Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Opinie Hein Praats, 17 sep 2019 15:06

Column: bar weinig zekerheid

0 0 Leestijd ongeveer

De droneaanslagen in het hart van de Saoedische olie-industrie zorgden eerder deze week voor een onmiddellijke schok op de oliemarkt. Ook op de langere termijn zou dit gevolgen kunnen hebben voor de wereldeconomie.

In nasleep van een drone-aanval met explosieven op de grootste olieraffinaderij ter wereld in Saoedi-Arabië afgelopen zaterdag, spoot de prijs voor een vat Brent-olie op maandag kort na middernacht zo’n 20% omhoog. Hoewel de prijs daarna wat terugzakte, betekende dit de grootste intraday-piek sinds de handel in oliefutures in 1988 begon.

Op korte termijn is vooral belangrijk om te bepalen hoe lang de verstoring van het Saoedische olieaanbod zal duren en hoe toereikend opgebouwde oliereserves zullen zijn om de aanbodschok op te vangen. De markt zal deze twee (nog) onbekende factoren de komende weken proberen te prijzen, maar dat de toegenomen volatiliteit in de olieprijs voorlopig hoog zal blijven, lijkt me evident.

Risicoaversie

Toch kunnen deze ontwikkelingen ook op de langere termijn, en op een veel breder vlak, negatieve implicaties hebben. Allereerst zullen de spanningen in het Midden-Oosten, en die tussen de VS en Iran in het bijzonder, waarschijnlijk weer flink toenemen. Dit zou naast extra opwaartse druk op de olieprijs kunnen zorgen voor risicoaversie in financiële markten als geheel. Daarbij zouden de aandelenbeurzen in de VS extra geraakt kunnen worden. Terwijl de oplopende Amerikaanse consumentenbestedingen de afgelopen tijd vooral werden aangewend voor het kopen van aandelen, zouden die uitgaven nu snel kunnen dalen als gevolg van hogere benzine- en stookkosten.

Wereldeconomie al onder druk

Bovendien zal moeten worden afgewacht wat de economieën van grote olie-importeurs als China, Japan en India aan groei zullen inleveren in geval van langdurig hogere brandstofprijzen. Het zou daarbij niet voor het eerst zijn dat olieprijsschokken vooraf gaan aan een wereldwijde recessie. Aangezien de wereldeconomie momenteel toch al flink onder druk staat van de handelsoorlog tussen de VS en China en zich bovendien al laat in de cyclus bevindt, zou een aanhoudende stijging van de brandstofprijzen in ieder geval gemakkelijk voor extra groeivertraging kunnen zorgen.

Inflatiedruk?

Tot slot, hoewel het nog veel te vroeg is om al over de eventuele inflatoire impact van hogere energieprijzen te praten, is met de aanslagen – en bovendien de beurzen net onder recordhoogten – ook het rentetraject van de Amerikaanse Fed minder gewis geworden.

Al met al blijft er voor beleggers sinds vorig weekend ineens nog maar bar weinig zekerheid over.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!