. Er zijn obligaties gesloten, landen zijn failliet gegaan, alles kan. Je kunt alleen maar zorgen dat je er zo min mogelijk last van hebt als er een harde klap komt, door te spreiden en geen producten te kopen die je niet snapt. Uiteindelijk gaan de beurzen altijd weer omhoog.’

Welke tips hebt u voor andere beleggers?

‘Doe het, en doe het zelf.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!