Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opties Hildo Laman, 2 okt 2019 11:38

Optietip 148: S&P-index boven 3000 punten

0 0 Leestijd ongeveer

De optietip van deze week is een combinatie van calls op een S&P500-ETF. Verder updates over tips op de AEX, ASMI en een zilver-ETF.

De beurzen zijn gisteren en vandaag onderuit gegaan door een laag Amerikaans economisch cijfer. De ISM Manufacturing Index voor september kwam uit op 47,8, en deze index is al een flink aantal maanden dalende. Dit kan een slecht voorteken zijn voor de economie en de beurs. Maar het kan allemaal ook meevallen. Zo kwam de ISM-index in januari 2016 na een periode van daling op bijna hetzelfde niveau uit: 48,0. Ook toen reageerde de beurs in de dagen na de bekendmaking negatief. Maar een maand later stond de S&P index alweer hoger dan voor de indexpublicatie, en drie maanden later was er een winst van bijna 7% voor Amerikaanse aandelen. Het laatste ISM-cijfer is naar mijn mening dus geen garantie voor lagere koersen.

Optietip: call calendar SPY

Ik zet dan ook gewoon weer in op stijgende koersen. Ik heb dit keer gekozen voor een call calendar op een Amerikaanse ETF die de S&P500-index nabootst, de SPDR S&P ETF (fondscode: SPY). Nederlandse beleggers mogen niet in de ETF zelf handelen, maar wel in opties op dezelfde ETF. Daar maak ik gebruik van. Verkoop de SPY dec19 320 call voor ongeveer $0,35 en koop de SPY mar20 320 cal voor ongeveer $2,00. Omdat de Amerikaanse beurs op het moment van schrijven nog niet open is, kan ik de prijzen nog niet geven. Maar de combinatie zal naar verwachting ongeveer tussen $1,50 en $1,75 kosten.

Als de S&P500 de komende drie maanden verder stijgt, maar niet ver uitkomt boven 3200 punten (vergelijkbaar met ongeveer $319 voor de SPY) zal deze positie een behoorlijk resultaat kunnen opleveren. Als daarentegen de index verder weg zakt de komende maanden, is de inleg grotendeels of helemaal verloren. Ook een bijzonder sterke stijging zou een verlies kunnen opleveren.

SPY dec19/mar20 320 call calendar

VerkoopSPY dec19 320 call$0,35
KoopSPY mar20 320 call$2,00
Contractgrootte100
ExpiratiedatumVrijdag 20 december 2019 en 20 maart 2020
RisicoschattingGemiddeld
Maximale WinstOnbeperkt
Maximaal Verlies$165

Updates

Het gewogen gemiddelde rendement is weer iets verder weggezakt, naar 41,4%. Het rekenkundig gemiddelde staat op 66,4%. Er zijn geen opvallende openstaande winnaars op dit moment, maar er zijn wel een aantal tips die dat zouden kunnen worden.

AEX

Voor de call butterfly op de AEX die over ruim twee weken afloopt (optietip 138) is er nog een kleine kans dat er nog een behoorlijke waarde uit komt rollen. Een stand van 600 punten binnen een paar weken is veel gevraagd, maar uitgesloten is het niet. Als er voor de verandering eens goed (echt) nieuws rond de handelsoorlog tussen China en de VS komt, kan dat markten snel fors hoger brengen. Zeker omdat de stemming rond aandelen opvallend negatief is, terwijl aandelen het behoorlijk goed doen in de laatste weken, en ook over het hele jaar. Ik houd de butterfly nog even aan. Mocht er een koerssprong van de AEX komen, dan zou dat een verkoopmoment kunnen zijn. Bijvoorbeeld als de waarde op of boven de €1,00 uitkomt. De kans dat de AEX naar 610 punten doorstijgt voor expiratie is wel heel klein, daar ga ik niet op wachten.

Voor andere tips op de AEX is het een kwestie van afwachten. Als de AEX verder stijgt de komende weken is dat gunstig voor bijvoorbeeld de butterfly die in december afloopt (optietip 147). Mocht de index juist flink zakken, dan is er nog de 1-bij-2 putspread (optietip 146).

ASMI

De call calendar op ASMI (optietip 143) staat op een aardige winst. De waarde is op het moment van schrijven ongeveer €2. Het aandeel ASMI is in de afgelopen vier weken opgelopen van ongeveer van €76 naar rond €84. Als dit flinke tempo doorzet, wordt het nog lastig om de positie winstgevend af te sluiten in december. Er is echter nog geen reden tot paniek. ASMI heeft al een enorme stijging achter de rug. Bomen groeien niet tot in de hemel. Het zou dan ook niet vreemd zijn als het aandeel een tijdje pas op de plaats maakt, of zelfs wat wegzakt. Ik wacht af.

iShares Silver Trust (SLV)

De calloptie op de zilver-ETF (optietip 141) staat op een minieme winst. Kort na de aankoop steeg de zilverprijs flink, maar vervolgens ging in bijna hetzelfde tempo weer omlaag. Er zijn nog ruim vijf maanden te gaan voor de call, dus voorlopig is er nog geen reden voor haast. Rustig afwachten dus.

Blijf op de hoogte via Twitter: @HildoLaman

Tussenstand: (doorgehaald is gesloten, in €)

122. BOS call calendar-72
123. BESI callspread197
124. ABN call-62
125. BAY callspread-4
126. ASMI butterfly123
127. AEX 1-bij-2 putspread10
128. INTC call calendar-30
129. DAX callspread-130
130. AEX butterfly458
131. DAX butterfly-128
132. GLS putspread-138
133. MT call calendar-31
134. BAS callspread-25
135. AEX callspread-132
136. AMAT callspread115
137. AEX 1-bij-2 putspread5
138. AEX butterfly-82
139. OCI callspread-60
140. DAX 1-bij-2 callspread125
141. SLV call1
142. AEX butterfly161
143. ASMI call calendar98
144. DAX butterfly40
145. LRCX butterfly9
146. AEX 1 bij 2 putspread0
147. AEX butterfly10

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!