Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Analisten Stephen Hendriks, 8 sep 2019 10:00

Morgan Stanley ziet groeiversnelling in defensiesector

0 0 Leestijd ongeveer

Leonardo en BAE Systems zijn de favoriete Europese defensie- en luchtvaartaandelen van Morgan Stanley.

Groeiversnelling

Na een periode van bezuinigingen zullen de defensie-uitgaven in de belangrijke Amerikaanse, Britse en Franse markt volgens Morgan Stanley komend jaar met 3-5% stijgen. Die groei kan de komende jaren bovendien nog versnellen. Niet alleen in de VS maar ook in Frankrijk dat de defensie-uitgaven de komende jaren met jaarlijks gemiddeld 5% moet laten groeien om zijn verplichtingen aan de NAVO in te lossen. Deze trend is gunstig voor Europese defensiebedrijven, zoals BAE Systems, Thales, Dassault Aviation en Leonardo. Deze bedrijven hebben echter naast de defensietak ook nog luchtvaartactiviteiten, bijvoorbeeld als fabrikant van helikopters en zakenjets. De markt voor zakenjets is de afgelopen jaren gekrompen onder meer door lagere olie- en grondstoffenprijzen waardoor de vraag van zakelijke klanten uit Brazilië, Rusland en het Midden-Oosten is gedaald. Morgan Stanley verwacht niet dat de markt voor zakenjets zal aantrekken. Daarvoor is de economische groei te laag.

Helikopters

Ook de markt voor helikopters heeft een lastig periode gekend. Maar onder meer door aantrekkende vraag naar bijvoorbeeld traumahelikopters kan de helikoptermarkt met zo’n 5% groeien. Dat is gunstig voor het Italiaanse defensie- en luchtvaartconcern Leonardo dat een van de grootste helikopterfabrikanten ter wereld is. Leonardo is de sectorfavoriet van Morgan Stanley. Een aantrekkende helikoptermarkt en minder tegenvallers bij de Eurofighter/Typhoon-gevechtsvliegtuigen zorgen voor hogere winstmarges en cash flow. Zelfs zonder grote herwaardering ziet Morgan Stanley een opwaarts potentieel van meer dan 30% voor het aandeel Leonardo. Dat vertaalt zich in een koopadvies en een koersdoel van €13,30.

Voorzichtiger

BAE Systems – met een koersdoel van 640 pence – is eveneens koopwaardig. Maar door het grote omzetaandeel van Saoedi-Arabië en politieke onzekerheid in het Verenigd Koninkrijk kan de broker zich voorstellen dat beleggers wat voorzichtiger zijn met BAE Systems. Thales krijgt een houdadvies. Thales is een kwalitatief hoogstaand bedrijf maar het aandeel heeft een flinke herwaardering gehad en dat beperkt het opwaarts potentieel. Bovendien is Morgan Stanley niet zo enthousiast over de overname van Gemalto als collega-analisten. Ook Dassault Aviation krijgt niet meer dan een houdadvies. Onder meer vanwege de grote blootstelling aan de zakenjet-markt en de afhankelijkheid van het Rafale-gevechtsvliegtuig. Bovendien bestaat de helft van de beurswaarde van Dassault Aviation uit het 25%-belang in Thales, berekende Morgan Stanley.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!