Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Jeff Thijssen, 12 sep 2019 12:00

Houtverwerker Accsys timmert aan de juiste weg

0 0 Leestijd ongeveer

De vraag naar de producten van houtveredelingsbedrijf Accsys is groter dan het aanbod. Het bedrijf blijft dan ook fors inzetten op het vergroten van de productiecapaciteit.

Accsys behoort tot de kleinere bedrijven op het Damrak. Hierdoor is het wat minder bekend bij het grote publiek, maar zeker niet minder interessant. De duurzame houtproducent behoort tot de groep bedrijven die de vraag naar hun producten niet aan kan. In de fabriek in Arnhem bewerkt Accsys gewoon hout met azijnzuur-anhydride, waardoor het product van vergelijkbare kwaliteit wordt als tropisch hardhout. Dit gepatenteerde hout wordt verkocht onder de naam Accoya.

Investeren in uitbreiding productiecapaciteit

Om op de grote vraag in te spelen, blijft het bedrijf investeren in uitbreiding van de productiecapaciteit. Naar verwachting zal eind dit jaar een derde fabriek op volle toeren draaien waardoor de productiecapaciteit met 50% zal toenemen tot 60.000 kubieke meter. Plannen om de productiecapaciteit met nog eens 20.000 kubieke meter te verhogen liggen al op tafel. Naast Accoya verkoopt het bedrijf ook Tricoya. Dit zijn bewerkte houtsnippers die gebruikt worden om waterbestendige MDF-platen mee te maken. Ook voor dit product heeft Accsys volop plannen. Er wordt op dit moment een nieuwe productiefaciliteit gebouwd in het Engelse Hull die naar verwachting halverwege 2020 operationeel zal zijn.

De groei van het bedrijf en de investeringen zijn goed terug te zien in de cijfers van het gebroken boekjaar dat loopt van april tot en met maart. De omzet kwam uit op €75,2 mln, een toename van 23,5% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het aangepaste operationele resultaat (ebitda) kwam uit op €0,9 mln. Een jaar eerder was dat nog negatief (-€3,5 mln). Onderaan de streep resulteerde dit in een verlies van €0,05 per aandeel. Als gevolg van de investeringen liep de netto-schuld op van €3,8 mln naar €50,1 mln. Daarnaast liep de kaspositie terug van €39,7 mln naar €8,9 mln. Een nieuwe aandelenemissie is hierdoor niet uit te sluiten.

Accsys met huidige koers interessant

Accsys blijft flink groeien en kan de vraag naar haar duurzame producten amper bijhouden. Ik verwacht dat de winstgevendheid van het bedrijf zal toenemen naar gelang de productiecapaciteit wordt uitgebreid. Het aandeel blijft hierdoor zeker voor de lange termijn interessant. Ik herhaal daarom ons koopadvies.

Jaarcijfers
In € mln 2019 2018
Omzet 75,2 60,9
Aangepaste ebitda 0,9 -3,5
Winst per aandeel (in €) -0,05 -0,08

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!