Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Optietip Jeff Thijssen, 10 sep 2019 17:17

Optietips VS: Goudmijn-ETF GDX

0 0 Leestijd ongeveer

De goudmijnaandelen zitten dit jaar flink in de lift. Daardoor zit er op dit moment relatief gezien veel premie in de opties. Om hiervan te profiteren heb ik besloten om een iron condor te openen.

Beleggers betaalden begin 2019 nog $1283 per troy ouce goud. Inmiddels is de prijs opgelopen naar $1492 per troy ounce, een stijging van zo’n 16%. De meest bekende en verhandelbare goudmijn-ETF, VanEck Vectors Gold Miners (GDX), deed het nog een stuk beter over dezelfde periode en steeg met circa 32%.

Als gevolg van de flinke koersstijging zit er op dit moment relatief gezien veel premie in de opties op GDX. Dit maakt het enorm interessant om opties te schrijven. Ook zorgen de enorme liquiditeit en het verschil tussen de uitoefenprijzen van slechts $0,50 ervoor dat een actieve belegger meer mogelijkheden heeft om de optiepositie te managen.

Opties op GDX

Omdat ik niet wil voorspellen of de goudmijnen gaan stijgen of dalen, open ik een redelijk neutrale positie in de vorm van een iron condor. Het gaat om de verkoop van een GDX okt19 27 put, de koop van een GDX okt19 24 put, de verkoop van een GDX okt19 29 call en een koop van een GDX okt19 32 call. Per saldo wens ik voor de volledige combinatie $1,22 te ontvangen. Met een contractgrootte van 100 betekent dit dat er $122 wordt bijgeschreven op mijn effectenrekening. Deze premie mag ik volledig behouden als de beurskoers op expiratie tussen de $27 en $29 noteert.

GDX okt19 24/27/29/32 Iron Condor
VerkoopGDX okt 19 27 put
KoopGDX okt 19 24 put
VerkoopGDX okt 19 29 call
KoopGDX okt 19 32 call
Totaal te ontvangen premie$ 1,22
Contractgrootte100
ExpiratiedatumVrijdag 18 oktober 2019
RisicoschattingGemiddeld
Maximale Winst$122
Maximaal Verlies$178

Een groot voordeel van de iron condor-strategie is dat een belegger maar aan één zijde kan verliezen. Als de beurskoers van de ETF daalt, dan verliest de belegger aan de geschreven putspread, maar verdient hij aan de geschreven callspread. Stijgt de beurskoers, dan verliest de belegger aan de geschreven callspread, maar verdient hij aan de geschreven putspread. Dit betekent dat een belegger optimaal profiteert als de beurskoers zijwaarts beweegt gedurende de looptijd.

Starbucks

De iron condor op Starbucks, geopend voor $1,40 op 21 augustus, is op 3 september gesloten. Voornaamste reden was het aantal dagen looptijd tot expiratie. De opties hadden nog maar 17 dagen te gaan. Naarmate we dichter bij expiratie komen, neemt het risico toe. Ik ben er een voorstander van om tijdig door te rollen naar de volgende maand of posities te sluiten met winst. In dit geval heb ik gekozen voor het laatste. In totaal heb ik $1,12 betaald om de combinatie terug te kopen. De winst bedraagt $20.

FXE ETF (Euro/USD)

Op 3 september schreef ik een putspread om te profiteren van een herstel van de euro. In totaal ontving ik $1,27 aan premie. Slechts drie dagen later werd de geschreven put alweer teruggekocht voor $0,66. Dit betekent dat ik 48% van de premie definitief mocht bijschrijven. De gekochte 100 put die diende als bescherming, staat nog open. Deze zal naar alle waarschijnlijkheid waardeloos aflopen. Deze optie kan echter het uiteindelijke rendement niet meer negatief beïnvloeden.

US Steel

De beurskoers van het aandeel US Steel is in minder dan een week tijd opgelopen met 14,5%. Het aandeel sloot gisteren op $12,23. De geschreven oktober 14 puts staan hierdoor nog altijd onder water, maar het ongerealiseerde verlies is flink gedaald. Door enkele aanpassingen heb ik inmiddels $1,41 per contract ontvangen. Om het risico te verlagen heb ik besloten om 1 van de twee geschreven putopties te sluiten. Hiervoor heb ik $2,00 betaald. Daarmee realiseer ik een verlies van $0,59 oftewel $59. Als gevolg blijft er één geschreven oktober 14 put optie open staan. Het ongerealiseerde verlies hierop bedraagt $59. Het ongerealiseerde verlies van alle aanpassingen tot nu toe komt hierdoor op $118.

Update

Telkens wanneer een positie word gesloten laat ik dit weten via twitter @jeffthijssen. Vervolgens wordt de sluiting weergegeven onder updates. Op dit moment staan er nog opties open op Apple en US Steel.

  • De geschreven putoptie op Dell is inmiddels gesloten. De winst bedraagt $73.
  • De iron condor op Uber is gesloten, de winst bedraagt $32.
  • De iron condor op GLD is inmiddels gesloten. De winst bedraagt $40.
  • De geschreven opties op US Steel staan nog open, het ongerealiseerde verlies bedraagt $118.
  • De opties op UNH zijn gesloten, het gerealiseerde verlies bedraagt $58.
  • De iron condor op SBUX is gesloten, de gerealiseerde winst bedraagt $20.
  • De optiecombinatie op Apple staat nog open, de ongerealiseerde winst bedraagt $24.
  • De geschreven putspread op FXE (eur.usd), is gesloten de winst bedraagt $59.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!